Kačiņska ģimene apsūdz Krieviju eksprezidenta slepkavības plānošanā (16)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Smoļenskas aviokatastrofā bojāgājušā Polijas prezidenta Leha Kačiņska ģimene pirmdien paziņoja, ka Maskava, iespējams, plānojusi viņu nogalināt.

"Šodien hipotēze par slepkavības plānu pret Polijas prezidentu ir ticamāka nekā jebkad iepriekš," Polijas medijiem pirmdien paziņoja Kačiņska meitas vīrs, advokāts Marcins Dubeneckis.

"Daudzas lietas norāda, ka krievi varētu būt gribējuši noslepkavot Lehu Kačiņski,"

intervijā ziņu kanālam "TVN24" pavēstīja Dubeneckis.

Kačiņskis bija pazīstams ar savām dziļajām aizdomām pret Maskavu un stingro politisko līniju attiecībā pret Krievijas interesēm reģionā.

Dubeneckis uzskata, ka Maskavu varētu būt motivējusi "iespējamā prezidenta Leha Kačiņska pārvēlēšana, atriebība par Gruzijas atbalstīšanu un Krievijas intereses attiecībās ar Eiropas Savienību (ES) ".

Ziņojumā par Smoļenskas aviokatastrofu, ko Maskava Polijai nodeva pagājušajā trešdienā, Krievijas izmeklētāji katastrofā vainoja nekompetentos lidmašīnas poļu pilotus un augstāko amatpersonu pavēli nolaisties, neskatoties uz bīstamajiem laikapstākļiem.

Kā jau ziņots, Kačiņskis gāja bojā līdz ar 95 citiem cilvēkiem, tostarp augsta ranga Polijas amatpersonām, 2010.gada 10.aprīlī, avarējot prezidenta lidmašīnai, kad tā biezā miglā mēģināja nolaisties lidlaukā netālu no Smoļenskas.

Dubeneckis pārmeta krievu izmeklētājiem, ka tie ignorējuši poļu pilotu mēģinājumus atgūt augstumu un pārtraukt nosēšanos 22 sekundes pirms avārijas.

Mēģinājums "cieta neveiksmi, jo apkalpei tik sniegta maldinoša informācija par lidmašīnas augstumu un par pozīciju nosēšanās laikā", pavēstīja Dubeneckis.

Krievijas izmeklētāju ziņojums Polijā izraisīja pretrunīgu reakciju un kritiku. Premjerministrs Donalds Tusks to nodēvēja par nepilnīgu un paziņoja, ka Polija nāks klajā pati ar savu ziņojumu.

Kačiņska dvīņubrālis, konservatīvās opozīcijas līderis Jaroslavs Kačiņskis, paziņoja, ka Maskavas ziņojums ir "ņirgāšanās par Poliju".

Maskavas ziņojums attaisno vietējos gaisa satiksmes kontrolierus un reģiona lidostas tehnisko stāvoklis, noliedzot šo faktoru saistību ar katastrofu.

Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs un Polijas prezidents Broņislavs Komorovskis piektdien solīja dialogu abu pušu starpā turpināt.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu