Neo: Mani var sist, bet es piecelšos... (283)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Tieši pirms gada sākās Neo publiskās aktivitātes saistībā ar milzīgo datu noplūdi no Valsts ieņēmumu dienesta (VID). Datorspeciālists Ilmārs Poikāns, kurš daļu iegūtās informācijas nodeva sabiedrības vērtēšanai, intervijā portālam TVNET ar ironiju, smaidu un smiekliem stāsta par šai gadā piedzīvoto. Izmeklēšanas laikā viņam nācās atdot septiņus datorus. Pagaidām viņš atguvis tikai vienu...

Pagājis gads, kopš publiskajā telpā kļuva zināms par datu noplūdi no VID. Kas šā gada laikā ir mainījies jūsu dzīvē?

Policija izvilkusi mani uzmanības saulītē. Negribēja man ļaut mierīgi un klusi sagaidīt vecumdienas. (Smejas.) Īsti īpašas izmaiņas es nejūtu. Tas, ka mani pazīst, netraucē dzīvot. Cenšos dzīvot tāpat kā iepriekš – saskaņā ar sevi. Tas ir galvenais.

Kā jūs vērtējat pēdējā gada notikumus plašākā izpratnē?

Skaidrs ir viens – ir piepildījusies prognoze, ka sitīs to, kas pasaka, nevis pēc būtības īstos vainīgos, kas pieļāvuši šādu kļūdu. Es savu likteni, lai kāds tas arī būs, pārdzīvošu.

Vai, jūsuprāt, ir atrasti vainīgie, kuri pieļāva datu noplūdi no VID?

Tas esmu es! (Smejas.) Vainīgais ir viens – tas, kurš atklāja un neļāva to paslaucīt zem paklāja. Īstie vaininieki sodu nesaņems. Nav pat svarīgas konkrētās personas, kuras ir vainīgas. Slikta ir pati sistēma, kas IT konkursos pieļauj dažādas aizdomīgas lietas, iespējams, izmantojot pazīšanos, kā rezultātā cieš sistēmas kvalitāte. Par lielu naudu tiek uztaisīts nekvalitatīvs produkts. Tā sistēma rada un veicina vidi, kurā ir šādas kļūdas.

Ja nemainīs šo sistēmu, agrāk vai vēlāk būs vēl citas datu noplūdes.

Būtu interesanti vismaz aptuveni uzzināt pērn veiktos valsts IT sistēmu drošību auditu rezultātus – cik un kādas kļūdas tur atklāja, cik ātri tās salaboja, cik primitīvas vai sarežģītas tās bija... To neviens nestāstīs.

Kā jums, Ilmār, šķiet, vai VID dati patlaban ir drošībā?

Es īstenībā par to tagad neuztraucos.

Vai vispār valsts iestādēs dati ir drošībā?

Par datu drošību ir divi aspekti, kas jāņem vērā, – drošība pret ārējiem uzbrukumiem un aizsardzība pret cilvēkiem, kas ir iekšā sistēmā. Viņi oficiāli drīkst piekļūt datiem, taču var tos izmantot negodprātīgi. Pasaules statistika liecina, ka lielāku ļaunumu nodara tie, kas ir iekšienē. Ja nesakārtos abas šīs lietas... Sakārtot tikai vienu nav īpašas nozīmes.

Vai jums ir pārliecība, ka, uzticot datus kādai valsts vai pašvaldības iestādei, tie nenonāks citās rokās?

Protams, neko izslēgt nevar. Taču nav īsti tādu datu, ko no manis prasītu un ko es uzticētu, kuru nonākšana atklātībā būtu kaut kas briesmīgs. Lielākajā daļā pieprasītie dati nav nekas tāds ļoti aizsargājams. Izņēmums varētu būt medicīnas dokumenti. Bet tajos informāciju jau neprasa valsts iestādes.

Ir valstis, kur katrs var redzēt, cik katrs ir samaksājis nodokļos. Ja mēs to paskatītos, varbūt atklātos, ka vidusslāņa cilvēks samaksā vairāk nekā miljonārs, kurš plātās pa visādām Privātajām Dzīvēm.

Ļoti bieži daudzviet jāmin personas kods. Neredzu, ka tas būtu kas briesmīgs.

Mūsu personas kods nav kā Amerikā Social Security Number, kuru zinot, var kaut ko uztaisīt.

Mums personas kods ir vairāk kā unikāls identifikators datu bāzē. Vai kāds vispār atceras, cik bieži tas tiek vietā un nevietā prasīts?

Kas patlaban notiek izmeklēšanā saistībā ar jūsu lietu?

Es pat īsti nezinu vai nesaprotu, kas tur notiek. Domāju, ka problēma ir tāda – no vienas puses, gribas izlecēju sodīt, lai tas būtu par biedinājumu citiem, no otras puses – ja tur būtu ko īpaši pierādīt vai piesiet, domāju, ka to jau sen būtu izdarījuši.

Tagad grūti virzīties gan uz priekšu, gan atkāpties.

Sistēmai ir liela inerce un grūti atkāpties no uzņemtā kursa, pat ja tam ir objektīvs pamatojums.

Ko no tā, ko jums paņēma izmeklēšanas laikā, esat atguvis?

Man paņēma septiņus datorus, tostarp darbavietas un vecāku datoru. Pašlaik atgūts viens dators, trešdien sola vēl divus atdot. Vēl četri datori kaut kur marinējas.

Bet tas jau nav briesmīgi. Droši vien varu justies laimīgs. Pavisam nesen dzirdēju kādu konkrētu gadījumu, ka kādam hostētājam atdeva serveri, kuru izņēma 2007.gadā. Droši vien man jābūt pateicīgam par šādu operativitāti Neo lietā. (Smejas.)

Vai jūsu datoros var atklāt kaut ko TĀDU?

To es ļoti labprāt gribētu redzēt. (Smejas.)

Jūsu bijušais advokāts Aleksejs Loskutovs sarunā ar portālu TVNET runāja par iespējamu Neo lietas virzības novilcināšanu. Kā jūs domājat?

Mani tas pēc būtības īpaši nesatrauc. Es uz to lietu drīzāk skatos ieturēti no malas un kā uz farsu.

Vai jums pašam ir izdevies saglabāt mieru?

Jā, mierīgi.

Man ir Dieva dota dāvana saglabāt mieru un optimismu.

Vai pa šo gadu jums nav piemetusies zvaigžņu slimība?

Neredzu iemeslu, lai piemestos.

Vai ir mainījušās attiecības ar draugiem un ģimeni?

Vismaz no savas puses cenšos, lai nekas nemainītos.

Vai ir bijuši kādi jauna darba piedāvājumi?

Man pietiek ko darīt arī tāpat. Ir visādas jaunas un interesantas lietas.

Ko jūs tagad darāt?

Vai tas ir tik būtiski? Turpinu darbu Matemātikas un informātikas institūtā un cenšos darīt daudz ko arī ārpus tā.

Jums ir savs bizness?

Jā, ar Ameriku. Tas saistīts ar IT lietām.

Vai jums šā gada laikā ir bijis bail?

No kā? Neredzu, no kā baidīties. Ja arī manai galvai pārlaidīs izkapti pāri, aiziešu, pacelšu un nolikšu vietā. (Smejas.) Mani var sist, bet es jebkurā gadījumā piecelšos.

Vai jūs sasniedzāt mērķi, par ko domājāt, datus publiskojot?

Viss notiek tā, kā tam jānotiek. Es varu plānot vai neplānot, bet notiek tā, kā tas notiek. Nav jēgas īpaši plānot. Visa Neo lieta nepakļaujas loģiski prognozējamam attīstības scenārijam...

Ilmārs Poikāns jeb Neo intervijā runāja arī par dažādiem notikumiem sabiedrībā, tostarp valdības, Saeimas un sabiedrības elites rīcību. Par to portālā TVNET varēs lasīt jau pēc dažām dienām.

Komentāri (283)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu