Dombrovskis gaidīs Pasaules Bankas rekomendācijas par Latvijas ostām (11)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirms Latvijas ostu pārvaldes sistēmas reformēšanas būtu jāsagaida Pasaules Bankas (PB) ekspertu rekomendācijas,LNT atzina premjers Valdis Dombrovskis (V). Premjers norādīja, ka vakar tika prezentēts PB pētījuma starpziņojums, kurā sniegts situācijas izvērtējums, bet rekomendācijas gaidāmas vasarā.

Jau tagad atbildīgajām ministrijām tikšot uzdots strādāt pie ostu darbības uzlabošanas modeļiem, tomēr reālus pasākumus varētu veikt pēc PB rekomendāciju saņemšanas un salīdzināšanas.

Dombrovskis atzīmēja, ka PB starpziņojumā sniegtais negatīvais ostu darbības vērtējums neesot nekāds pārsteigums, jo to, ka ir problēmas, parādījis jau Valsts kontroles atzinums.

Kā ziņots, vakar notikušajā PB ekspertu sagatavotā starpziņojuma prezentācijā tika atzīts, ka pēdējo desmit gadu laikā Latvijas ostas ir zaudējušas zināmu tirgus daļu savā reģionā: no 37% - 2000.gadā līdz 21% - 2012.gadā.

Kā galvenos trūkumus ostu pārvaldībā PB eksperti min analīzes trūkumu par konkurējošo ostu darbību, par termināļu darbības efektivitāti un kravu plūsmām. Tāpat eksperti vērš uzmanību uz to, ka nav pētīta dzelzceļa infrastruktūras pieejamības ietekme uz ostas konkurētspēju. Starpziņojumā arī atzīmēts, ka Latvijas ostās nav veikta konsekventa pieejamo struktūrfondu līdzekļu piesaistes plānošana, izņemot Kohēzijas fonda finansējumu.

PB īpašu uzmanību veltījuši ostu teritoriju izmantošanai, norādot, ka pašlaik zemes iznomāšana notiek necaurskatāmi, netiek rīkoti atklāti konkursi un nav noteikti zemes izmantošanas kritēriji un minimālās aktīvās darbības prasības.

Runājot par ostu pārvaldības sistēmu, PB eksperti ir norādījuši, ka pašreizējā sistēma noved pie tā, ka pašvaldības pārstāvji ostu valdēs darbojas neierobežotu laiku, jo nepastāv nekādi kritēriji vai limiti šajā jomā, savukārt valdības pārstāvji mainās pārāk bieži izmaiņu pēc, kas notiek valdības sastāvā. Tāpat eksperti uzsvēruši, ka ostu valdēs trūkst speciālistu ar nozares privātā sektora pieredzi.

Kā galvenos nākotnes riskus PB pārstāvji min Krievijas ostu aktivitātes pieaugumu un darbu, piesaistot jaunas kravu plūsmas, konteineru kravu lomas pieaugumu un nepieciešamību pēc drošas dzelzceļa infrastruktūras pieejamības.

Lai panāktu uzlabojumus ostu darbībā, PB iesaka veikt izmaiņas ostu pārvaldības sistēmā, nodrošināt caurskatāmu ostu zemes iznomāšanu, rīkot atklātus konkursus par zemes nomu un veikt termināļu darbības monitoringu, noskaidrojot, vai to darbība atbilst sākotnēji norādītajiem mērķiem.

Lai Latvijas ostas atgūtu savu konkurētspēju, reformām ostās jākļūst par visas valdības prioritāti, uzskata Reformu partija (RP).

«PB ekspertu starpziņojums apliecina, ka RP rosinātā diskusija par Latvijas ostu pārvaldības uzlabošanu ir vitāli nepieciešama, lai mūsu ostas spētu saglabāt esošo lomu reģionā un sākt atgūt desmit gadu laikā zaudētās pozīcijas,» norāda RP valdes pārstāve Sandra Sondore-Kukule.

Kā informēja RP, pēc Sondores-Kukules domām, Latvijai ir «izcils potenciāls» attīstīt ostu darbību, taču nesakārtotas pārvaldības sistēmas un ilgtermiņa stratēģiju trūkuma dēļ ostas zaudē savu konkurētspēju sīvā cīņā ar citām reģiona ostām.

«Mēs ceram, ka ostu darbības uzlabošana tagad kļūs par visas valdības prioritāti. Vienīgais veids, kā vairot valsts budžeta ienākumus, lai nodrošinātu papildus finansējumu sociālajai sfērai, izglītībai un kultūrai, ir veicināt ekonomikas izaugsmi. Un Latvijas ostām ir iespēja kļūt par valsts ekonomikas dzinējspēku, nevis «savējo» barotavu. Lai tas notiktu, arī visiem valdības partneriem jāvienojas par pozitīvu pārmaiņu veikšanu ostu darbībā,» norāda Sondore-Kukule.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu