Valsts ierēdniecība apēdot 26% no budžeta izdevumiem

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Konsolidācijas pasākumi šā gada budžetā, par kuriem Koalīcijas partiju sadarbības padome turpinās spriest arī pirmdien, 11. aprīlī, ir veidoti ļoti viltīgi. Ir izpildītas gandrīz visas Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) prasības, kas attiecas uz sociālā budžeta samazināšanu un izglītības izdevumu apcirpšanu, taču ignorēta ir pirmā SVF pozīcija - samazināt algas valsts pārvaldē, tā laikrakstam „Neatkarīgā” apgalvo eksperte analītiķe Jevgeņija Zaiceva.

Eksperte Jevgeņija Zaiceva
Eksperte Jevgeņija Zaiceva Foto: LETA

Ierēdņiem – ceturtā daļa no valsts izdevumiem?

Jānis Reirs
Jānis Reirs Foto: LETA

Eiropa, neraugoties uz lielajiem tēriņiem, kas saistīti ar ES institūtu uzturēšanu, tam izdod vien 10 santīmus. Un pašlaik viņi samazina šo īpatsvaru līdz 7,5%.

Savukārt saskaņā ar Jāņa Reira aprēķiniem valdība jau pagājušajā gadā ir daudz paveikusi, lai samazinātu nelietderīgos tēriņus. No katra nodokļos nomaksātā lata

vismaz 20 santīmu aiziet pensijām mūsu vecākiem un vecvecākiem, vismaz 15 santīmu tiek novirzīti izglītībai, 20 santīmu - medicīnas pakalpojumiem,

bet valsts pārvaldei - mazāk par santīmu.

Par šā gada konsolidācijas pasākumiem vēl spriedīs

Laikrakstā „Neatkarīgā” lasāmā intervija ar pārmetumiem Valda Dombrovska valdībai par nesamērīgi dāsno ierēdniecības atalgošanu ir publicēta dienā, kad paredzēts turpināt sarunas par budžeta konsolidācijas virzieniem koalīcijas partiju sadarbības padomes sēdē.

Pagājušo trešdien izskanēja ziņa, ka koalīcija iezīmējusi iespējamos 2012.gada budžeta konsolidācijas virzienus vairāku desmitu miljonu latu apmērā.

Augusts Brigmanis
Augusts Brigmanis Foto: LETA

Konsolidācijas pasākumus valdība vērtēs ārkārtas sēdē

Priekšlikumus grozījumiem likumā "Par valsts budžetu 2011.gadam" pirms to izskatīšanas Saeimā otrajā lasījumā šodien ārkārtas sēdē izskatīs valdība.

Visvairāk priekšlikumu saņemts grozījumiem Azartspēļu un izložu likumā, grozījumiem likumā "Par akcīzes nodokli" un likumā "Par valsts budžetu 2011.gadam". Saeimas Budžeta un finanšu komisija šos ierosinājumus vērtēs otrdien, 12.aprīlī.

Savukārt Saeima galīgajā lasījumā par 2011.gada budžeta grozījumiem un tos pavadošo likumprojektu paketi plāno lemt Saeimas sēdē ceturtdien, 14.aprīlī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu