Nodokļu palielināšanai būs bumeranga efekts (172)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Saistībā ar valsts budžeta konsolidāciju izskan priekšlikumi palielināt vairākus nodokļus. Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes loceklis un juridiskais direktors Jānis Endziņš uzskata, ka nodokļu celšanai var būt bumeranga efekts.

Viņš šorīt intervijā Latvijas radio izteicās - budžeta konsolidācija, paceļot nodokļus, nevis mazinot valsts izdevumus, esot vērtējama kā skumjš pasākums.

Tas liecina, ka valdība izvēlējusies vieglāko ceļu.

Nodokļu celšanai varētu būt bumeranga efekts - lai gan tos palielinātu, tomēr ieņēmumus no tiem varētu negūt plānotajā apjomā. Piemēram,

akcīzes nodokļa celšana degvielai varētu veicināt kontrabandas degvielas plašāku izmantošanu.

Vēl lielāka Latvijas ekonomikas daļa vai aiziet pelēkajā zonā, kas nebūtu vēlamais scenārijs.

Ēnu ekonomikas apkarošanas plāns esot apsveicams un pareizs, taču bažas ir par tā īstenošanu un pelēkās ekonomikas apkarošanu. Pareizo instrumentu atrašanai ir ļoti liela nozīme. Bažījas arī starptautiskie aizdevēji. 

Aicina nevilkt "sarkanās līnijas"

Endziņš aicināja valdību vairāk domāt par izdevumu samazināšanu, kā arī nevilkt "sarkanās līnijas" iepriekš par neaizskaramām minētām nozarēm, piemēram, sociālajai sfērai un izglītībai.

Daudzviet strukturālās reformas būs vajadzīgas neatkarīgi no tā, vai īstermiņā ar tām izdosies ietaupīt. Piemēram, ja sāpīgās reformas izglītības sistēmā nesāks tagad, tad tās būs ļoti grūti sākt vēlāk.

Arī sociālais budžets un tā izlietojums ir jāmaina, Endziņš izteicās. Tam jābūt trāpīgākam.

Jo ātrāk reformas sāks, jo labāk.

Svarīgs esot arī reformu sākuma laiks - jo ātrāk tās sāks, jo labāk - jo ātrāk būs jūtams rezultāts.

Endziņš strukturālās reformas salīdzināja ar pīpētāju. Reformas nozīmē to, ka pīpētājs pārtrauks šo nodarbi un sāks skriet krosu, nevis meklēs iespēju atrast lētākas cigaretes.

Komentāri (172)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu