Igaunija pārsteidz pasauli ar jaunajiem IT uzņēmumiem (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Igaunija ir otrajā vietā pasaulē aiz ASV pēc jaundibinātu informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmumu skaita uz vienu iedzīvotāju, taču Igaunijas kā IT paraugvalsts slava ir nedaudz pārspīlēta, intervijā teica igauņu «sērijveida» uzņēmējs un investors Alans Martinsons.

«Pēc mērauklas «jaundibinātie uzņēmumi uz vienu iedzīvotāju» Igaunija ir otrajā vietā pasaulē. ASV ir pirmajā vietā, Izraēla ir trešajā vietā. Šo statistiku esmu pats aprēķinājis no dažādām datubāzēm. Patlaban ir kādi 60 vai 70 labi jaundibināti IT uzņēmumi Igaunijā, kas arī ir investīciju cienīgi uzņēmumi. Skaits ir lielāks nekā Somijā,» skaidroja Martinsons.

Vai apsteidz citas valstis?

Vaicāts, vai Igaunija tiešām ir priekšā citām Baltijas un Eiropas valstīm IT un e-pakalpojumu attīstībā, Martinsons sacīja: «Jā un nē. Nav vienkāršas atbildes. Protams, Igaunijai ir labs PR, bet aiz tā ir kaut kam jābūt. Kas attiecas uz «e-Stonia», uz e-pārvaldi un e-pakalpojumiem, tad Igaunija jau bija priekšgalā pirms septiņiem vai desmit gadiem. Starplaikā citas valstis ir uzņēmušas ātrumu, un diez vai vairs esam numur viens.»

Veiksmes noslēpums

Pēc Martinsona domām, Igaunijas veiksmes noslēpums ir apstāklī, ka «esam nolādēti maza» valstiņa ļoti labā atrašanās vietā. Sava mazuma dēļ igauņi ir spiesti būt daudz vairāk internacionāli, vairāk nekā lietuvieši. Igaunijā daudz vairāk lieto angļu valodu nekā, teiksim, Lietuvā. Igauņi raksta angļu valodā tviterī un savos «Facebook» kontos. Visu Igaunijas veiksmes stāstu, tostarp «Skype» un (spēļu automātu programmatūras kompānija) «Playtech», saknes ir «liktenīgās tikšanās». «Skype» ideja radās, kad kādi igauņu programmētāji tikās ar «Tele2» pārstāvjiem. «Playtech» dzima, kad igauņu programmētāji satika cilvēkus no Izraēlas kādā IT konferencē.

Somijas ģeogrāfiskais tuvums un biežā un samērā ērtā prāmju satiksme starp Helsinkiem un Tallinu ir cits pozitīvs apstāklis, ar kuru pārējās Baltijas valstis nevar konkurēt, uzskata Martinsons.

Ietekmē domāšanu un kontaktu tīklu

«Ja valstij ir daudz un augošs skaits kontaktu ar citām valstīm, ja tā ir atvērta, ja seši miljoni cilvēku gadā šķērso Somijas līci starp Helsinkiem un Tallinu, tas ietekmē domāšanu, paplašina kontaktu tīklu un maina redzējumu par to, ko ar savu dzīvi var iesākt. Manuprāt, šī cilvēku plūsma caur Somiju, kontakti, arī fakts, ka 20% Igaunijas iedzīvotāju katru gadu dodas ceļojumos uz ārzemēm, ir tas, kas Igauniju atšķir no Latvijas un Lietuvas,» viņš teica.

Vienlaikus Martinsons uzsvēra, ka «esmu sevi vienmēr, visā savā uzņēmējdarbības laikā uzskatījis par «Baltijas pilsoni». Es vienādi labi pazīstu cilvēkus visās trīs valstīs un protu šeit taisīt biznesu.» Latvijā viņam bijusi cieša sadarbība ar brāļiem Normundu un Jāni Bergiem, kas 90.gadu sākumā dibināja Latvijas IT kompāniju «Fortech», kuru vēlāk pārņēma «Microlink», kuru savukārt nopirka «Lattelecom» un pārvērta par «Lattelecom Technology».

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu