Vaškeviča deklarācijas krimināllietu tiesa šogad vairs neskatīs (15)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Tiesneses slimošanas dēļ Rīgas apgabaltiesā no izskatīšanas joprojām ir noņemta krimināllieta, kurā par atkārtotu nepatiesu ziņu norādīšanu valsts amatpersonas ienākumu deklarācijā apsūdzēts no amata atstādinātais Finanšu ministrijas ierēdnis Vladimirs Vaškevičs.

Tiesnesei ir ilgstoša darba nespēja, tāpēc šī krimināllieta netiks skatīta vismaz līdz 2013.gada janvārim. Precīzs tiesas sēdes datums gan tiks nozīmēts tikai pēc tam, kad tiesnese izveseļosies un atgriezīsies darbā.

Kā ziņots, iepriekš tiesas sēdes Vaškeviča deklarācijas krimināllietā bija paredzētas 16.maijā, 19.jūnijā un 19.septembrī, taču tās nācās atlikt paša apsūdzētā slimības dēļ. Savukārt 11.oktobrī lieta tika noņemta no izskatīšanas tiesneses saslimšanas dēļ.

Izskatot Vaškeviča deklarācijas krimināllietu pirmajā instancē, Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa pērn 21.oktobrī apsūdzēto atzina par vainīgu pēc Krimināllikuma (KL) 219.panta 2.daļas - par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā. Viņam tika piespriests divu gadu cietumsods.

Lai arī, nododot lietu tiesai, Vaškevičs tika apsūdzēts tikai pēc KL 219.panta 2.daļas, tiesas izmeklēšanas gaitā apsūdzība tika pārkvalificēta arī pēc KL 326.panta 1.daļas, KL 195.panta 2.daļas un KL 195.panta 3.daļas. Tomēr pēc šiem pantiem - par neatļautu piedalīšanos mantiskos darījumos un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu - Ziemeļu rajona tiesa Vaškeviču attaisnoja.

Tiesas zālē Vaškevičs apcietināts netika. Vēlāk viņš pārsūdzēja šo spriedumu, jo uzskata, ka ir pilnībā attaisnojams. Apelācijas protestu iesniedza arī prokuratūra, kas savukārt uzskata, ka Vaškevičs atzīstams par vainīgu pēc visiem apsūdzības pantiem.

Minētā krimināllieta Ziemeļu rajona tiesā tika izskatīta aiz slēgtām durvīm, un slēgtās sēdēs tā tiks izskatīta arī Rīgas apgabaltiesā.

Kā ziņots, Vaškeviča krimināllietu par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā izskatīšanai tiesā 2009.gada vasarā nodeva Organizētās noziedzības un citu noziegumu specializētās prokuratūras prokurors Ivars Krauze. Balstoties uz izmeklēšanā savāktajiem pierādījumiem, prokurors uzskatīja, ka Vaškevičs ir atkārtoti norādījis nepatiesas ziņas likumā noteiktajā valsts amatpersonas ienākumu deklarācijā, slēpjot savu patieso mantisko stāvokli. Vēlāk tiesā valsts apsūdzību uzturēja prokurore Elga Jonikāne.

Saskaņā ar apsūdzību Vaškevičs izmantojis ienākumus, kuri bijuši akumulēti ārzonas firmas «Financial Euro Group LLC» (FEG) kontos, bet šos tēriņus nav norādījis deklarācijā. Viņš izmantojis šai firmai piesaistīto kontu kredītkartes, kas oficiāli piederējušas viņa tēvam Pjotram Vaškevičam, un ar tām laikā no 2002. līdz 2007.gadam veicis dažādus pirkumus, kuru summa pārsniedz 20 minimālās mēnešalgas, bija klāstīts apsūdzībā.

Tādējādi Vaškevičs minētajā laika posmā sniedzis nepatiesas ziņas par saviem ienākumiem lielā apmērā un veiktajiem darījumiem, «slēpjot tos (..) apzināti un atkārtoti», bija teikts lēmumā par viņa saukšanu pie kriminālatbildības.

Prokuratūra uzskatīja, ka Vaškevičs izdarījis KL 219.panta 2.daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu - nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā, ja nepatiesas ziņas norādītas par mantu vai citiem ienākumiem lielā apmērā. Par to var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 100 minimālajām mēnešalgām.

Vaškevičs iepriekš atturējās sniegt komentārus par minēto prokuratūras lēmumu un ieteica sazināties ar savu advokātu Aināru Plataci, kurš savukārt Vaškevičam izvirzīto apsūdzību vērtēja kā smieklīgu. Pēc advokāta toreiz teiktā, Vaškevičam tiek pārmesta «dāvanu pirkšana meitām ar tēva kredītkarti», jo no lietas materiāliem esot redzams, ka starp veiktajiem pirkumiem esot «dāmu somiņas» un citas «sieviešu mantas». Tās bijušas domātas kā Vaškeviča tēva dāvanas viņa mazmeitām - Vaškeviča meitām -, tāpēc maksājumiem pats Vaškevičs izmantojis tēva kredītkarti.

Advokāts Platacis, kurš savulaik sniedza minētos komentārus, patlaban jau vairāk nekā divus gadus ir pazudis bez vēsts.

Vaškevičs citā kriminālprocesā tiek apsūdzēts arī par 52 880 eiro (37 164 latu) un 5600 latu kukuļu došanu kādai Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersonai. Saskaņā ar apsūdzību šī kukuļošana notikusi 2010.gada beigās, 2011.gada sākumā. Iepriekš Vaškevičs pats ilgus gadus strādāja VID.

Vaškeviča kukuļdošanas lieta patlaban aiz slēgtām durvīm tiek izskatīta Rīgas apgabaltiesā kā pirmās instances tiesā.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu