Tibetas trimdas jaunais līderis - tiesību eksperts Songajs

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Par Tibetas trimdas valdības premjerministru trešdien tika ievēlēts starptautisko tiesību eksperts Lobsangs Songajs, kurš pārņems politiskos pienākumus no tibetiešu garīgā līdera Dalailamas.

43 gadus vecais Sangajs, kurš beidzis Hārvarda universitāti, viegli pārspēja abus pārējos kandidātus un ieguva 55 procentus balsu. Vēlēšanas notika Indijas ziemeļu pilsētā Dharamsalā, kur atrodas Tibetas trimdas valdības rezidence.

Sangajs ir dzimis Indijas ziemeļaustrumu pilsētā Dardžīlingā un nekad nav bijis Tibetā. Viņa ievēlēšana nozīmē svarīgas pārmaiņas tibetiešu trimdas politikā, kur līdz šim dominēja gados vecākas un reliģiozākas personas.

Dalailama paziņoja par atkāpšanos

Dalailama martā paziņoja, ka atkāpsies no tibetiešu trimdas kustības politiskā vadītāja amata un nodos savas politiskās pilnvaras jaunievēlētam premjerministram. 75 gadus vecais Dalailama tomēr saglabās nozīmīgāko garīgā līdera amatu.

Sangajs ir licis saprast, ka pilnībā atbalsta Dalailamas viedokli par "vidusceļu", kas nozīmē centienus panākt Tibetas "nozīmīgu autonomiju", nevis neatkarību no Ķīnas.

Premjera vēlēšanās balsstiesības bija 83,4 tūkstošiem trimdas tibetiešu Indijā un citās valstīs. No viņiem nobalsoja vairāk nekā 49 tūkstoši.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu