Sākas 1991.gada barikāžu atceres pasākumi (150)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šodien aprit 20 gadu kopš Latvijas Tautas frontes organizētajām barikādēm, kurās piedalījās Latvijas neatkarības aizstāvji no visiem Latvijas novadiem. 1991.gada janvārī simtiem cilvēku aizsargāja Televīzijas ēku, torni Zaķusalā, pulcējās Vecrīgā. Daudzviet Latvijā un Rīgā šodien notiks 1991.gada janvāra barikāžu 20.gadadienai veltīti atceres pasākumi.

Aicina uz atceres ugunskuru

1991.gada barikāžu muzejs aicina barikāžu dalībniekus un viņu atbalstītājus šodien plkst.18:00 tikties pie atceres ugunskura Zaķusalā un kavēties atmiņās par barikādēm.

Barikāžu atceres dalībniekus uzrunās Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, aizsardzības ministrs Artis Pabriks, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālmajors Raimonds Graube. Uzrunu klātesošajiem teiks Latvijas Tautas frontes priekšsēdētājs barikāžu laikā Romualds Ražuks, Latviešu Virsnieku apvienības priekšsēdētājs Aleksejs Ozoliņš.

Par mūziku atceres pasākumā rūpēsies Nacionālo bruņoto spēku orķestris, zemessardzes ansamblis. Dalībniekus cienās lauka virtuve.

Izstāde „Toreiz un tagad”

Savukārt no 13. līdz 31. janvārim Rīgas pilsētvidē izstādē „Toreiz un tagad” būs skatāmas fotogrāfa Gunāra Janaiša 15 lielformāta fotogrāfijas tajās vietās, kur 1991. gada janvārī uzņēmumi tapuši. Lielformāta fotogrāfijas stendos būs atrodama arī informācija par to dienu Rīgas stratēģisko vietu aizsardzības plānu un notikumu hronoloģiju.

„Ideja par šādu projektu „Toreiz un tagad” man radās pagājušā gada rudens pusē un, pateicoties Kultūras ministrijas sapratnei un Rīgas domes finansiālam atbalstam, izstāde tika realizēta. Mana doma bija sniegt vizuālu atgādinājumu par barikāžu sajūtām, lai tās mūs nepamet nekad. Stāvēt barikādēs – nozīmē stāvēt par taisnību. Ar pašcieņu visas dzīves garumā,”  izsakās projekta autors un fotogrāfs Gunārs Janaitis.

Izstāde Latvijas mediķi 1991.gada barikādēs"

Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā  būs skatāma Laura Filica un Pētera Apiņa fotoizstāde "Latvijas mediķi 1991.gada barikādēs".

 Fotogrāfijās ir atspoguļots laiks, kad pirms 20 gadiem Rīgā tika celtas barikādes, lai pēc Latvijas Tautas frontes aicinājuma nosargātu stratēģiski svarīgos objektus - Radio namu, TV translācijas torni un studiju, telekomunikāciju centru, Saeimu un Ministru kabinetu. Visās šajās vietās spontāni radās medicīnas punkti, kur sanāca ārsti un medicīnas māsas, gatavi sniegt palīdzību. Medpunktiem bija sarūpēts labs aprīkojums, pat improvizētas operāciju zāles, pārsienamie un injekciju kabineti.

 Ir pagājuši 20 gadi. Daļa tolaik uzņemto fotoattēlu gājusi zudībā, bet citi negatīvi tagad rūpīgi restaurēti un pārtapuši lielos attēlos. Izstādītajās 46 fotogrāfijās var pazīt daļu mediķu, viņi strādā vai vada veselības aprūpes iestādes, taču paliek arī neatpazītie. Viņi visi ir daļa Latvijas vēstures, tāpat kā šīs idejas autori un fotogrāfi.

Šodien plkst.15 Doma baznīcā atklās izstādi arī izstādi "Doms. 1991.janvāris".

 Pasākumi arī nedēļas nogalē

Sestdien, 15.janvārī, plkst.16 barikāžu dalībnieki tiek aicināti uz kopīgu tikšanos Rīgā, Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā, lai dalītos atmiņās un baudītu atceres koncertu, kurā uzstāsies grupas "Auļi", "Iļģi", "Pērkons", "Skyforger" un citi mākslinieki.

Svētdien, 16.janvārī, barikāžu muzejā tiks demonstrētas dokumentālās filmas par barikāžu laiku, bet plkst.14 notiks atceres pasākumi pie Vecmīlgrāvja tilta.

Savukārt 20.janvārī paredzēta plaša atceres pasākumu programma, plkst.18 Doma laukumā īpašā atceres brīdī tiek aicināta vienoties visa Latvija. Atceres pasākumi noslēgsies ar ekumenisko dievkalpojumu Rīgas Doma baznīcā.

Armija iebrūk televīzijas ēkā

1991.gada janvārī ar padomju armijas iebrukumu Lietuvas Televīzijas ēkā sākās mēģinājums apdraudēt Baltijas valstu patstāvību. Latvijas Tautas frontes vadībā Latvijas iedzīvotāji Rīgā pulcējās, lai celtu barikādes un aizsargātu pret iespējamo agresiju stratēģiski svarīgos objektus.

Vairāki cilvēki šajās janvāra dienās gāja bojā OMON uzbrukumu laikā - iebrukuma laikā Iekšlietu ministrijā gāja bojā milicijas darbinieki Vladimirs Gomonovičs un Sergejs Konoņenko, bet skolnieks Edijs Riekstiņš, režisors un operators Andris Slapiņš, kā arī operators Gvido Zvaigzne gāja bojā Bastejkalnā.

16.janvārī pie Vecmīlgrāvja tilta OMON nošāva Robertu Mūrnieku un ievainoja divus tilta sargātājus, savukārt 22.janvārī gāja bojā Ilgvars Grieziņš.

Skatīt pieviento video

Komentāri (150)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu