Kas jāņem vērā, izvēloties video novērošanas sistēmu? (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Novērošanas videokameras kļūst arvien kompaktākas un jaudīgākas, šodien tās ir neatņemama drošības sektora sastāvdaļa.

Izvēloties vispiemērotāko sistēmu, pastāv vairāki faktori, kuri noteikti būtu jāņem vērā, ja uzņēmums vēlas rast vislabāko risinājumu esošajām problēmām. Šie faktori skar plānoto kameras pielietojumu, video kvalitātes kritērijus, kā arī pieejamos tehniskos un finansiālos resursus. Salīdzinājums starp analogo un digitālo video novērošanas sistēmu piedāvās desmit apsvērumus, kuri palīdzēs pieņemt pareizo lēmumu.

1. Plānota lietošana

Ja nepieciešama video novērošanas sistēma, kas veic ierakstus ar augstu izšķirtspēju, tad IP megapikseļu kameras būs pareizā izvēle. Izmantojot analogo tehnoloģiju, «dzīvam« attēlam nebūs vairāk par 0,4 megapikseļiem, bet video ierakstam šāda tehnoloģija spēj nodrošināt vien 0,1 megapikseļa kvalitāti. Analogās kameras ar augstāku izšķirtspēju (4CIF) spēj garantēt detalizētāku attēlu, tomēr tām ir problēmas ar video atskaņošanu.

Ja ir nepieciešama videokamera, kura ierakstītu attēlu gan dienā, gan naktī, tad arī šis fakts ir jāņem vērā, izvēloties kameras sistēmu. CCTV standarta un tīkla kameras spēj piedāvāt risinājumu šādam pielietojumam. Vēl jo vairāk, ir jāņem vērā fakts, vai kamera tiks pakļauta pārlieku augstai vai zemai temperatūrai. Vispiemērotākais risinājums ir novērošanas kameras modeļi bez kustīgām mehāniskajām detaļām, kā arī kameras, kurām nav nepieciešama papildu apsilde vai dzesēšana. Šādas izvēle ļaus ieekonomēt izdevumus, kas saistīti ar kameras darbības nodrošināšanu un uzturēšanu.

Arvien nozīmīgāka kļūst telpu akustiskā uzraudzīšana, tomēr, izmantojot analogās sistēmas, skaņas uztveršana ir iespējama tikai ar atsevišķiem audio kabeļiem. Savukārt tiešsaistes kameras ar iebūvētu skaņas uztvērēju var ierakstīt audio datus un sinhronizēt tos ar video datiem, kā arī integrēt skaņu video plūsmā. Šādā gadījumā audio dati tiek nosūtīti pa tīklu, lai tie tiktu uztverti un/vai ierakstīti.

2. Jau esošas infrastruktūras izmantošana

Parasti ir salīdzinoši vienkārši un izdevīgi uzstādīt IP drošības sistēmu, jo daudziem uzņēmumiem jau ir uz IP balstīti tīkli. Uz IP balstītu novērošanas kameru sistēmas uzstādīšana izmaksā ievērojami mazāk nekā analoga video pārraidīšana pa koaksiālu kabeli, jo uzņēmumiem šāda infrastruktūra jau ir pieejama. Savukārt koaksiālie kabeļi vispirms jāuzstāda, lai analogā CCTV sistēma spētu darboties. Vēl viens trūkums analogajai sistēmai ir enerģijas padeve, kas ir jānodrošina papildus. IP kameras izmanto IEEE 80 2.3af POE (Power-Over-Etnernet) standartu.

3. Attēla kvalitāte

Gan analogās, gan digitālās sistēmas piedāvā dažādām vidēm, attēla augstumam un platuma piemērotas kameras. Pašlaik megapikseļu sistēmām nav būtisku priekšrocību: ja salīdzina ar analogajām vai standarta IP sistēmām, tad augstās izšķirtspējas dēļ tikai dažas megapikseļu kameras ir aprīkotas ar iespēju ierakstīt noteiktu attēla daļu. Hemisfēriskā tehnoloģija ļauj iegūt panorāmas vai 360 grādu attēlu. Šādi ir iespējams parūpēties par telpas drošību, izmantojot tikai vienu kameru. Vajadzīgās attēla deformācijas korekcijas notiek pašā kamerā, lai novērstu augstas infrastruktūras izmaksas.

4. Datu pārvietošana

Analogās tehnoloģijas priekšrocība ir tā, ka īpaša pārraides trakta, kura ir jāuzstāda visupirms, ļauj kamerai funkcionēt neatkarīgi no tīkla frekvenču joslas platuma.

Ar digitālo tehnoloģiju ir savādāk. Izmantojot vairākas IP kameras vai kameras ar augstu izšķirtspēju megapikseļu diapazonā, nereti ir nepieciešams uzstādīt īpašu tīklu, lai novērstu problēmas, kas saistītas ar frekvenču joslas platumu. Pie liela datu apjoma kamerām ir jāatbalsta Quality of Service (QoS), lai nodrošinātu nepieciešamo frekvenču joslas platumu video datu pārraidei un pārraudzītu pārraides darbības tīklā.

Decentralizētā sistēma piedāvā citu metodi – tādu, kura prasa daudz mazāku frekvenču joslas platumu. Šajā sistēmā katra kamera ir aprīkota ar jaudīgu datoru un, ja nepieciešams, ar digitālu ilgtermiņa zibatmiņu (MicroSD card). Šāda decentralizēta sistēma pieprasa mazāku frekvenču joslas platumu, jo dati tiek apstrādāti kamerā.

5. Dublēšana/datu uzglabāšana

Attēlu dati ar analogajām video sistēmām parasti tiek ierakstīti ar digitālajiem video ierakstītājiem (DVD) vai NAS vai SAN sistēmām. Attēlu bez kavēšanās var apskatīt uz dažādiem ekrāniem. Lai tas būtu iespējams, attēliem vispirms jābūt digitalizētiem. Kamerām nav iekšējās atmiņas, un dati var tikt nozaudēti, ja centrālajā glabāšanas sistēmā gadās kāda kļūme. Tas pats ir attiecināms arī uz tīkla kamerām bez iekšējās atmiņas. Ja tīkla kamerai nav iekšējās atmiņas, ir iespējams novērst tīkla kļūmes pāris minūtēs vai pat laikā, kas nepieciešams, lai pilnībā nomainītu un restartētu ierakstošo personāldatoru. Tas viss ir iespējams bez jebkādu datu zaudēšanas. Ja nepieciešams, papildu atmiņas kartes ļauj uzglabāt ierakstītos video materiālus vairākas dienas.

6. Tūlītēja piekļuve

IP video kameras ļauj parūpēties par drošību jebkurā vidē. Ir nepieciešams tikai interneta pieslēgums un internetu atbalstoša ierīce. Tas pats ir attiecināms uz analogajām sistēmām. Tīkla kameru priekšrocības: iespēja tiešraidē aplūkot attēlus no jebkura personāldatora ar interneta pieslēgumu un vienlaikus iespēja uzmeklēt noteiktus ierakstus. Tīkla kameras spēj attālināti saņemt visa veida norādījumus, un to programmatūra var tikt atjaunota, tādejādi var grozīt, liekt un pietuvināt kameru, kā arī kontrolēt izšķirtspēju. Tāpat pastāv sistēmas risinājumi, kas izmanto globālo SIP tehnoloģiju standartu, kas sniedz iespēju trauksmes gadījumā nekavējoties sazināties ar noteiktu telefona numuru.

7. Paplašināšanas iespējas

Var izmantot jau esošas koaksiālo kabeļu instalācijas, modernizējot video sistēmas ar CCTV kamerām, protams, tik ilgi, kamēr kabeļu garums ir pietiekošs. Kad analogā kamera tiek pārvietota, arī koaksiālie kabeļi ir jāpārvieto. Savukārt tīkla kamerām nepieciešama tikai piekļuve tīklam.

8. Drošība

Ļoti svarīga ir droša attēlu datu apmaiņa ar drošības kamerām. Analogajām kamerām video signāls tiek nodots ar koaksiālo kabeļu starpniecību bez jebkāda šifrējuma. Tādejādi signāls var tikt viegli pārtverts vai aizstāts. Tīkla kamerām video dati ir šifrēti, tādejādi tiek garantēts, ka video netiks aizstāts, pārtverts vai izmainīts. Tāpat šifrētos video datos var iestrādāt dažādus drošības elementus, piemēram, ūdenszīmes, attēlus un signālus, lai pārliecinātos, ka ar video datiem tiešām netiek manipulēts.

9. Izmaksas

Tīkla video sistēmas, ja ir pieejama IP infrastruktūra, ir daudz ekonomiskākas par DVR analogajām sistēmām. Nav nepieciešams iegādāties multipleksorus un video ierakstītājus, kas ir nepieciešami analogajām sistēmām. Sistēma prasa ļoti maz laika tās uzturēšanai, kas ieekonomē arī uzņēmuma naudu. Šis viss ir spēkā tikai tad, ja esošais tīkls netiek apgrūtināts ar papildu nastu tīklam, kuru rada video dati. Ja plānots izmantot vairākas IP kameras, ir ieteicams uzstādīt atsevišķu tīklu, kurā uzglabāt video. Ja nepieciešams uzstādīt papildu kabeļus, tad apgalvojums, ka digitālās sistēmas vienmēr ir «vienkāršākas» un «ekonomiskākas», ne vienmēr ir pareizs. Tomēr decentralizētā sistēma ir izņēmums, jo dati tiek apstrādāti turpat kamerā, kas ļauj garantēt, ka tīklā nebūs liela apjoma datu pat tad, kad megapikseļu kameru skaits būs liels.

10. Nodrošinājums nākotnei

Ja uzņēmums vēlas izvērst savu drošības sistēmu vai integrēt sistēmu citā digitālā pielietojumā, tad tīkla video risinājumi ir kā radīti Jums. Tikai šīs sistēmas sniedz iespēju integrēt trešās personas sistēmas kā ugunsdzēsības vai ielaušanās trauksmes. Analogās sistēmas šādas iespējas nepiedāvā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu