Nulles deklarācijas jau no nākamā gada

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ministri pirmdien atbalstīja jauno Fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarēšanas likumu, kas paredz, ka mantiskais stāvoklis būs jādeklarē visām fiziskajām personām, kuru rocība pārsniedz 50 minimālās mēnešalgas vai kurām pieder vērtīgi īpašumi ārvalstīs, uzzinājām Ministru kabineta komitejas sēdē. FM skaidro, ka mantiskais stāvoklis jādeklarē, lai iegūtu informāciju par iedzīvotāju mantisko stāvokli. Par likumu vēl lems gan valdība, gan Saeima.

(Ziņa papildināta ar D.Avotiņas komentāru.)

Ministri gan vienojās, ka mantiskā stāvokļa deklarācija par īpašumiem, kas pieder 2012.gada 1.janvārī, būs jāiesniedz Latvijas pilsoņiem, nepilsoņiem un visām fiziskām personām, kurām izsniegta pastāvīgās uzturēšanās atļauja.

Mantiskais stāvoklis būs jādeklarē par īpašumiem, kas ir personas rīcībā 2012.gada 1.janvārī pulksten 00.00. Iepriekš bija plānots, ka jādeklarējas būs no šā gada 1.jūlija, taču komiteja vienojās, ka prātīgāk būtu to ieviest no nākamā gada.

Deklarācijas būs jāiesniedz personām, kurām ārvalstīs īpašumā vai kopīpašumā ir nekustamais īpašums vai Latvijā vai ārvalstīs ir tiesības uz nekustamo īpašumu, bet vēl nav ierakstītas zemesgrāmatā.

Tās būs jāaizpilda arī personām, kurām ārvalstīs īpašumā vai kopīpašumā ir sauszemes, ūdens vai gaisa transportlīdzeklis vai tā Latvijā vai ārvalstīs ieguvusi īpašumā transportlīdzekli, kas nav reģistrēts Latvijas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā un kura iegādes vērtība pārsniedz 50 minimālās mēnešalgas.

Ziņot par saviem īpašumiem vajadzēs arī personām, kurām īpašumā ir finanšu instrumenti, kas ir iekļauti Latvijā reģistrētā regulētajā tirgū un šo finanšu instrumentu tirgus vērtība pārsniedz 50 minimālās mēnešalgas, vai personai īpašumā Latvijā vai ārvalstīs ir citi finanšu instrumenti vai kapitāla daļas, vai līdzdalības daļas komercsabiedrībās, vai kooperatīvo sabiedrību pajas neatkarīgi no tā, vai sabiedrība reģistrēta Latvijā vai ārvalstīs un šo finanšu instrumentu vērtība pārsniedz 50 minimālās mēnešalgas.

Deklarācijas obligāti attieksies uz personām, kurām skaidras vai bezskaidras naudas uzkrājumu kopējā summa Latvijā vai ārvalstīs pārsniedz 50 minimālās mēnešalgas vai to ekvivalentu ārvalstu valūtā, privātajos pensiju fondos veiktās iemaksas vai veikto dzīvības apdrošināšanas (ar uzkrāšanu) prēmiju maksājumu Latvijā vai ārvalstīs kopējā summa pārsniedz 50 minimālās mēnešalgas, vai personai Latvijā vai ārvalstīs ir neatmaksāti aizņēmumi (kredīti) vai citas parādsaistības, kuru kopējā summa pārsniedz 50 minimālās mēnešalgas.

Mantiskais stāvoklis būs jādeklarē arī personām, kas Latvijā vai ārvalstīs ir izsniegušas aizdevumus vai citus prasījumus, kuru kopējā neatmaksātā (neatgūtā) summa pārsniedz 50 minimālās mēnešalgas.

Deklarācijas būs jāsniedz arī tad, ja personu īpašumā Latvijā vai ārvalstīs ir iepriekš neminēts īpašums (antikvāri, mākslas un/vai kolekcijas priekšmeti, dārgmetālu suverēni u.c.), kura kopējā vērtība, pēc personas ieskatiem, pārsniedz 50 minimālās mēnešalgas.

Likums arīdzan paredz, ka mantiskā stāvokļa deklarācijas varēs aizpildīt ikviens, kurš to vēlēsies. Likums paredz, ka persona, kura neatbilst likumā minētajiem kritērijiem, taču vēlas deklarēt savu mantisko stāvokli, to varēs darīt, lai nākotnē samazinātu iespējamu pierādīšanas pienākuma risku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu