Ignorējot opozīciju, Saeima pieņem budžeta grozījumus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeima ceturtdien otrajā galīgajā lasījumā pieņēma 2011.gada budžeta grozījumus, kas ļaus šogad samazināt budžeta deficītu līdz 3,7% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Tomēr ignorēja opozīcijas piedāvājumus, starp kuriem bija arī priekšlikumi būtiski celt izložu un azartspēlu nodokļus.

Saeima noraidīja opozīcijas frakciju - "Par labu Latviju" (PLL) un nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) - priekšlikumus nemainīt plānotās akcīzes nodokļa likmes benzīnam, cigaretēm un stiprajam alkoholam un nepiemērot nodokli dabasgāzei. Tāpat noraidīti tika opozīcijas priekšlikumi būtiski celt izložu un azartspēļu nodokli.

Azartspēļu nodokļa likmi no šā gada 1.jūnija plānots palielināt tikai par 10-14%, liecina grozījumi likumā par izložu un azartspēļu nodevu un nodokli. Tomēr grozījumos paredzēts arī atcelt azartspēļu automātu marķēšanu, valsts budžetam radot zaudējumus par vismaz pusmiljonu latu tikai divu gadu laikā vien.

Deputāti ar balsu vairākumu noraidīja opozīcijas ierosinājumu palielināt nodokļu atvieglojumu par apgādībā esošu personu līdz 100 latiem, atgriezties pie samazinātās pievienotās vērtības nodokļu likmes elektroenerģijai un vienoties par pakāpenisku iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazināšanu.

Atbalstu neguva arī priekšlikumi piešķirt darba devējiem nodokļu atlaidi par katru nodarbināto bezdarbnieku, daļu no uzņēmuma ienākuma nodokļa novirzīt pašvaldībām un ieviest papildu nekustamā īpašuma nodokli, kas paredz 1,5% apmērā aplikt tos juridisko personu īpašumā esošos nekustamos īpašumus, kuros nav deklarēta neviena persona un kuri netiek izmantoti saimnieciskās darbības veikšanai - netiek izīrēti vai iznomāti.

Saeima pauda atbalstu ministriju priekšlikumiem budžeta un pavadošo likumprojektu tehniskai precizēšanai, nemainot iepriekš akceptētos konsolidācijas priekšlikumus.

2011.gada valsts budžeta grozījumu projektam un to pavadošajiem likumprojektiem tika iesniegti 145 priekšlikumi.

Ieņēmumi palielināti par 102, bet izdevumi samazināti par 19.9 miljoniem

Ar budžeta grozījumiem ieņēmumi palielināti par 102 miljoniem latu, bet izdevumi palielināti par 19,9 miljoniem latu

Valsts konsolidētā budžeta (valsts pamatbudžeta un valsts speciālā budžeta summa, izslēdzot no ieņēmumu un izdevumu daļas savstarpējos pārskaitījumus starp šiem budžetiem) ieņēmumi prognozēti 4,256 miljardi latu, bet izdevumi - 4,748 miljardi latu.

Valsts pamatbudžeta ieņēmumi 2011.gadā prognozēti 3,053 miljardi latu un izdevumi - 3,34 miljardi latu. Valsts pamatbudžeta izdevumu palielinājums, salīdzinot ar 2011.gada apstiprināto plānu, ir 31,6 miljoni latu jeb 1%.

Valsts speciālā sociālās apdrošināšanas budžeta ieņēmumi un izdevumi prognozēti attiecīgi 1,218 miljardi un 1,423 miljardi latu. Valsts speciālā budžeta izdevumu samazinājums pret 2011.gada apstiprināto plānu ir 11,6 miljoni latu jeb 0,8%.

Ar grozījumiem par 6,8 miljoniem latu plānots samazināti valsts budžeta izdevumi, paredzot mazāku finansējumu Ministru kabinetam, ministrijām un citām valsts pārvaldes iestādēm, kā arī mērķdotācijām pašvaldībām.

Grozījumi 2011.gada budžetā stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu