Skandināvi aicina pārskatīt Šengenas līgumu baltiešu noziedzības dēļ

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Kamēr Eiropā pastiprinās bēgļu pieplūdums no nemieru skartās Ziemeļāfrikas un saasinās diskusijas par iespējām atjaunot robežkontroli Šengenas zonā, Ziemeļvalstu policija aicinājusi atjaunot pasu kontroli uz robežām sakarā ar noziedznieku pieplūdumu no Baltijas valstīm, vēsta "Aftenposten".

Pēc Ziemeļvalstu policijas darbinieku asociācijas ziņām, par 80% visu organizētās noziedzības gadījumu Ziemeļvalstīs atbildīgi tieši baltieši.

"Šādā situācijā vairs nevaram dzīvot. Ja Baltijas valstis neko nedara, lai tiktu galā ar augošo noziedzību, būtu nopietni jāpārskata Šengenas līgums un jautājums par to, cik tālu būtu jāsniedzas tā robežām. Atvērtās robežas šobrīd ir lielākā problēma Ziemeļvalstīs," paziņojis Ziemeļvalstu policijas asociācijas padomes priekšsēdētāja vietnieks Ārne Juhannesens.

Pagājušajā nedēļā viņš nosūtījis vēstuli visu Ziemeļvalstu tieslietu ministriem, aicinot atjaunot robežkontroli.

Kā uzskata Skandināvijas valstu policisti, atvērto robežu nestais labums nav samērojams ar tām problēmām, ko citām Eiropas valstīm rada noziedznieki no Baltijas.

Kā šajā sakarā atgādina laikraksts "Lietuvos rytas", aprīļa sākumā, kad valsts vizītē Norvēģiju apmeklēja Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, abas valstis parakstīja divpusējās sadarbības līgumu, kas nosaka kārtību, kādā starp tām veicama notiesāto apmaiņa soda izciešanai.

Pēc tā rīcībā esošajām ziņām, aprīlī Norvēģijas ieslodzījuma vietās cietumsodu izcietis 31 Lietuvas pilsonis, bet vēl gandrīz 70 lietuvieši atradušies apcietinājumā, kamēr Lietuvā šai laikā aizturētu vai notiesātu norvēģu nav bijis.

Līdz šai vizītei Norvēģija Lietuvai bija nodevusi 40 notiesātos. Lielākā daļa no viņiem tiesāti par noziegumiem, kas saistīti ar narkotisko vielu glabāšanu, izplatīšanu un kontrabandu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu