Ķivere brīdina par smadzeņu satricinājumu (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Eiropā un daudzviet pasaulē nē, taču Savienotajās Valstīs pilnīgi noteikti viens no populārākajiem komandu sporta veidiem ir futbola paveids, kurā bumbu pārsvarā nes rokā.

Tā dēvētā amerikāņu futbola neatņemama sastāvdaļa ir intensīva spēka spēle un sīva kontaktcīņa, līdz ar ko bruņas un aizsargķivere ir obligāta ekipējuma sastāvdaļa.

Kamēr sportisti kļūst lielāki un spēcīgāki, viņu ekipējums nemainās un dažāda veida traumas tādēļ aizvien ir diezgan bieža parādība. Piemēram, aizvadītajā amerikāņu futbola sezonā, kas svētdien noslēdzās ar spēli Ņūorleānā un Baltimore Ravens (Baltimoras Kraukļi) kronēšanu par čempioniem, reģistrēti 160 dažādu galvas traumu gūšanas gadījumi, norāda Cnet.com.

Nepamanīto un nereģistrēto galvas traumu skaits ir krietni vien lielāks, tādēļ Kanādā, Ontario bāzētais uzņēmums Impakt Protective ir izstrādājis ierīci Shockbox (nejaukt ar Sockbox), kas būtībā ir ķiverē iestrādāts G jeb paātrinājuma spēku sensors.

Sensoru var ievietot faktiski jebkurā ķiverē starp mīksto polsterējumu un izturīgo ārējo materiālu. Tur tas «gulēs», cītīgi mērīs galvas saņemtos triecienus un vērtēs, vai nav nepieciešama medicīniskā palīdzība. Taisnības labad gan jāsaka, ka par nepieciešamību meklēt ārsta palīdzību pats Shockbox nevēstīs, par to aizvien atbildīgs būs cilvēks ar iOS, Android vai BlackBerry ierīci, kam instalēta Shockbox pārraidīto datu apstrādes aplikācija (tā atbilstošajos aplikāciju veikalos lejupielādējama bez maksas).

Proti, ja Shockbox reģistrēs trieciena spēku virs 50 G (gravitācijas konstantes vienība), tas caur Bluetooth savienojumu aplikācijai nosūtīs signālu, kas mobilajā aplikācijā tiks pārtulkots kā oranžs brīdinājuma signāls. Ja trieciena spēks būs virs 90 G, tad mobilajā ierīcē vizuālais brīdinājums būs jau sarkanā krāsā - tātad jāveic medicīniskās pārbaudes.

Shockbox cena ASV ir 149 dolāri, un to var izmantot ne tikai amerikāņu futbolā, bet arī cita veida fiziskajās aktivitātēs, kam raksturīgi triecieni, kritieni un ir risks gūt smagas traumas. Faktiski šādi sensori jau tiek izmantoti dažādos komandu sporta veidos, kam raksturīga spēka spēle, piemēram, jauniešu hokejā. Arī kāda NHL komanda izmanto Shockbox, lai mērītu triecienus, tiesa, Cnet.com nemin, kura tieši no Nacionālās hokeja līgas vienībām ir aprīkojusies ar šiem sensoriem. Komandu sporta veidiem sensors ir piemērots arī tādēļ, ka vienam, piemēram, trenera viedtālrunim var piesaistīt līdz pat 128 Shockbox raidītājiem.

Foto: Publicitātes foto
Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu