Latvijā audzētu stādu gadatirgus

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

3.maijā Siguldā uz 10.Latvijas stādu parādi pulcēsies vairāk nekā 100 Latvijas stādu audzētāju, kas Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienas priekšvakarā Svētku laukumā izrādīs Latvijā audzētu stādu krāšņumu. Pulksten 11.00 pasākumu svinīgi atklās Latvijas Republikas Valsts prezidents Andris Bērziņš un pasākuma organizatori - Stādu audzētāju biedrības (SAB) un Siguldas novada Domes pārstāvji, portālu «Apollo» informēja Stādu audzētāju biedrība.

Latvijas stādu parāde ir pavasara apmeklētākais pasākums, kas katru gadu pulcina dārzkopjus un stādu audzētājus no visas Latvijas. Šogad Latvijas stādu parāde Siguldā, Svētku laukumā 3. un 4.maijā no plkst.9:00-18:00 norisināsies Latvijas neatkarības atjaunošanas gadadienas svinīgajā gaisotnē. Latvijas Stādu parādi organizē Stādu audzētāju biedrība sadarbībā ar Siguldas novada Domi un tās mērķis ir izcelt Latvijā audzētu stādu priekšrocības, unikalitāti un ieguldījumu Latvijas vides veidošanā.

Šis gads ir īpašs arī ar apaļo - desmito Stādu parādes jubileju, tāpēc pasākumu bez Latvijā audzētiem stādiem kuplinās plaša programma. Pasākuma laikā Svētku laukumā norsināsies daudz un dažādas ar jubilejas faktu saistītas aktivitātes, kā arī, lai iepriecinātu ikviena dārzmīļa sirdi, notiks dažādi pasākumi.

Jubilejas konkursi

3.maijā notiks SAB, audžuģimeņu apvienības «Terēze», draugiem.lv un žurnāla «Dārza Pasaule» kopīgi rīkoto konkursu noslēgums. Visas dienas laikā būs apskatāma sadarbībā ar draugiem.lv rīkotā fotokonkursa «Mans dārzs krāsās» 10 labāko darbu izstāde. Plkst.12:00 notiks žurnāla «Dārza Pasaule» un SAB konkursa «Draudzīgākais stādu audzētājs» balsotāju izloze, kurā noskaidros laimīgo balvas ieguvēju starp visiem konkursa balsotājiem, bet plkst.13:00 sāksies SAB un audžuģimeņu apvienības «Terēze» kopīgi rīkotā konkursa «Mans sapņu dārzs» fināls, kura laikā audžuģimenes komandā ar dārzu ierīkošanas speciālistiem, sportistiem - brāļiem Šiciem, Tomasu Dukuru, Raimondu Elbakjanu un auto ekspertu Paulu Timrotu cīnīsies par labākā «Mini dārza» ierīkotāju titulu.

Latvijā audzēti stādi un retumi izsolē

Jau ierasti pasākuma laikā ikviens varēs atrast sev derīgo stādīšanai no Latvijā audzētiem un lolotiem stādiem, kas piemēroti Latvijas klimatam un lepojas ar savu izturību un veselību. Kā katru gadu apmeklētājiem būs iespēja iegādāties īpašus augus arī stādu izsolē. Stādu izsoles sākumcena - 50 santīmi. Izsolē iegūtie līdzekļi tiks ziedoti profesionālo audžuģimeņu apvienībai «Terēze».

Paraugdāzs, vīru un bērnu stūrītis, un Varis Vētra

Svētku laukuma centrā atradīsies paraugdārzs, kur varēs smelties idejas un saņemt konsultācijas dārzu ierīkošanā, Siguldas kultūras darbinieki rūpēsies par patīkamu un jautru noskaņu pasākuma dienās. Bērni varēs pārbaudīt savas prasmes dažādās radošās darbnīcās, bet Ghetto Games rūpēsies par dažādām atrakcijām un konkursiem bērniem.

Šogad parādi papildinās arī vīru stūrītis, kur vīri varēs atvilkt elpu un pārbaudīt savus spēkus vīrišķās nodarbēs, bet daiļā dzimuma pārstāves ar savu balsi iepriecinās Varis Vētra un Garden Girl dārza apģērbu skate.

Stādu garderobe

Lai nodrošinātu, optimālu satiksmes plūsmu, Siguldā ap svētku laukumu tiks noteikti satiksmes ierobežojumi (sīkāk: www.staduparade.lv), taču šī gada jaunums - stādu garderobe nodrošinās to, ka iegādātos augus varēsiet ērti nogādāt līdz automašinai. Stādu garderobe organizēta, lai padarītu pēc iespējas ērtāku stādu parādes apmeklējumu. Tur varēs gan iznomāt ķerras, ar kurām augus aizgādāt līdz automašīnām vai autobusiem, gan arī uz laiku atstāt augus drošās rokās, kamēr tiek apskatīta visa parāde.

Ja neizdodas visu iecerēto iegādāties pirmajā dienā, nevajag noskumt, to var apmeklēt arī nakamajā dienā, jo atšķirībā no citām dārzu izstādēm un pasākumiem, stādu parāde ikvienam interesentam divu dienu garumā ir pieejama bez maksas. Arī autostāvvieta vieglajām automašīnām un tūrisma autobusiem Svētku laukuma apkārtnē būs bez maksas.

3.maija dienas programma

11:00 - pasākuma atklāšana (piedalās LR Valsts prezidents un Zemkopības ministre)

11:30-12:00 - audžuģimeņu bērni veido TVNET logou no ZS «Bites» lolotiem ziediem

12:00-12:10 SAB un «Dārza Pasaules» konkursa «Draudzīgākais stādu audzētājs» izloze.

12:10 - stādu izsole (vada: Salaspils NBD direktors Andrejs Svilāns)

12:30-13:00 - konkurss Stādu audzētāju biedrības un Siguldas domes pārstāvjiem - Tallink kuģa maketa izveide

13:00-15:00 - audžuģimeņu konkursa «Mans sapņu dārzs» fināls (piedalās Latvijas ainavu arhitektu biedrības pārstāvji un Latvijā zināmi sportisti un mākslinieki)

15:00 - uz skatuves dzied Varis Vētra

16:00 - Garden Girl sieviešu apģērbu skate

Visas dienas garumā

• Konkursa «Mans dārzs krāsās» labāko darbu izstāde

• RTU kokrūpniecības studentu darbu izstāde un atrakcijas bērniem

• Rīgas Amatniecības vidusskolas audzēkņu darbu izstāde

• SIA «Laflora» kūdras skulptūru izstāde

• Ghetto Games aktivitātes un konkursi.

Latvijas Stādu parāde ir ikgadējs pasākums, kas katru pavasari pulcina stādaudzētājus un dārzkopjus no visas Latvijas un ir unikāls ar to, ka apmeklētājiem piedāvā tikai Latvijā audzētus stādus. Vairāk – www.staduparade.lv

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu