Ekvadora bažījas par Asanža veselības stāvokli (5)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ekvadora paudusi bažas par interneta vietnes «WikiLeaks» dibinātāja Džuljena Asanža veselības stāvokli un lūgusi Lielbritāniju nepieciešamības gadījumā garantēt drošu viņa pārvešanu uz slimnīcu no Ekvadoras vēstniecības Londonā, kur viņš uzturas jau kopš jūnija, trešdien vēstīja ārvalstu plašsaziņas līdzekļi, atsaucoties uz ziņu aģentūru «Reuters».

«Asanžs ir redzami novājējis, un mēs ļoti bažījamies par viņa veselību,» radiostacijai «Golos Rossiji» teicis Ekvadoras ārlietu ministra vietnieks Marko Albuha-Martiness. Viņa teikto apstiprināja arī Ekvadoras vēstniecība Maskavā.

«Ja viņš saslims, mums būs jāizvēlas starp diviem variantiem: ārstēt Asanžu vēstniecībā vai viņu hospitalizēt,» Albuha-Martiness teicis otrdien, uzsverot, ka «šī ir ļoti nopietna situācija un tā var ietekmēt Asanža cilvēktiesību ievērošanu».

Lūdz dot atļauju vajadzības gadījumā vest uz slimnīcu

Ekvadora lūgusi Lielbritānijas Ārlietu ministriju izsniegt dokumentu, kas apliecinātu, ka nepieciešamības gadījumā Asanžu droši var nogādāt slimnīcā un pēc ārstēšanas pabeigšanas viņš var atgriezties vēstniecībā, Krievijas radiostacijai teica Ekvadoras ārlietu viceministrs.

«Lielbritānija vēl nav devusi pozitīvu atbildi uz šo lūgumu, bet to izskata,» viņš norādīja un piebilda, ka Ekvadora neizdara spiedienu uz Lielbritāniju, «bet pacietīgi gaida atbildi, lai Asanžs nepieciešamības gadījumā varētu saņemt medicīnisko aprūpi».

Lielbritānijas Ārlietu ministrija pagaidām komentārus par Ekvadoras puses pārstāvju izteikumiem nav sniegusi.

Nav pametis Ekvadoras vēstniecību kopš jūnija

Asanžs ir zaudējis Lielbritānijā visās tiesu instancēs cīņā pret izdošanu Zviedrijai, tādēļ viņš nav pametis Ekvadoras vēstniecību Londonā kopš 19.jūnija, kad tur ieradās un lūdza politisko patvērumu, ko arī augustā saņēma. Viņš patvērumu lūdza Ekvadorai, kad Lielbritānija izlēma viņu izdot Zviedrijai, kur viņu vēlas iztaujāt saistībā ar apgalvojumiem par seksuāliem noziegumiem pret divām sievietēm.

Lielbritānija atsakās atļaut Asanža brīvu aizbraukšanu no valsts, jo tai esot pienākums izdot viņu Zviedrijai. Tā arī draud Asanžu aizturēt, ja viņš atstātu vēstniecību un mēģinātu nokļūt lidostā.

Asanžs apgalvo, ka Zviedrija viņu izdos ASV, kur viņam draudētu mūža ieslodzījums vai nāvessods par slepenu dokumentu publiskošanu. Ekvadora paskaidroja, ka patvērumu Asanžam sniegusi tāpēc, ka uzskata par pamatotām viņa bažas.

41 gadu vecais Asanžs augusta beigās izteica viedokli, ka viņam Ekvadoras vēstniecībā Londonā būs jāpavada vēl seši līdz 12 mēneši, kā arī pauda cerību, ka Zviedrijas varas iestādes slēgs lietu pret viņu saistībā ar seksuāliem noziegumiem. Savukārt Ekvadora pauda gatavību patvērumu Asanžam sniegt kaut desmit gadu.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu