Kādēļ NASA atspoļkuģi ir tik netīri (70)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Nav šaubu, ka šatli jeb tā dēvētie atspoļkuģi, kas spēj Visumā nogādāt cilvēkus un kravu un pēcāk atgriezties uz Zemes, ir Nacionālās aeronautikas un kosmosa administrācijas (NASA) lepnums. Tomēr nez kāpēc visi kā viens šie kosmosa kuģi, kam jāsimbolizē cilvēces sasniegumi, izskatās kā no šrota izvilkti un tik netīri.

Esam pieraduši lidostās redzēt smukus, tīrus un spīdīgus gaisa kuģus, tādēļ rodas loģisks jautājums, kādēļ atspoļkuģi, kas tādas pašas, tikai mazliet citādākas lidmašīnas vien ir, izskatās tik nekopti.

Space.com ar šādu jautājumu vērsušies pie NASA amatpersonām, un izrādās, ka iemesls ir vairāk nekā triviāls - Discovery, Endeavour un Atlantis izskatās nobružāti un nekopti sava cienījamā vecuma dēļ.

Atlantis
Atlantis Foto: AFP/LETA

Kā skaidrojusi NASA speciāliste Stefānijas Stilsone, kas pārrauga Discovery sagatavošanu, kuģis ir aizvadījis pietiekami ilgu mūžu, kura laikā veikti jau 38 lidojumi Visumā, kas vienmēr beidzas ar laušanos cauri Zemes atmosfērai, kur kuģa korpuss tiek pakļauts līdz pat 1650 grādu temperatūrai.

NASA speciālisti rūpīgi apskata un novērtē katru kuģi gan pēc, gan pirms lidojuma, un maina tikai tās ārējā apšuvuma un izolācijas detaļas, kurās konstatēti defekti. Tās, kuras vēl pilda savas funkcijas, netiek aiztiktas.

"Ja redzat, ka kosmosa kuģa apšuvums ir netīrs, tad ziniet, ka kuģis ir bijis Visumā un veiksmīgi atgriezies. Ja apšuvums vai citas detaļas pilda savas funkcijas, mēs to nemainām," - tā Stilsone.

Foto: AFP/LETA

Var atzīmēt, ka šodien paredzēts Discovery pēdējais, 39. lidojums. Pēc tam kosmosa kuģis, kurš pirmo reizi Zemes orbītā devās 1984. gadā, dosies "pensijā". Pacelšanās no Kenedija kosmosa centra Floridā paredzēta 24. februārī plkst. 16:50 pēc vietējā laika. Tāpat var atzīmēt, ka šis būs 133. NASA atspoļkuģa lidojums. Bet no līdzšinējiem tikai divi ir bijuši neveiksmīgi - 1986.gadā pacelšanās laikā eksplodēja Challenger, savukārt Columbia neizturēja nolaišanos 2003. gada 1. februārī.

Arī pārējie divi atspoļkuģi šogad beigs savu karjeru, lai NASA varētu gatavoties tuvākajos gados plānotajiem lidojumiem uz kādu asteroīdu un misijai uz Marsu.

Komentāri (70)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu