Ik gadu ar sirds slimībām mirst 8,6 miljoni sieviešu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sirds slimības ir sieviešu nāves cēlonis Nr. 1 pasaulē un Latvijā, bet to zina tikai retais. Lai pievērstu uzmanību šim faktam, aicinājām Latvijā cienītas dāmas tērpties sarkanā un paust viedokli par veselīgu dzīvesveidu un dzīvesstilu. Lūgums guva pārsteidzošu atsaucību - tā rezultējusies īpašā "Go Red for Women" fotosesijā, kas no 31. marta aplūkojama TK "Spice".

Katru gadu pasaulē ar sirds slimībām mirst vairāk nekā 8,6 miljoni sieviešu

  • Katru gadu pasaulē ar sirds slimībām mirst vairāk nekā 8,6 miljoni sieviešu. Tas ir vairāk nekā sievietes, kuras mirušas ar vēzi, tuberkulozi, HIV/AIDS un malāriju, kopā. (Allender S, et al. European cardiovascular disease statistics, edition 2008)

  • Eiropas dati liecina, ka 43% vīriešu un 54% sieviešu mirst ar sirds un asinsvadu slimībām, infarktu vai koronāro sirds slimību, 21% vīriešu un 17% sieviešu mirst ar dažādiem audzējiem, 36% vīriešu un 29% sieviešu konstatēti citi nāves cēloņi. (Allender S, et al. European cardiovascular disease statistics, edition 2008)

  • Kopš 1997. gada mirstība no sirds un asinsvadu slimībām pasaulē pieaugusi par 1,3% gadā. (Myocardial Infarction Triage and Intervention Registry)

  • Pēdējos gados pieaug sieviešu mirstība no kardiovaskulārām slimībām tieši vecuma grupā no 35 līdz 44 gadiem.

  • Koronārās sirds slimības piemeklē 1 no 8 sievietēm vecumā no 45 līdz 54 gadiem un 1 no 3 sievietēm pēc 65 gadu vecuma. (Myocardial Infarction Triage and Intervention Registry)

  • Vīriešus sirds slimības piemeklē agrākā vecumā nekā sievietes, taču sievietēm slimības norise un ārstēšana ir krietni sarežģītāka un biežāk sastopamas komplikācijas.

  • Sievietēm, kurām konstatē koronāru sirds slimību, iznākums ir mazāk labvēlīgs nekā vīriešiem (hospitālā mirstība ir 16% pret 11%) (Myocardial Infarction Triage and Intervention Registry)

Pēdējos gados pieaug sieviešu mirstība no kardiovaskulārām slimībām tieši vecuma grupā no 35 līdz 44 gadiem.

Kopš 1997. gada mirstība no sirds un asinsvadu slimībām pasaulē pieaugusi par 1,3% gadā, tomēr Latvijā mirstība no sirds un asinsvadu slimībām samazinās.

2011. gada sākumā Latvijas Kardiologu biedrība oficiāli pievienojās kustībai Go Red for Women, kuru radījusi Pasaules Sirds federācija un konkursā Women at Heart ieguva 1. vietu un Eiropas Kardiologu biedrības apbalvojumu par aizraujošāko sieviešu sirds veselības veicināšanas projektu Eiropā.

Lai mudinātu sievietes rūpēties par sirds veselību, izstādes atklāšanā piedalījās sabiedrībā pazīstamas dāmas, kuras piekritušas kļūt par šīs akcijas patronesēm, tostarp LR iekšlietu ministre Linda Mūrniece, aktrises Rēzija Kalniņa un Katrīne Pasternaka, TV un radio raidījumu vadītāja Baiba Sipeniece, gleznotāja, Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības katedras asoc. profesore Vija Zariņa, Rīgas Brīvostas pārvaldes Sabiedrisko attiecību departamenta vadītāja Anita Leiškalne, friziera amata meistare Iveta Freimane, Rīgas Stradiņa universitātes Pediatrijas katedras vadītāja, profesore, Latvijas Zinātņu akadēmijas korespondētājlocekle, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu slimību klīnikas vadītāja Dace Gardovska, Latvijas Mobilā Telefona viceprezidente administratīvi juridiskajos jautājumos, valdes locekle Laura Keršule, kardioloģe, Latvijas Kardioloģijas centra Ambulatorās un diagnostiskās nodaļas vadītāja Iveta Mintāle, maestro Raimonda Paula kundze Lana Paula, Rietumu bankas Labdarības fonda valdes priekšsēdētāja Inga Šīna, Latvijas Republikas Veselības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta direktore Inga Šmate, festivāla “Baltijas pērle” ģenerāldirektore Marina Ļipčenko.

Go Red for Women pasaulē

Go Red for Women kustība tika radīta 2004. gadā ASV. Katru gadu pirmajā februāra piektdienā sievietes tiek aicinātas nēsāt sarkanas drēbes, tā pievēršot uzmanību galvenajam nāves cēlonim – kardiovaskulārajām slimībām, kā arī akcentējot sirds veselības nozīmi savā un citu sieviešu dzīvē. Tai pašā laikā Go Red for Women strādā visu gadu un sieviešu sirds veselības veicināšanai pieiet netradicionāli - tie ir ne tikai bukleti, plakāti un avīžraksti, bet arī dažādi publiski pasākumi, piemēram, sarkanās modes skates, kuras rīko pasaules slavenākie modes dizaineri; izsoles, kurās tiek pārdoti slavenību tērpi un aksesuāri sarkanās krāsās, vācot līdzekļus sieviešu ārstēšanai un sirds veselības popularizēšaai; izstādes, kurās skatītāju apskatei tiek izstādīti mākslas darbi, kuros dominē sarkanā krāsa; pat ēkas un dažādi apskates objekti tiek izgaismoti sarkanā ar ziņu - mēs jums atgādinām par sieviešu sirds veselību.

Šobrīd Go Red kustība darbojas Amerikā, Austrālijā, dažās Eiropas valstīs un arī Latvijā.

Lai pievērstu sabiedrības uzmanību sieviešu sirds veselībai, vakar tirdzniecības centrā Spice tika atklāta akcija Go Red for Women (GRFW), kuras laikā Latvijas Kardiologu biedrība prezentēja jaunākos datus par sieviešu sirds veselību, tika atklāta Latvijā pazīstamu un mīlētu dāmu fotoizstāde, kā arī notika zīmola NARCISS sarkano kleitu modes skate.

Lai mudinātu sievietes rūpēties par sirds veselību, akcijas atklāšanā piedalījās sabiedrībā pazīstamas dāmas, kas piekritušas kļūt par akcijas patronesēm, tostarp aktrise Rēzija Kalniņa un Katrīne Pasternaka, gleznotāja, Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības katedras asociētā profesore Vija Zariņa, Rīgas Brīvostas pārvaldes Sabiedrisko attiecību departamenta vadītāja Anita Leiškalne, iekšlietu ministre Linda Mūrniece u.c.

Alise Trautmane, zīmola NARCISS dizainere: „Esam priecīgi iesaistīties akcijā Go Red for Women, jo mūsu zīmola NARCISS pamatideja sasaucas ar akcijas domu - mudināt sievietes iemīlēt sevi. NARCISS ir radījis četrus unikālus kleitu modeļus, kurus būs iespējams iegūt savā īpašumā tikai Spices pircējām. Radot šo kapsulas kolekciju, esam pievērsuši uzmanību tam, lai modeļi būtu tik dažādi kā pašas sievietes un viņu vajadzības.”

Tās dāmas, kas 9., 10., 16. un 17. aprīlī no plkst. 13.00. līdz 18.00 ieradīsies Spicē sarkanā tērpā, varēs saņemt bezmaksas kuponus veselības dzērienam restorānā Vairāk Saules.

GRFW akcijas ietvaros tika atklāta fotoizstāde, kurā bija apskatāmas 25 Latvijā pazīstamas dāmas savā ikdienas darba vidē, kas aicina sievietes pievērst uzmanību sev un savas sirds veselībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu