Ēģiptes armija gatavojas aizliegt streikus (10)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ēģiptes armija, kas pēc prezidenta Hosni Mubaraka atkāpšanās pārņēmusi varu valstī, pirmdien gatavojas aizliegt streikus un sola asi vērsties pret "haosu un nekārtībām".

Vērienīgo protestu iedvesmoti, strādājošie visā Ēģiptē sākuši pieprasīt labāku atalgojumu un darba apstākļus.

Saņemtas ziņas par streikiem un protesta akcijām lielākajās valstij piederošajās institūcijās - akciju biržā, mediju organizācijās, pasta kompānijā, policijā, Veselības ministrijā, tekstiluzņēmumos un citviet.

Lai gan strādājošo prasības ir visnotaļ atšķirīgas, viņus vieno iegūtā iespēja iestāties par savām tiesībām.

"Beidzot mēs esam iedrošināti runāt,"

stāsta 34 gadus vecā divu bērnu māte Hala Favzi, kas svētdien protestēja pie valstij piederošā apdrošināšanas uzņēmuma, kurā viņa mēnesī nopelna aptuveni desmit latus. "Mēs vēlamies vienlīdzību."

Taču armija ir apņēmusies atjaunot Ēģiptē ierasto kārtību.

Faktisks aizliegums streikot

Kā atklāja vārdā neminēta militārpersona, pirmdien tiks izsludināts arodbiedrību pulcēšanās aizliegums, kas faktiski nozīmē aizliegumu streikot. Armija arī grasās aicināt ēģiptiešus atgriezties darbā.

Pēc gandrīz trīs nedēļu ilgajiem protestiem, kas valstij nodarījuši lielus zaudējumus, miljoniem ēģiptiešu vēlas atgriezties darbā un atkal gūt ienākumus.

Valsts vadītāja amats pagaidām aizsardzības ministram

Jau ziņots, ka Ēģiptes Bruņoto spēku augstākā padome svētdien atlaida parlamentu, apturēja valsts konstitūcijas darbību un solīja sarīkot referendumu par politiskajām reformām valstī. Paziņojumā, kas tika nolasīts valsts televīzijā, norādīts, ka par faktisko Ēģiptes valdības vadītāju pārejas periodā kļuvis Bruņoto spēku augstākās padomes priekšsēdētājs, Mubaraka valdības aizsardzības ministrs Mohameds Huseins Tantavi. Viņš pārstāvēs savu valstī arī starptautiskajā arēnā.

Šie soļi pieliek beidzamo punktu politiskajai sistēmai, kas Ēģiptē pastāvējusi Mubaraka varas trīs gadu desmitos.

Reaģējot uz armijas paziņojumu, vairums demonstrantu svētdien pametuši par protestu epicentru kļuvušo Brīvības laukumu un devušies mājup.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu