Kailfoto kults jeb kas mudināja Rozīti, Kurusovu izģērbties? (30)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Aplūkojot sabiedrībā pazīstamu sieviešu fotosesijas vīriešu žurnālos, ikgadējos kailfoto kalendārus un līdzīgus projektus, šķiet – tā nofotografēties ir pavisam viegli. Dažādi konkursi liecina, ka iemūžināt skaisto jaunību vēlas arī mazāk pazīstamas meitenes. Cosmo vēlējās noskaidrot, ko nozīmē atkailināties kameras priekšā un kas jāzina, lai tiktu pie skaistām bildēm.

Raugoties uz rezultātu no malas, bieži vien šķiet, ka uz ko tādu spējīgas tikai nevainojami skaistas un pašpārliecinātas sievietes. Tomēr arī viņām nākas saņemt drosmi, lai piedalītos kailfoto sesijā. Psiholoģe Kristīne Veckrāce stāsta, ka šāds solis kalpo kā savas seksualitātes apzināšanās un izpaušana vai arī kā līdzeklis tās atbrīvošanai: «Kailfoto liecina par vēlmi pašapliecināties un gūt atzinību. Ja sieviete izlemj iemūžināt sevi kailu, visticamāk, viņa ar savu ķermeni ir pietiekami apmierināta.» Psiholoģe atzīst, ka fotosesija var būt arī viens no veidiem, kā pārbaudīt savas robežas. «Liela nozīme ir apstākļiem, kādos sieviete nonāk pie šī lēmuma. Ja viņa nav tam iekšēji gatava, vēlamais rezultāts var izpalikt. Svarīgi ir atļauties tikai tik daudz, lai justos patiešām ērti,» skaidro Kristīne Veckrāce. Cosmo tikās ar trim drosmīgām, sabiedrībā pazīstamām sievietēm, lai noskaidrotu viņu pieredzi.

«Tu noteikti domāsi, ka tas bija tā vērts!»

Aleksandra Kurusova (mārketinga speciāliste, sporta deju skolotāja)

Foto: no personiskā arhīva

«Kad Sergejs Kondrašins man piedāvāja piedalīties 2009. gada kalendāra fotosesijā, es atteicos, jo nejutos tam gatava. Tomēr pēc viņa sievas Bogdanas zvana pārdomāju un nolēmu piekrist,» stāsta Aleksandra. Tajā pašā dienā viņa par piedāvājumu izstāstījusi Mārtiņam Freimanim, un viņš mudinājis to pieņemt. Par lielu pārsteigumu Aleksandrai nebaidīties un pamēģināt ieteica arī vecāki. «Piekritu ar nosacījumu, ka nebūs jāatkailinās pilnībā. Lai arī daudzi tam netic, es esmu ļoti kautrīga. Man šķiet, ka pilnīgi visu atklāt nevajag, ir jāpaliek kādam noslēpumam.» Tagad viņa par šo uzdrīkstēšanos priecājas – lai tiktu bildēties pie Sergeja, citas meitenes piedalās konkursos un atlasēs, bet viņai šādu iespēju piedāvāja fotogrāfs pats. Pirms lidojuma uz Portugālē paredzēto fotosesiju Aleksandra bijusi nedaudz satraukta, taču tā izvērtusies par jauku un neaizmirstamu piedzīvojumu. Gaisotne, daba un profesionāļu komanda veicinājusi pārliecību par sevi. «Sergejs un viņa sieva ļāva man justies droši un pārliecināti. Pēc fotosesijas kopīgi izvēlējāmies labākās bildes.

Man bija svarīgi, lai fotogrāfija, kuru nodošu publiskam vērtējumam, patiktu man pašai.

» Aleksandra atdzīst, ka guvusi fantastisku pieredzi: «Portugālē mēs dzīvojām pasakainā vietā. Gandrīz neskartā daba iedvesmoja, un apkārtējā vide deva spēku pēc nogurdinošā darba.» Lai iedvesmotu arī Cosmo lasītājas, Aleksandra smaidot saka: «Katra sieviete pati jutīs, vai viņa to grib un vai viņai tas vajadzīgs. Taču, skatoties gala rezultātu, tu noteikti domāsi, ka bija tā vērts!»

«Dari to tikai sevis dēļ!»

Anna Rozīte (TV3 raidījuma Kinomānija vadītāja)

Pozējusi Sergeja Kondrašina 2011. gada kalendāram,pirmā latviešu Playboy vāka modele.

«Fotografēšanās nebija mana iniciatīva. Abos gadījumos to piedāvāja autori, turklāt šīs sesijas notika gandrīz vienlaikus. Tas man bija pārdomu un pārmaiņu laiks – šķita, ka nepieciešams kāds izaicinājums. Gribēju uzdrīkstēties un ļauties tam, ko piedāvā dzīve, jo man bija sajūta, ka dzīvoju pārāk pareizi,» stāsta Anna. Viņa atklāj, ka vienmēr bijusi diezgan aizspriedumaina un pārspīlētu atkailināšanos sabiedrībā vai medijos nav atbalstījusi. Taču, pirms viedokļa paušanas, gribējusi pamēģināt, kā tas ir. Piekrist mudinājusi arī doma – kad tad, ja ne tagad! – turklāt, sliktākajā gadījumā, viņai paliktu skaistas fotogrāfijas. «Es sapratu, ka nav vērts pārdzīvot. Ja sevi mīli un pieņem, vari droši bildēties!

Tomēr man šķiet, ka meitenes to galvenokārt dara tāpēc, lai apliecinātos un baudītu apkārtējo sajūsmu.

Fotografēšanās kailai ir kā liecība, ka ar tevi viss ir kārtībā.Sabiedrība tevi pieņem un, iespējams, pat apbrīno.» Pirms piekrist piedāvājumam, Anna atļauju nevienam neprasīja, taču vecāku viedoklis viņai bijis būtisks. Visvairāk meiteni mulsinājusi izģērbšanās svešu cilvēku priekšā, bet, to pārvarot, viņa guvusi unikālu pieredzi. «Tagad es zinu, kā ir bildēties kailai. Man šķiet, šī pieredze mani nedaudz mainīja, palīdzēja sevi pieņemt un iemīlēt.» Anna ir ļoti paškritiska un ar rezultātu līdz galam apmierināta nav (viņai šķiet, ka vienmēr var labāk), tomēr paveikto nenožēlo ne mirkli. «Vēlreiz to nedarītu, jo šis etaps manā dzīvē ir noiets, bet – nekad nesaki nekad,» atklāj Anna. Tām sievietēm, kuras vēlas fotografēties kailas, viņa iesaka: «Dari to tikai sevis dēļ, nevis tāpēc, lai kādam kaut ko pierādītu. Ja esi izlēmusi izlikt savu augumu apskatei, tad pamēģini gūt no tā pēc iespējas lielāku prieku un izbaudi to kā unikālu pieredzi.»

«Vajag tikai uzdrīkstēties!»

Maija Tīruma (Latvijas izlases kamaniņbraucēja)

Foto: AFP/LETA

«Žurnāla Privātā dzīve projekts bija labdarības akcija – palīdzība māksliniekam Jānim Gleizdam. Man šī ideja likās ļoti oriģināla, tāpēc nevarēju atteikt,» stāsta Maija. Ar žurnālu KLUBS bijis citādi – šo piedāvājumu viņa uztvērusi kā izaicinājumu. «Fotosesija un intervija šķita piedzīvojums, avantūra un interesanta pieredze. Fakts, ka sievietei piedāvā fotografēties kādam žurnālam, ir kompliments. Tas noteikti ceļ pašapziņu.» Fotosesijai viņa īpaši negatavojās, jo par galveno uzskatīja labu garastāvokli un pozitīvu attieksmi. Maija neizrādīja, ka apkārtējo viedoklis viņai ir svarīgs, taču cerēja uz atzinīgu vērtējumu. «Man tas nelikās grūti, viss bija aizraujoši un interesanti.

Atkailināties svešu cilvēku priekšā gan šķita nedaudz savādi,

taču abas komandas bija ļoti profesionālas, tāpēc nejutos ne neveikli, ne slikti,» atceras Maija. Fotosesijas viņas dzīvē neko nav mainījušas, taču ir palikušas labas atmiņas un skaistas bildes. Izdarīto Maija nenožēlo: «Par šādām iespējām varu teikt – paldies! Ne jau katrai tādas tiek dotas.» Ja vien meitenei ir vēlme fotografēties kailai, tad to noteikti vajag darīt: «Piepildiet savas vēlmes un izbaudiet procesu no sākuma līdz beigām! Kā pievienotā vērtība skaistajām fotogrāfijām būs brīnišķīgas atmiņas, pieredze un sajūtas. Lai piepildītu kādu vēlmi, vajag tikai uzdrīkstēties!» uzmundrina Maija.

Otrpus kamerai

Bet kas tad ir tie burvji, kuru priekšā meitenes nekautrējoties izģērbjas? Kas ir šie mākslinieki, kuru darba rezultāts spēj iepriecināt sievietes? Fotografēt mūsdienās var jebkurš, tomēr valdzinošas, mākslas darbam līdzīgas bildes ar «ziepju trauku» neiegūt. Lai arī tu savam mīļotajam vīrietim esi visskaistākā, viņa amatierfoto rezultāts, visticamāk, būs bez nepieciešamā smalkuma, ikdienišķs un pat vulgārs. Ar tādām bildēm ir pilns internets.

Fotogrāfs Andrejs Zavadskis (www.andreart.net) ir pārliecināts, ka kvalitatīvus kailfoto var iegūt tikai pie profesionāļa. Savukārt Druvo Haritonovs (www.druvoart.com) iesaka noskaidrot fotogrāfa pieredzi un arī papētīt viņa radītos portretus – tie palīdzēs saprast, vai šis ir īstais meistars un vai tu gribi, lai tevi bildē tieši viņš.

Fotogrāfs Mārtiņš Plūme stāsta, ka vieglāk ir strādāt ar meitenēm bez iepriekšējas pieredzes. (www.pluume.lv) «Jau pirms sesijas var saprast, kura ir par sevi pārliecināta, bet kura – kautrējas. Man patīk meiteni atraisīt un just, ka viņa uzticas manam redzējumam.»

Sagatavojies jau iepriekš

Pirms plānotās fotosesijas fotogrāfi iesaka izpildīt vairākus mājas darbus. Viens no tiem ir bilžu atlase: apskaties dažādus kailfoto un izvēlies tīkamākos – tā fotogrāfs sapratīs, kādu rezultātu gribi redzēt. Andrejs Zavadskis iesaka «: «Vieglāk ir sākt fotografēties veļā, un tad pamazām no tās atbrīvoties. Ja neesi gatava izģērbties pilnībā, laba alternatīva ir piesegšanās ar aksesuāriem.»

Mārtiņš Plūme mudina meitenes iepazīt sevi pie spoguļa – tā tu sapratīsi savas vēlmes un to, kādas pozas tev piestāv. Pārējo paveiks fotogrāfs. «Galvenais ir pārliecība, ka gribi un esi gatava to darīt, tad labs rezultāts neizpaliks,» rezumē fotogrāfs Druvo Haritonovs.

Fotografēšanās process

Druvo Haritonovs stāsta, ka fotosesija nekad nav saistīta ar steigu. Nemēdz būt tā, ka, ienākot studijā, sievietei uzreiz jārauj nost drēbes un jāsāk pozēt. «Ir laiks iejusties un atbrīvoties. Tas, cik labi sieviete fotosesijā jutīsies, ir atkarīgs gan no pašas, gan fotogrāfa. Jāapzinās savs skaistums un jāaizmirst trūkumi –lielākajai daļai tie tāpat ir izdomāti.»

Arī Mārtiņš Plūme sola – jo vairāk atbrīvosies, ļausies procesam un domāsi pozitīvi, jo priecīgāka būsi, apskatot bildes: «Aizmirsti, ka esi kaila! Esi pārliecināta par sevi, jo emocijas ietekmē rezultātu.» Runājot par laiku, ar kuru jārēķinās, Andrejs Zavadskis paskaidro, ka normāls fotosesijas ilgums ir trīs stundas. Protams, tā var būt arī garāka, taču ne vairāk kā piecas, sešas stundas, jo

fotografēšanās prasa garīgu un fizisku piepūli.

«Reiz gan man kāda fotosesija ilga veselas desmit stundas, taču rezultātā tika iegūtas 12 izcilas bildes, ko publicēt žurnālā,» atceras fotogrāfs.

Ieraugi sevi no jauna

Andrejs Zavadskis stāsta, ka fotosesijas mērķis nav padarīt tevi par 20 kilogramiem vieglāku vai par 15 gadiem jaunāku. Fotogrāfs mēģinās izcelt tavus plusus, taču ņems vērā realitāti. «Primārais fotogrāfa uzdevums ir celt sievietes pašapziņu – kailums profesionāļa rokās pārtop par mākslu.»

Izģērbties kameras priekšā ir liels izaicinājums. Taču tas ir arī lielisks veids, kā iepatikties sev, ieraudzīt, ka esi skaista. «Kailfoto sniedz iespēju vēlāk atcerēties savu ķermeni kādā noteiktā dzīves posmā. Tā ir liecība par to, kāda reiz biji,» spriež psiholoģe Kristīne Veckrāce.

Viņas uzdrošinās!

Sievietes visā pasaulē ļaujas kārdinājumam fotografēties kailas un rezultātu piedāvā apskatīt visiem:

Demija Mūra 1991. gadā viņa, būdama septītajā grūtniecības mēnesī, kaila pozēja žurnāla Vanity Fair vākam. Fotogrāfijas izsauca pretrunīgu reakciju.

Dženifera Anistone Holivudas aktrise pierādīja, ka 39 gadu vecumā aizvien ir seksīga – tērpusies tikai kaklasaitē viņa pozēja žurnāla GQ vākam. «Savā ķermenī nekad neesmu jutusies tik komfortabli,» teica Dženifera.

Eva Mendesa Sludinot: «Labāk staigāju kaila, nekā nēsāju kažokādas!» aktrise fotografējās dzīvnieku tiesību aizstāvības organizācijas PETA kampaņā.

Sindija Krauforde Supermodele un divu bērnu mamma 43 gadu vecumā kaila pozēja 2009. gada aprīļa Allure izdevumam. «Saviem gadiem es izskatos diezgan labi, taču ne tā kā 23 gados,» sacīja Krauforde.

Karla Bruni Neskatoties uz Francijas pirmās lēdijas titulu, divus mēnešus pēc kāzām ar Francijas prezidentu Nikolā Sarkozī, viņa piedalījās žurnāla GQ kailfoto sesijā.

Mazi skaistumkopšanas knifi

Konsultē skaistumkopšanas speciāliste Ilze Baņģe:

* No liekajiem matiņiem atbrīvojies ne vēlāk kā divas līdz trīs dienas pirms fotosesijas: vaksācija, skūšanās un lāzerepilācija rada apsārtumu.

*Viegls solārija iedegums uzlabos ādas krāsu, taču fotosesijas dienā sauļoties nav ieteicams. Pīlings pirms solārija iedegumu padarīs vienmērīgāku.

*Alternatīva solārijam ir paštonējošais krēms. Lai tas klātos vienmērīgi, lieto cukuru/sāli saturošu pīlingu vai abrazīvo cimdiņu.

*Sejas procedūra ar augļskābēm piešķirs sejai mirdzumu un radīs vieglu liftinga efektu.

*Uzacu korekcija izraisa apsārtumu, tāpēc to veic pāris dienas iepriekš.

*Pirms fotosesijas neaizmirsti par manikīru un pedikīru.

*Rētas un zilumus palīdzēs notušēt maskējošie zīmuļi.

*Nebaidies no košāka grima – fotostudijas apgaismojums krāsas padara blāvākas.

Komentāri (30)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu