Saeima atliek paziņojuma pieņemšanu Baltkrievijas jautājumā (18)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeima aizvien vilcinās un nav gatava viedokļa paušanai jautājumā par Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu laikā notikušajām milicijas un demonstrantu sadursmēm, tām sekojošajiem plašajiem arestiem, tostarp opozicionāru aizturēšanām. Nacionālā apvienība "VL-TB/LNNK” bija sagatavojusi Saeimas paziņojumu par izrēķināšanos ar opozīciju, taču šodien to deputāti neatbalstīja, vien nodeva izskatīšanai Ārlietu komisijā, ziņoja LNT ziņas.

Eiropas Savienība (ES) jau uzreiz pēc prezidenta vēlēšanām Baltkrievijā un tām sekojošajiem arestiem rosināja noteikt ceļošanas ierobežojumus Baltkrievijas prezidentam Aleksandram Luksašenko un tām amatpersonām, kas atbildīgas par represijām pret opozīciju.

VL-TB/LNNK: autoritāra rīcība nav pieņemama

Saeimas deputāts Jānis Dombrava („VL-TB/LNNK”) LNT ziņām atzina: „Manuprāt, tas nav pareizi, ka mēs kā demokrātiska valsts ignorējam to, kas notiek mūsu kaimiņvalstī.”

Tādēļ „VL-TB/LNNK” aicināja pieņemt kopīgu paziņojumu, kurā Saeima kopā ar Latvijas sabiedrību nosoda Baltkrievijas milicijas vardarbīgo izrēķināšanos ar demonstrantiem, norādot, ka šāda autoritāra rīcība nav pieņemama mūsdienu Eiropā.

Tomēr nacionālās apvienības paziņojuma tekstu šodien Saeima neesot atbalstījusi, vēstīja raidījums. „Šī vilcināšanās neko labu par Latviju neliecina, jo pirmās bija Lietuva, Polija izteikušas savu viedokli jau nākamajās dienās pēc notikumiem. Latvija vilcinās, un pieļauju, ka tas saistīts ar proaustrumnieciskās orientācijas maiņu,” vērtēja Dombrava.

Paziņojums varot iedragāt ekonomisko sadarbību

Deputāti uzskata, ka šāds Saeimas pieņemts paziņojums varētu būtiski kaitēt Latvijas un Baltkrievijas valstu ekonomiskajām attiecībām, kas pēdējā laikā esot krietni uzlabojušās. Tās abpusēji ir viena otras lielāko tirdzniecības partneru sarakstā.

Saeimas deputāts Andrejs Klementjevs („SC”) intervijā LNT ziņām pauda viedokli: „Šodien Latvijai ar sasteigtiem paziņojumiem nevajadzētu steigties, tāpēc ka tas sabojātu mūsu kaimiņvalstu attiecības.”

Saeima rīkojas novēloti

Tikmēr politoloģijas eksperti norāda, ka vienota viedokļa Baltkrievijas jautājumā neesot arī ES. Pie tam Latvijas parlaments ar sava viedokļa paušanu ir novēlojies un demokrātiju Baltkrievijā tas neveicinātu.

Politologs Kārlis Daukšts norādīja: „Protams, demokrātijas apdraudējums Baltkrievijā ir liels, taču ar tādu vienkāršu nosodījumu vai sankciju ieviešanu pret Baltkrieviju netiktu panākts demokrātijas process, bet mums tas sarežģītu ekonomisko projektu realizāciju.”

Līdz janvāra beigām jāiesniedz priekšlikumi

LNT ziņas informēja, ka „VL-TB/LNNK” paziņojuma projekts šodien nodots skatīšanai Ārlietu komisijā. Līdz 24.janvārim Saeimas deputāti par šo projektu varot iesniegt savus priekšlikumus.

Jau ziņots, 19.decembra vakarā Baltkrievijas galvaspilsētas Minskas ielās izgāja desmitiem tūkstoši demonstrantu. Viņi protestēja pret it kā notikušo prezidenta vēlēšanu rezultātu falsifikāciju un Lukašenko pārvēlēšanu.

No tiem aptuveni 600 demonstrācijas dalībnieki, tostarp žurnālisti, opozīcijas pārstāvji un cilvēktiesību aizstāvji, tika arestēti un notiesāti uz 15 diennaktīm aiz restēm. Šādu rīcību jau nosodījušas daudzas ES valstis, turpretim Latvija vilcinās paust savu viedokli par notikumiem Baltkrievijā.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu