Lukašenko: Baltkrievija ir tikpat demokrātiska kā Amerika (48)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Svētdien Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko savā Minskas birojā sniedzis plašu interviju laikrakstam "The Washington Post", apgalvojot, ka viņa valstī pastāv demokrātija un brīvība, pārmetot ASV divkosību un brīdinot Savienoto Valstu prezidentu par eksprezidenta Džona Kenedija likteni. Lukašenko Ameriku arī zākā par divkosību demokrātijas jautājumos - amerikāņi paši nepildot to, ko prasot no citiem.

Trīs stundas ilgajā sarunā ar izdevuma galveno redaktori Elizabeti Greiemu Veimautu Lukašenko svārstījās starp izteikti kaujiniecisku nostāju un žēlabām.

Pērn decembrī Lukašenko tika ievēlēts uz ceturto termiņu prezidenta amatā. Pēc oficiāli sniegtajām ziņām, par viņu nobalsoja 79,67% vēlētāju. Lai protestētu pret šādu vēlēšanu iznākumu un rezultātu iespējamo falsifikāciju, Minskas ielās 19.decembra vakarā izgāja desmitiem tūkstošu demonstrantu, no viņiem aptuveni 600 - arī prezidenta amata kandidāti, cilvēktiesību aktīvisti un žurnālisti - tika arestēti. Lielākajai daļai tika piespriests 15 dienu administratīvais arests, bet vairāki cilvēki tika notiesāti uz trim līdz četriem gadiem cietumā.

Lukašenko: vai ASV rīkotos saudzīgāk, ja tiktu demolēts Baltais nams?

Vēršoties pie redaktores, Baltkrievijas līderis painteresējās, kā rīkotos ASV prezidents un drošības dienests, ja neapmierinātais mazākums, kurā būtu aptuveni 3000 cilvēku, būtu izlauzies līdz Baltajam namam un sāktu to demolēt, mēģinot ieņemt. "Ja viņi tiešām mēģinātu ar varu ielauzties Baltajā namā, ja viņi dauzītu logus un bojātu valdības ēkas, varas iestādes nepieļautu šādu rīcību un cilvēki tiktu aizturēti," viņa atzina.

Tomēr Greiema Veimauta piebilda, ka neviens netiktu ieslodzīts cietumā uz 15 gadiem.

Atbildot Lukašenko uzsvēra, ka neviens uz 15 gadiem nav notiesāts arī Baltkrievijā, bet atzina, ka tas varētu notikt.

"Tāds ir likums. Ja jūsu drošības dienestiem būtu informācija, ka cilvēki gatavojas iesaistīties masu nekārtībās, tie arestētu simtiem tūkstošu cilvēku," ar pārliecību balsī paziņoja Lukašenko.

Kritizē par Irāku un Afganistānu

Garās intervijas laikā netrūka arī jautājuma par ASV atbildību Irākā un Afganistānā.

"Sakiet man, lūdzu, cienītā demokrātijas pārstāve, kāpēc jūs (ASV) sagrāvāt Irāku?

Tas ir starptautisks noziegums. Kāpēc jūs par to neatbildat? Par kādu demokrātiju var runāt, ja nogalināti ne vien tūkstošiem Irākas un citu valstu pilsoņu, bet gājuši bojā arī tūkstošiem amerikāņu. Bet viņiem ir bērni, ģimenes... Bet kas pašlaik notiek Irākā, Afganistānā, kur galveno vijoli spēlē "demokrātiskā" valsts? Un kā jūs reaģējāt uz to, ka jūsu kolēģi žurnālisti izvaroja tieši Kairas laukumā?" jautāja Lukašenko.

Uz redaktores piebildi, ka izvarošanā vainojami ēģiptieši, Lukašenko norādīja, ka "viņi ir jūsu draugi".

"Kāpēc jūs neieņēmāt stingru nostāju? Jums ir bail, jo jums tur ir intereses - jums jānodibina attiecības ar varas iestādēm, kas aizstās [bijušo prezidentu Hosni] Mubaraku, un jūs uzspļaujat dāmai, kas tika izvarota, lai gan viņa ir jūsu pilsone," pavēstīja Lukašenko.

"Bet, ja tas notiktu Baltkrievijā, jūs mūs lādētu pa visu pasauli. Amerikas demokrātijai ir divas sejas,"

viņš piebilda.

Jautāts par ASV vēstnieka izraidīšanu 2008.gadā, Lukašenko atbildēja, ka viņa valstij nav nepieciešams vēstnieks, kurš "vada piekto kolonnu".

Savukārt uz Greiemas Veimautas jautājumu, vai viņš tiešam tic tam, ko saka, Lukašenko atbildēja: "Es esmu Baltkrievijas prezidents. Es zinu."

ASV mēģinot panākt režīma maiņu Baltkrievijā

Viņš arī pārmeta ASV vēlmi panākt režīma maiņu Baltkrievijā, bet plaši citēto frāzi par viņu kā Eiropas pēdējo diktatoru Lukašenko noraidīja kā muļķīgu.

"Baltkrievijai un Lukašenko nav tādu resursu, lai būtu diktators,"

paskaidroja prezidents.

Savukārt par ASV prezidentu Baraku Obamu Baltkrievijas līderis izteicās diezgan pozitīvi, tiesa, paužot bažas, ka viņu varētu piemeklēt Savienoto Valstu bijušā prezidenta Džona Kenedija liktenis.

Kenedijs tika nogalināts 1963.gadā atentātā.

Prognozē radikāļu uzbrukumu Obamam

Lukašenko brīdināja, ka, Obamam turpinot savu darbības kursu, turpinot "virzīt tautas vairākuma intereses", būs "radikāli cilvēki", kam tas var nepatikt.

Viņš arī pauda pārliecību, ka opozīcija kavē Obamas darbu.

"Ne tikai republikāņi - es domāju uzņēmēji, zināma daļa drošības spēku. Es nedomāju, ka Obama gribētu atkārtot Kenedija likteni," atzīmēja Lukašenko.

Tikpat demokrātiska kā Amerika

Atbildot uz jautājumiem par pretrunīgi vērtētajām prezidenta vēlēšanām, Lukašenko uzsvēra, ka Baltkrievijā neesot mazāk demokrātijas un brīvības kā ASV.

"Ja (..) septiņi no deviņiem ar jums konkurējošajiem kandidātiem nonāk cietumā, tā nav laba zīme Rietumiem, ka šī ir atklāta un demokrātiska vieta," norādīja Greiema Veimauta.

Noraida kritiku par konkurentu ierobežošanu

Redaktore arī atgādināja par opozīcijas kandidātiem piemērotajiem ierobežojumiem pirmsvēlēšanu posmā - limitētos naudas līdzekļus, ierobežoto ētera laiku televīzijā, debašu trūkumu.

"Jautājums nav par laika ierobežojumu (..) medijos. Jautājums ir, ko šie kandidāti teica. Viņi sacīja, ka Lukašenko vajag pakārt," atzīmēja Baltkrievijas līderis.

Apžēlot nemierniekus negrasās

Jautāts, vai prezidents plāno izmantot savas tiesības un piešķirt kādam no decembra naktī arestētajiem amnestiju, viņš atbildēja, ka šobrīd to komentēt nav īstais laiks.

"Tikai tiesa var pieņemt lēmumu par šiem cilvēkiem. Kāpēc jūs spiežat mani iejaukties?" atzīmēja Lukašenko.

Intervijas laikā prezidents noliedza, ka viņa vadītajā valstī nevalstiskām organizācijām būtu problēmas reģistrēties un likumīgi darboties.

Tomēr, kad Greiema Veimauta jautāja par nereģistrēto partiju "Baltkrievijas kristīgā demokrātija", prezidents atzina, ka šī organizācija, visticamāk, reģistrēta netiks nekad.

"Viņi piedalījās nemieros. (..) Viņi nav kristīgie demokrāti, viņi ir bandīti,"

paskaidroja Lukašenko.

Kā klajus melus Lukašenko arī noliedza presē plaši izskanējušos apgalvojumus, ka decembra protestos arestētajiem prezidenta vēlēšanu kandidātiem ir liegtas tiesības uz advokātu.

Komentāri (48)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu