Vai iedzīvotāju "nulles deklarācijas" pie valsts būs drošībā?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA/TVNET kolāža

Pirmdien MK komitejas sēdē ministri atbalstīja jauno Fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarēšanas likumu, kas paredz visām fiziskām personām deklarēt mantisko stāvokli no 2012.gada, ja rocība pārsniedz 50 minimālās mēnešalgas. Aptaujājot nozares ekspertus, secinājām, ka valdības iniciatīva tiek vērtēta pozitīvi, tomēr ir šaubas, vai VID spēs jauniegūtos datus pilnvērtīgi apstrādāt, jo dienests jau ar esošajiem datiem netiek galā.

Investīciju baņķieris Ģirts Rungainis TVNET izteicās: "Es domāju, ka tā ir pareiza kustība, jo savādāk mums joprojām darbojas situācija - tehniski var apgalvot, ka nauda ir tikusi nopelnīta, piemēram, puķu tirdzniecības periodā vai kaut kur aizņemta utt. Ar šādu skaidrojumu mantiskai izcelsmei ir grūti ir nokontrolēt ienākumus, attiecīgi aplikt ar nodokļiem.

Līdz ar to nulles deklarācijas ieviešana, ja tas tiek izdarīts pareizi un pārdomāti un valsts pēc tam tiek galā ar šo informāciju, tas varētu eventuāli veicināt nodokļu maksāšanu un atvieglotu arī to iekasēšanu. Ja tas izdodas, tad gribētu cerēt, ka pagātnes miljoni nāks gaismā. Bet saskatu vairākas problēmas.

Jau šobrīd valstij ir ļoti daudz informācijas un valsts reāli nespēj to pārbaudīt, apstrādāt un izdarīt secinājumus. Iegūstot ievērojami plašāku informāciju par iedzīvotāju mantisko stāvokli, ir šaubas, vai valsts spēs ar to tikt galā.

Vai šī informācija ir drošībā pie valsts?

Attiecībā uz kopējo mantas apjomu, vai šī informācija, nonākot pie valsts, nekļūs par tādu kā izdevīgu datu bāzi izspiedējiem, zagļiem, laupītājiem. Nav pārliecības, ka informācijas pārraudzība būs pietiekami caurspīdīga un kalpos tikai tiem mērķiem, kuru dēļ valsts šo fizisko personu mantisko stāvokļa deklarēšanas likumu ieviesīs.

Protams, šeit ir arī cita problēma - maz uzticamies savai valstij. Tomēr ir jāievēro nevainības prezumpcija un jācer. VIDam jau pašreiz ir tik daudz informācijas, ar kuru viņi netiek galā, nespēj to apstrādāt pilnvērtīgi."Šobrīd ir skaidrs, ka VID nespēj pietiekami efektīvi realizēt šo nodokļu iekasēšanas funkciju, tāpēc ir jautājums –

kādām jābūt reformām un izmaiņām šajā dienestā, lai viņi tomēr tiktu galā ne tikai ar esošajiem, bet arī ar papildu pienākumiem no 2012.gada?"

Premjers: sākumdeklarēšanos ieviesīs bez būtiskām papildu izmaksām

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis pirmdien uzsvēra, ka ir politiskā griba sākumdeklarēšanos ieviest - ministri to atbalsta un nav redzama vēlme šo pasākumu atlikt vai neīstenot. Valdība arī plāno sākumdeklarēšanos īstenot bez būtiskām papildu izmaksām valsts budžetā, apliecināja premjers.

Nav veiktas aplēses par iedzīvotāju daudzumu un VID spēju datus analizēt

Savukārt FM pārstāve Dace Avotiņa, atbildot uz TVNET jautājumu, vai ir apzināts aptuvens skaits iedzīvotāju, kuri ietilpst sākumdeklarēšanās kategorijā, atzina, ka šādi aprēķini nav veikti. Pagaidām ir zināmas tikai izmaksas, kas saistītas ar VID sistēmas adaptēšanu, lai varētu administrēt iedzīvotāju iesniegtās deklarācijas, - 75 000 latu.

Acīmredzot nav arī veikta VID darbspēju kapacitātes apzināšana, lai izvairītos no situācijas, kad, ieviešot jaunu administratīvo slogu VID, laba un atbalstāma ideja tiks priekšlaicīgi norakta.

Cik daudzu Latvijas iedzīvotāju uzkrājumi pārsniedz 10 000 latu?

FM pārstāve Dace Avotiņa: "Konkrētu vērtējumu es nevaru dot, jo tas ir tīri atkarīgs no tā, kā cilvēki deklarēsies. Tieši tāpēc mēs paši šo informāciju gaidām ar lielu interesi. Protams, VID ir informācija par personas ienākumiem un izdevumiem, bet tas, ko mēs šobrīd vēlamies konstatēt, ir pamatlīdzekļi.

Šī deklarācija ir vienreizēja, un esam paredzējuši iespēju personai iesniegt šo informāciju elektroniskā veidā. Neuzskatām, ka tas radīs ievērojamu papildu administratīvo slogu VID. Protams, būs nepieciešamas modifikācijas esošajā datu sistēmā, bet tās tiešām nebūs lielā apjomā un sarežģītas. Deklarācijas iesniegšana attiecas uz Latvijas rezidentiem."

Par Fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarēšanas likumu vēl lems gan valdība, gan Saeima.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu