Obama Mubaraka atkāpšanos salīdzina ar Berlīnes mūra krišanu (85)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV prezidents Baraks Obama paziņoja, ka notikumi Ēģiptē ir "iedvesmojuši" ASV iedzīvotājus, kā arī salīdzināja 29 gadus valdījušā prezidenta Hosnī Mubaraka atkāpšanos ar Berlīnes mūra krišanu.

"Dzīves laikā mums ir doti tikai daži brīži, kad mums dota iespēja pieredzēt, kā veidojas vēsture. Šis ir viens no tādiem brīžiem. Šis ir viens no tiem laikiem. Ēģiptes tauta izteica savu viedokli, tās balsi sadzirdēja. Ēģipte vairs nekad nebūs tāda, kā iepriekš," paziņoja ASV prezidents.

"Katrā dvēselē ir brīvības sauciens. Ar tādu saucienu cilvēki gāja uz Tahrira laukumu, un visa pasaule viņus sadzirdēja," piebilda Obama.

"Šis ir cilvēka cieņas spēks un to nevar noliegt. Ēģiptes iedzīvotāji ir mūs iedvesmojuši, un viņi to ir izdarījuši, pierādot, ka taisnīgumu var panākt arī bez vardarbības. Ēģiptē bija nevardarbīgs garīgs spēks - bez terorisma, bez neprātīgas nogalināšanas. Tieši nevardarbība, garīgs spēks kārtējo reizi ir būvējis vēsturisku tiltu uz taisnīgumu," teica ASV prezidents.

Viņš arī piebilda, ka "lai gan ainas un balsis bija tikai Ēģiptes, ļoti skaidri bija sadzirdamas arī vēstures atbalsis - atbalss no tā, kā Vācijas iedzīvotāji sabrucināja Berlīnes mūri, kā Indonēzijas studenti izgāja ielās, kā Mahatma Gandijs veda savu tautu pa taisnīguma ceļu"..

ASV prezidents uzrunā atzina, ka Mubaraka atkāpšanās ir nevis beigas, bet gan sākums Ēģiptes pārejai uz demokrātiju.

Obama pauda pārliecību, ka Ēģiptes ceļš uz brīvām un godīgām vēlēšanām būs sarežģīts. "Priekšā būs grūtas dienas un daudzi jautājumi paliks neatbildēti, bet es esmu pārliecināts, ka Ēģiptes tauta atradīs sevī spēku pārvarēt grūtības," uzsvēra Obama.

Viņš arī paziņoja, ka ASV "joprojām ir Ēģiptes draugs un partneris un ir gatavas sniegt visu nepieciešamo atbalstu".

ASV vadītājs aicināja Ēģiptes armiju atcelt ārkārtas stāvokli valstī un sākt gatavoties pārejai uz demokrātiskām vēlēšanām.

Ēģiptes prezidents Hosnī Mubaraks piektdien atkāpās no amata un nodeva varu Bruņoto spēku augstākajai padomei. Tas notika 18.protestu dienā, kad Ēģiptes tauta izgāja ielās, pieprasot Mubaraka atkāpšanos un nabadzības un korupcijas samazināšanu valstī.

Komentāri (85)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu