Interneta lietotāji izmanto neaizsargātus publiskus tīklus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Interneta piekļuvei Latvijā neaizsargātus publiskos tīklus mēdz izmantot 39% portatīvo datoru un 42% viedtālruņu īpašnieku un tas ir zemāks rādītājs nekā kaimiņvalstīs Igaunijā un Lietuvā, liecina informācijas tehnoloģiju drošības risinājumu izstrādātāja «Kaspersky» veiktā aptauja.

Igaunijā šādus tīklus mēdz izmantot 68% portatīvo datoru īpašnieku un 64% viedtālruņu īpašnieku, bet Lietuvā - 51% portatīvo datoru īpašnieku un 54% viedtālruņu īpašnieku.

Kā norāda «Kaspersky», pārtveršana pārraides laikā pa bezvadu tīkliem, īpaši «Wi-Fi», ir samērā izplatīts veids, kā lietotāji zaudē datus. Tagad daudzas sabiedriskās ēdināšanas iestādes un publiskas vietas piedāvā saviem apmeklētājiem atklātas piekļuves punktus, kuros mēdz neizmantot autentifikācijas paroli un šifrēšanu, norāda uzņēmums. Savukārt datplūsmas pārtveršana un analīze ļaundarim īpašas grūtības nesagādās.

«Kaspersky» secina, ka lietotāji nenovērtē bezmaksas «Wi-Fi» bīstamību, un iesaka neizmantot atklātus bezvadu tīklus, izvēlēties aizsargātus piekļuves punktus, lietot antivīrusu programmu.

Aizdomīga korespondence

Saskaņā ar aptaujas datiem 32% respondentu ir minējuši, ka ir saskārušies ar aizdomīgu korespondenci sociālajos tīklos vai e-pastā, saņemot vēstules bankas, sociālā tīkla un citu pakalpojumu sniedzēju vārdā ar lūgumu paziņot konfidenciālu informāciju. Igaunijā ar līdzīgiem sūtījumiem saskārušies 43%, bet Lietuvā - 27%.

24% Latvijas lietotāju atzinuši, ka viņu dators ir bijis inficēts e-pasta vēstules pielikuma atvēršanas rezultātā, kamēr Igaunijā - 26%, bet Lietuvā - 25%. Savukārt 12% Latvijā aptaujāto, 7% Igaunijā un 11% Lietuvā ir ievadījuši personisku vai finanšu informāciju aizdomīgās tīmekļa vietnēs.

Aptaujā piedalījās 627 interneta lietotāji no Latvijas, 570 respondenti Lietuvā un 655 Igaunijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu