Polija piemin Smoļenskas aviokatastrofas upurus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Polija svētdien piemin tieši pirms gada notikušo Smoļenskas aviokatastrofu, kurā gāja bojā toreizējais valsts prezidents Lehs Kačiņskis, viņa dzīvesbiedre Marija Kačiņska un liela daļa Polijas elites - kopskaitā 96 cilvēki. Lai gan sākotnēji šī traģēdija apvienoja poļu tautu kopīgās sērās, tās pirmajā gadadienā sabiedrība faktiski sašķēlusies divās nometnēs.

Tāpat kā pirms gada, Polijas galvaspilsētas ielas pārvērtušās karogu un ziedu jūrā, bet sērotāji sadalījušies divās daļās - oficiālie piemiņas pasākumi notiek pie pieminekļa un upuru kapavietām Varšavas karavīru kapsētā, bet pie prezidenta pils upurus piemin bojāgājušā prezidenta dvīņubrālis, bijušais premjerministrs Jaroslavs Kačiņskis un viņa atbalstītāji.

Piemiņas pasākumi aizsākās ar sirēnu skaņām Varšavas centrā plkst. 8.41 (9.41 pēc Latvijas laika) - tieši gadu pēc tam, kad, biezā miglā mēģinot nolaisties lidlaukā netālu no Smoļenskas, nogāzās lidmašīna ar Polijas delegāciju, kas Katiņas traģēdijas 70.gadadienā devās pieminēt vairākus tūkstošus poļu karagūstekņu, kurus 1940.gadā noslepkavoja PSRS iekšlietu karaspēks.

Aicina uz vienotību

Polijas prezidents Broņislavs Komorovskis un premjerministrs Donalds Tusks nolika vainagus un aizdedza sveces Polijas Bruņoto spēku lauka katedrālē un godināja upuru piemiņu ar klusuma brīdi. "Skaistākais no visiem pieminekļiem ir vienotība. Mums kopā vēl daudz kas paveicams, lai saglabātu atmiņā tos, kuri gājuši bojā šai traģēdijā," uzsvēra valsts vadītājs.

Pie monumenta Varšavas karavīru kapsētā tika noturēts ekumenisks aizlūgums, bet Varšavas katedrālē - upuru piemiņas mise.

Tikmēr bojāgājušā prezidenta dvīņubrālis, bijušais premjerministrs Jaroslavs Kačiņskis visus oficiālos sēru pasākumus boikotējis, uzsverot dziļās domstarpības attieksmē pret Smoļenskas traģēdiju un tās izmeklēšanu, kas valda Polijas elitē.

Piemiņas pasākumi visas dienas garumā

Viņš nolicis vainagu pie prezidenta pils, kur viņa konservatīvā opozicionārā partija "Likums un taisnīgums" visas dienas garumā rīko piemiņas pasākumus. Simtiem cilvēku tur Polijas karogus, pie pils uzstādīts simbolisks bērza koka krusts, un tā pakājē nolikts uz pusēm pārlūzušas lidmašīnas "Tu 154" modelis. Tieši tāds pat krusts tur tika uzstādīts drīz pēc lidmašīnas katastrofas, bet septembrī tas tika pārvietots uz netālo Sv.Annas baznīcu, lai gan pret šādu soli iebilda nelaiķa prezidenta tuvinieki un atbalstītāji, nepiekrītot pat katoļu baznīcas viedoklim.

Kā no Varšavas vēsta laikraksta "Lietuvos rytas" speciālkorespondents, cilvēki mikrofonos pie prezidenta pils aicinājuši apšaubīt Krievijas veiktās traģēdijas izmeklēšanas atzinumus. Parādoties Jaroslavam Kačiņskim, ļaudis sākuši skaļi skandēt viņa vārdu.

Krievija avārijā vaino lidmašīnā atradušos poļus

Plaisu sabiedrībā padziļina lielas Polijas sabiedrības daļas neapmierinātība ar Krievijas veikto izmeklēšanu, kas traģēdijā vaino augsta ranga poļu amatpersonas, kuras atradās Krievijā avarējušās prezidenta Leha Kačiņska lidmašīnas pilota kabīnē un izdarīja spiedienu uz apkalpi, kas savukārt ignorēja no Smoļenskas saņemto informāciju par nepiemērotajiem laika apstākļiem lidostā un nepieņēma lēmumu veikt nosēšanos rezerves lidlaukā.

Tikmēr Polijas pusē valda viedoklis, ka piloti pieņēmuši lēmumus, ietekmējoties no Krievijas dispečeru komandām, kas nav laikus ziņojuši par to, ka lidmašīna ir novirzījusies no kursa.

Krievija patvaļīgi maina piemiņas plāksnes tekstu

Situāciju vēl vairāk saasinājusi ziņa, ka Krievija nomainījusi upuru piemiņas plāksni aviokatastrofas vietā, kurā poļu valodā bija teikts, ka Kačiņskis un pārējie 95 avārijas upuri gājuši bojā ceļā uz Katiņas slaktiņa piemiņas ceremoniju. Taču Krievijas amatpersonas to nomainījušas pret citu plāksni, uz kuras ir teksts poļu un krievu valodā, bet izņemta atsauce uz Katiņas slaktiņu.

Polija par šo soli ir sašutusi, tikmēr Krievijas ziņu aģentūras citē vārdā nenosauktu savas valsts Ārlietu ministrijas pārstāvi, kurš izteicies, ka sākotnējā piemiņas plāksne poļu valodā esot uzstādīta, neinformējot par to Krievijas pusi, un Polijas Ārlietu ministrija pēc tam brīdināta, ka tā jānomaina pret jaunu plāksni divās valodās, taču Varšava uz šo informāciju neesot reaģējusi.

Polijas Ārlietu ministrijas pārstāvis pieļāvis iespēju, ka Polijas prezidents, kas pirmdien apmeklēs aviokatastrofas vietu Smoļenskā, varētu nenolikt vainagu pie plāksnes, bet partija "Likums un taisnīgums" aicinājusi Komorovski vispār atcelt šo vizīti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu