Tibetas parlaments atbalsta Dalailamas atkāpšanos

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Tibetiešu trimdas parlaments piektdien balsojumā atbalstīja Dalailamas iepriekš izteikto lūgumu viņu atbrīvot no politiskā vadītāja amata, ziņo ārvalstu mediji.

Dalailamas atkāpšanās no politiskā līdera amata nenozīmē viņa pilnīgu aiziešanu - viņš joprojām saglabās Tibetas garīgā līdera lomu. Viņa kā politiskā līdera amats lielākoties bija tikai simbolisks.

Dalailamas politiskās funkcijas varētu uzņemties vēlēts līderis

Ar šādu iniciatīvu šomēnes nāca klajā pats Dalailama. Viņš pauda vēlmi atkāpties, tādējādi paverot iespēju amatā viņa vietā stāties vēlētam politiskajam līderim.

Lai gan trimdas parlaments šim līdera lūgumam sākotnēji pretojās, pēc balsojuma tā pārstāvji pauda pārliecību, ka šīs izmaiņas varētu nākt tibetiešiem tikai par labu.

Tibetiešu trimdas kustība - sašķelta

Tibeta ir apgabals Ķīnas teritorijā, un Ķīnas valdība tibetiešu pašnoteikšanās tiesības neatzīst. Tāpat netiek atzīta arī trimdas parlamenta darbība. Tikmēr nevienprātība valda arī tibetiešu trimdas kustības vidū - viena daļa pieprasa pilnīgu neatkarību no Ķīnas, kamēr otra samierinātos ar lielāku autonomiju. Šā iemesla dēļ vēlēts trimdas kustības līderis varētu dot kustībai jaunu darbības sparu un lielāku vienprātību.

Tibetas trimdas kustība kopš 1959.gada neveiksmīgās sacelšanās darbojas Indijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu