KNAB rosina Rīgas domi pārveidot par cietumu (22)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ņemot vērā augsto korupcijas līmeni Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) savam pārraugam premjeram Valdim Dombrovskim (V) ierosinājis panākt Rīgas domes pārveidošanu par cietumu.

Uz augsto korupcijas līmeni šajā pašvaldībā nesen norādīja KNAB priekšnieka vietniece Juta Strīķe, kura uzskata, ka šobrīd no Rīgas domes vadības puses nav vērojami praktiski darbi cīņā pret šo parādību. Aģentūras apkopotā informācija liecina, ka kopš KNAB izveidošanas 2002.gadā Rīgas domi un tās institūcijas skāruši vismaz 18 dažāda apmēra korupcijas skandāli.

KNAB izmeklētāju vidū jau labu laiku klejo joks par to, ka acīmredzot korupcijas mazināšana šajā pašvaldībā nepieciešamas radikālākas metodes, proti, Rātsnamu vienkārši vajadzētu pārveidot par cietumu vai arī uz domi pēc korumpantiem jau uzreiz braukt pakaļ ar autobusu.

Līdz šim brīdim tas bija tikai pārslogoto izmeklētāju melnais jociņš, taču tagad šāda ironizēšana varētu pārtapt īstenībā, jo KNAB vadība pagājušā nedēļā premjeram ierosinājusi Rātsnamā izveidot ieslodzījuma vietu.

KNAB šādu priekšlikumu pamato ar to, ka neskatoties uz daudzām pretkorupcijas stratēģijām un citiem pasākumiem korupciju šajā pašvaldībā nav iespējams izskaust, jo Rīga ir vislielākā Latvijas pašvaldība, kur ir liels skaits politisko amatpersonu, izpildvaras institūciju un nozīmīgs naudas apgrozījums. KNAB cīnoties tikai ar korupcijas sekām, taču ar preventīviem līdzekļiem līdz šim nekas nav līdzēts, tāpēc nepieciešamas radikālas metodes.

KNAB norāda, ka projekta izmaksas nebūšot lielas un to var īstenot samērā ātri - nepieciešams tikai uzlabot rātsnamā videonovērošanu un visiem logiem pielikt restes. Par apsargiem strādātu tie Centrālcietuma uzraugi, kuri ikdienā Centrālcietumā apsargā specblokā par dažādiem noziegumiem apcietinātās amatpersonas. Izveidojot šādu cietumu ietaupītos līdzekļi, ko Ieslodzījuma vietu pārvalde tērē specblokā ieslodzīto amatpersonu uzturēšanai.

Tie ierēdņi un amatpersonas, kuras ir godīgas, rātsnamā varēs turpināt strādāt bez restotās saules vērošanas, taču tiklīdz viņus pieķers noziegumā, tā viņus ieslodzīs kabinetā, logiem uzliks restes un šādā veidā arī izcietīs tiesas piespriesto sodu. Lai arī šobrīd pēc pieķeršanas noziegumā amatpersonas karjera apraujas, KNAB arī ierosinājis priekšlikumu, ka notiesātajiem stingrā sargu uzraudzībā būtu jāturpina strādāt pašvaldības labā par minimālo algu. Šāda metode darbotos arī preventīvi, jo brīvībā esošās amatpersonas ik dienu spiestu redzēt savus apcietinātos kolēģus.

Cilvēktiesību ievērošanā šāda tipa cietums pat izceltos uz bēdīgā stāvoklī nonākušo ieslodzījuma vietu fona. «Rātsnamā ir grezni kabineti, strūklaka, kaķi, klausāms zvanu koncerts un tieši pretīm plašs ieslodzīto pastaigu laukums ar Rolanda statuju viducī,» uzsvēra birojā.

Pagaidām gan nav zināms, ko par KNAB priekšlikumu teiks iepretim rātsnamam esošā Valsts prezidenta kanceleja, jo rātslaukumā prezidents sagaida ārvalstu viesus. Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka premjers prezidenta cilvēkus solījis pārliecināt par KNAB priekšlikuma realizēšanu.

***Šī ir 1.aprīļa - joku dienas - ziņa.***

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu