Notiesātā «Pussy Riot» dalībniece sūdzas par dzīvi cietumā (22)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Notiesātā Krievijas pankgrupas «Pussy Riot» dalībniece Marija Aļohina pirmdien sūdzējās, ka dzīve cietumā Urālos esot pelēki monotona un noteikumi ir ļoti strikti, teikts pirmajā viņas rakstā par dzīvi ieslodzījumā.

Rakstā Krievijas nedēļas izdevumā «New Times» 24 gadus vecā Aļohina dalījusies iespaidos par pirmajām nedēļām labošanas darbu kolonijā Permas novadā.

«Viss šeit apkārt ir pelēks. Pat ja kaut kas ir citā krāsā, tam vienalga ir pelēka nokrāsa.

Viss: ēkas, pārtika, debesis, vārdi,» uzskaitīja Aļohina, kas ir jaunā māmiņa. Viņa raksta dzeju un ir piedalījusies ekoloģijas aktīvistu kampaņās.

Viņa norādīja, ka sodu izpildes institūcijai visapkārt atrodas rūpnīcas, kas izplata kaitīgos izmešus, bet netālu ir arī mežs.

«Tā ir antidzīve,» dzīvi cietumā raksturoja «Pussy Riot» dalībniece, kas novembrī lūdza pārvietot viņu no kopējās kameras uz kameru, kur viņa var atrasties viena, jo viņai esot saspīlētas attiecības ar pārējām ieslodzītajām.

Foto: AFP/LETA

Pirmās dienas karantīnas kamerās

Karantīnas kamerās, kur ieslodzītās pavada savas pirmās dienas cietumā, viņām ir jāpierod celties pussešos no rīta, sacīja Aļohina un piebilda, ka uz 40 ieslodzītajām ir trīs izlietnes un divi tualetes podi. Pulksten sešos ir brokastis, viņa rakstīja.

«Man būs jāskraida šurpu turpu nākamo pusotru gadu. Es jau sāku pierast,» minēja Aļohina.

Viņa atklāja, ka ieslodzītās cietuma kārtības noteikumus mācās īpašā telpā, kas tiek novērota ar kamerām, tos iekaļot no galvas.

Mācību laikā ir aizliegts aizmigt, norādīja ieslodzītā.

Lai kavētu laiku karantīnas zonā, sievietes smēķēja cigaretes, ko saņēma atsevišķi, jo paciņas ir aizliegtas, kā arī uzšuva savus vārdus uz uniformām, lasāms «Pussy Riot» dalībnieces rakstā.

Cietumā ir darbnīca, kur sievietes šuj līdz 12 stundām dienā, par to saņemot ne vairāk kā tūkstoti rubļu (17 latu) mēnesī, paziņoja Aļohina un piebilda, ka noteikumu ievērošanas galvenais mērķis ir panākt priekšlaicīgu atbrīvošanu. Viņa sūdzējās, ka ieslodzītajām ir lielākas izredzes tikt priekšlaikus atbrīvotām, ja viņas dodas uz lūgšanu telpu, lai gan Krievija ir sekulāra valsts.

Papildu atzinību var iegūt, apmeklējot bibliotēku un psihologu, kā arī sazinoties ar radiniekiem.

«Viss, ko dara cietumnieces, ir, lai saņemtu ķeksīti priekšlaicīgai atbrīvošanai,»

viņa atzina. «Viņiem nevajag personības, viņiem vajag cilvēkus, kas ir pieraduši pie lietām,» kritika varas iestādēm lasāma Aļohinas rakstā.

Aļohina netieši norādīja, ka nepakļausies, tomēr atzina, ka «mēs izdarām citas izvēles bezcerīgā situācijā».

Piecas «Pussy Riot» dalībnieces spilgtu krāsu sejas maskās 21.februārī Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē uzkāpa priesteriem paredzētā vietā un izpildīja «panku lūgšanu» pret Vladimiru Putinu, kurš tolaik bija premjerministrs, bet tagad ir prezidents.

Par piedalīšanos šajā akcijā martā tika aizturētas trīs grupas dalībnieces Nadežda Tolokoņņikova, Jekaterina Samuceviča un Marija Aļohina. 17.augustā Maskavas Hamovņiku rajona tiesa viņas atzina par vainīgām huligānismā, rupjā sabiedriskās kārtības pārkāpšanā un naida izrādīšanā pēc reliģiskām pazīmēm, par ko viņām piesprieda divu gadu cietumsodu, lai gan prokuratūra prasīja triju gadu cietumsodu.

Maskavas pilsētas tiesa, 10.oktobrī izskatot grupas «Pussy Riot» dalībnieču kasācijas sūdzību, nolēma Aļohinai un Tolokoņņikovai atstāt spēkā divu gadu cietumsodu, bet Samuceviču atbrīvot, aizstājot viņai reālu brīvības atņemšanu ar nosacītu sodu.

Tolokoņņikova ir nosūtīta uz koloniju Mordvijā, bet Aļohina ‒ uz koloniju Permas novadā.

Samucevičas, kas ir vecākā no trim aizturētajām «Pussy Riot» dalībniecēm, advokātiem izdevās pārliecināt tiesu nomainīt viņas soda mēru pret nosacītu cietumsodu, jo viņu katedrāles apsargi aizturēja tūlīt pēc uzstāšanās sākuma. Viņu 10.oktobrī atbrīvoja tiesas zālē.

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu