Putins smagi izgāžas, atbildot Merkelei par «Pussy Riot» (157)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Krievijas prezidents Vladimirs Putins piektdien metis izaicinājumu Vācijas kanclerei Angelai Merkelei pankgrupas «Pussy Riot» lietā, apgalvojot, ka viena no grupas dalībniecēm piedalījusies antisemītiskā akcijā. Putins acīmredzot runāja par 2008.gadā grupas «Voina» («Karš») noorganizēto mākslas akciju Maskavas lielveikalā, kur viņi sarīkoja stilizētu imigrantu strādnieku un geju nolinčošanu, lai pievērstu sabiedrības uzmanību diskriminācijai, ar ko šīm grupām jāsaskaras.

Krievijas-Vācijas forumā Maskavā pirms oficiālo sarunu sākuma Putins pievērsies kritikai, ko rietumvalstis veltījušas Krievijai par tās attieksmi «Pussy Riot» lietā.

Jau vēstīts, ka šā gada 21.februārī piecas «Pussy Riot» dalībnieces Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē sarīkoja «panku lūgšanu» «Dievdzemdētāja, padzen Putinu!».

Akcijas dalībnieces uzskrēja uz paaugstinājuma līdzās baznīcas ikonostasam, kur pārkrustījās, metās ceļos un lēkāja, līdz viņas no turienes aizdzina baznīcas darbinieki.

Maskavas tiesa augustā piesprieda trim pankgrupas dalībniecēm - Nadeždai Tolokoņņikovai, Marijai Aļohinai un Jekaterinai Samucevičai - divu gadu cietumsodu, atzīstot apsūdzēto vainu huligānismā, kas motivēts ar reliģisko naidu.

Izskatot apelācijas prasību, 10.oktobrī Maskavas tiesa Samucevičai iepriekš piespriesto reālo cietumsodu aizstāja ar nosacītu sodu un lika viņu atbrīvot tiesas zālē. Abām pārējām akcijas dalībniecēm tām iepriekš piespriestais sods tika atstāts spēkā.

Vēl divas «Pussy Riot» dalībnieces, kuru vārdi publiski netiek atklāti, esot aizbēgušas no Krievijas. Putins norādīja, ka rietumvalstis par šo lietu dzirdējušas tikai no attāluma.

«Tātad kanclere minēja meitenes, kuras atrodas cietumā par uzstāšanos baznīcā. Bet vai viņa zina, ka pirms tam viena no viņām pakāra ebreja attēlu un sacīja, ka mums jāatbrīvojas no šādiem cilvēkiem Maskavā?» jautāja Putins. «Jūs un es nevaram atbalstīt cilvēkus, kuriem ir antisemītiski uzskati,» viņš norādīja Merkelei.

Putins acīmredzot runāja par 2008.gadā grupas «Voina» («Karš») noorganizēto mākslas akciju Maskavas lielveikalā, kur viņi sarīkoja stilizētu imigrantu strādnieku un geju nolinčošanu, lai pievērstu sabiedrības uzmanību diskriminācijai, ar ko šīm grupām jāsaskaras.

Pēc akcijas «Voina» biedrs Aleksejs Plutsers Sarno ievietoja savā blogā pasākuma laikā uzņemtās fotogrāfijas, norādot, ka viens no gejiem bijis krievs, bet otrs ebrejs.

Putins šo akciju pieminēja, atbildot uz Merkeles izteikumiem, ka Vācijā «Pussy Riot» dalībniecēm, visticamāk, netiktu piespriests ieslodzījums cietumā.

Putins par «Voina» akciju runāja arī septembrī intervijā telekanālam RT, norādot, ka viena no «Pussy Riot» dalībniecēm «pakārusi trīs manekenus ar zīmi, kurā teikts, ka Maskava būtu jāattīra no ebrejiem, gejiem un imigrantu strādniekiem».

Samuceviča, kura redzama «Voina» akcijas laikā tapušajā videomateriālā, pēc atbrīvošanas intervijā aģentūrai AFP norādīja, ka Putins acīmredzot pats šo materiālu nav redzējis un pašu akciju aprakstījis uzkrītoši nekorekti, un tā ne tuvu nav bijusi tāda, kādu prezidents to raksturojis.

Komentāri (157)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu