«Krājbankas» administrators izsolēs atguvis 50 miljonus (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Likvidējamās AS «Latvijas Krājbanka» («Krājbanka») administrators SIA «KPMG Baltics» no izsolēs realizētajiem aktīviem un kredītiem ir atguvis aptuveni 50 miljonus latu, informēja «KPMG Baltics» pārstāvis Oskars Fīrmanis.

Tas savukārt ļāvis veikt atmaksu lielākajam bankas kreditoram - Noguldījumu garantiju fondam - 100 miljonu latu apmērā. Šo ievērojamo summu galvenokārt veido nauda no atgūtajiem kredītiem, izsolēs realizētajiem aktīviem, «Krājbankai» piederošajiem līdzekļiem, kas atradās citu banku kontos, un citi atgūtie līdzekļi, skaidroja Fīrmanis.

«KPMG Baltics» turpina realizēt bankas un bankas meitas kompāniju aktīvus, lai atgūtu līdzekļus, kurus izmantot, lai norēķinātos ar bankas kreditoriem. Aprīļa beigās gaidāmas vairāk nekā 40 nekustamo īpašumu izsoles, kuru kopējā vērtība ir vairāki miljoni latu.

Nekustamo īpašumu izsoļu sākuma cenas ir ļoti dažādas, sākot no 1000 latiem par īpašumu Latvijas reģionos un beidzot ar 300 000 latu vērtu īpašumu Jūrmalā, norādīja Fīrmanis.

Izsolēs būs pieejami «Krājbankas» meitasuzņēmumu «Silva Invest», «LKB Property», «Krājinvestīcijas» un «LKB Rīgas īpašumi» nekustamie īpašumi, kas atrodas visā Latvijā.

Jau ziņots, ka Noguldījumu garantiju fonds ir lielākais «Krājbankas» kreditors. Sākotnējās bankas saistības pret Noguldījumu garantiju fondu bija 336 miljoni latu, kas tagad sarukušas līdz 236 miljoniem latu.

Noguldījumu garantiju fonds saskaņā ar likumu bankrota gadījumā ir pirmais prasītājs, kas saņem līdzekļus no bankas aktīvu pārdošanas. Tālākā kreditoru prasījumu apmierināšanas kārtība ir šāda: bankas darbinieki, nodokļu maksājumi, neizpildītie maksājumi valsts un pašvaldību budžetos, valsts prasījumi par garantētajiem kredītiem, pārējie likumīgie kreditori, tostarp noguldītāji, kuriem ir bijis vairāk nekā 100 000 eiro (70 000 latu), procentu maksājumi kreditoriem, kreditoru prasījumi, kas pieteikušies pēc termiņa, subordinētie aizdevumi un visbeidzot akcionāri.

Šāds bankrota procedūras regulējums un minētā kreditoru rinda ir noteikta, lai Noguldījumu garantiju fonds kā valsts garantiju mehānisms nodrošinātu finansiālo stabilitāti un aizsargātu mazo noguldītāju intereses, garantējot tiem izmaksas līdz 100 000 eiro.

Administrators plāno bankas kreditoriem pārskaitījumus veikt divas līdz trīs reizes gadā. Līdz šim veikti trīs maksājumi Noguldījumu garantiju fondam. Pirmajā reizē pērn augustā tika pārskaitīti 50 miljoni latu, bet otrajā reizē pērn novembrī tika pārskaitīti 40 miljoni latu.

Jau ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa pērn maijā nolēma sākt «Krājbankas» bankrotu. Lēmums nav pārsūdzams. Bankrotu lūdza sākt bankas administrators - revīzijas kompānija «KPMG Baltics», kas secināja, ka neviens no četriem saņemtajiem bankas sanācijas priekšlikumiem nav praktiski realizējams. Arī Finanšu un kapitāla tirgus komisija apstiprināja bankrota procedūru kā bankas maksātnespējas risinājumu.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu