Arī cilvēkiem ar ierobežotu rīcībspēju būs tiesības pretendēt uz audžuģimenes statusu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Renāte Briede/LETA

Arī cilvēkiem ar ierobežotu rīcībspēju būs tiesības pretendēt uz audžuģimenes statusa piešķiršanu, to paredz šodien valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie Labklājības ministrijas (LM) sagatavotie grozījumi Bāriņtiesu darbības noteikumos un Audžuģimeņu noteikumos.

Šobrīd noteikumi paredz, ka uz audžuģimenes statusu ir tiesības pretendēt rīcībspējīgām personām. LM rosina svītrot vārdu «rīcībspējīgiem», tādējādi nodrošinot vienlīdzīgas tiesības un iespējas visām personām, tostarp personām ar ierobežotu rīcībspēju, pretendēt uz audžuģimenes statusa iegūšanu.

Kā skaidro LM pārstāve Zane Brīvmane, cilvēkam ar ierobežotu rīcībspēju, tāpat kā jebkuram citam cilvēkam, lai viņš varētu iegūt audžuģimenes statusu, būs jāatbilst vairākiem kritērijiem, kas noteikti Audžuģimeņu noteikumos. Piemēram, bāriņtiesa vērtēs motivāciju kļūt par audžuģimeni un spējas pienācīgi aprūpēt bērnu. Savukārt, ja cilvēks neatbildīs šiem kritērijiem, bāriņtiesa audžuģimenes statusu nepiešķirs.

Minētie grozījumi nepieciešami, lai rīcībspējas tiesisko regulējumu ieviestu atbilstoši Civillikumā, Civilprocesa likumā un Bāriņtiesu likumā šogad izdarītajām izmaiņām. Atbilstoši grozījumiem Civillikumā ir plānots precizēt arī terminu «bērna aprūpes tiesību atņemšana», ko plānots aizstāt ar terminu «aizgādības tiesību pārtraukšana».

LM rosinātās izmaiņas vēl būs jāsaskaņo ar ministrijām un jāapstiprina valdībā.

Saskaņā ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datiem 2013.gada 1.javārī Latvijā bija 2357 rīcībnespējīgi cilvēki. No 2013.gada 1.janvāra šie cilvēki uzskatāmi par personām ar ierobežotu rīcībspēju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu