Bērings-Breivīks sūdzas par apstākļiem cietumā (85)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Par 77 cilvēku nogalināšanu notiesātais Anderss Bērings-Breivīks apgalvo, ka cietumā tiek pārkāptas viņa cilvēktiesības, ceturtdien atklāja masu slepkavas advokāts.

33 gadus vecais ekstrēmists nosūtījis vēstuli Norvēģijas ieslodzījuma vietu pārvaldei, veltot asu kritiku cietumam, kurā viņam jāizcieš piespriestais sodamērs, kā arī sūdzoties par viņam noteiktajiem korespondences ierobežojumiem.

Kopš 24.augusta, kad Bēringam-Breivīkam tika nolasīts spriedums, viņam liegts izmantot datoru, kas tika piešķirts iepriekš. Šim datoram gan nav interneta pieslēguma. Turklāt visas Bēringa-Breivīka saņemtās un nosūtītās vēstules tiek cenzētas gadījumos, kad pieminēta politika.

«Tiek pārkāpta viņa vārda brīvība,» norādīja notiesātā advokāts Turds Jurdets. «Liedzot viņam vārda brīvību, tiek pārkāpta konstitūcija un cilvēktiesības.» Bērings-Breivīks, kurš kopš aresta ticis turēts atstatus no pārējiem ieslodzītajiem, sūkstījies arī par to, ka katru dienu tiek pārmeklēts gan viņš, gan viņa kamera.

Notiesātais arīdzan uzstāj, ka viņam liegtas atpūtas un sociālās aktivitātes. «Šāda izturēšanās nav humāna,» norādīja Jurdets. Norvēģijas Tieslietu ministrija no komentāriem šajā jautājumā atturas.

Jau ziņots, ka 2011.gada 22.jūlijā Bērings-Breivīks sarīkoja sprādzienu Norvēģijas valdības ēku kvartālā Oslo centrā, nogalinot astoņus cilvēkus, bet tad devās uz Ūteijas salu, kur Darba partijas jauniešu organizācijas vasaras nometnē nošāva 69 cilvēkus - pārsvarā pusaudžus, no kuriem jaunākā nule kā bija nosvinējusi 14.dzimšanas dienu.

Šā gada 24.augustā Oslo tiesa atzina Bēringu-Breivīku par vainīgu 77 cilvēku slepkavībā, piespriežot viņam maksimāli iespējamo 21 gadu cietumā ar iespēju soda termiņu pagarināt, ja pēc tā izciešanas viņš tiks atzīts par joprojām bīstamu sabiedrībai.

Tiesas pieci tiesneši vienbalsīgi Bēringu-Breivīku atzina par pieskaitāmu, uz ko bija uzstājis arī viņš pats, lai gan prokuratūra lūdza atzīt viņu par psihiski slimu un nozīmēt piespiedu ārstēšanu slēgta tipa iestādē.

Sagaidāms, ka lielāko daļu cietumsoda Bērings-Breivīks izcietīs Ilas cietumā, kas atrodas netālu no Oslo.

Līdzās Bēringam-Breivīkam ierādītajai kamerai viņam būtu jānodrošina piekļuve arī vingrošanas telpai un istabai, kurā atrodas dators.

Taču piekļuvi šīm telpām regulē cietuma vadība, kura, pēc Bēringa-Breivīka advokāta teiktā, pēdējās nedēļās nav reaģējusi uz ieslodzītā lūgumiem ļaut izmantot datoru.

Komentāri (85)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu