Saulesbrilles. Labas vai nekādas! (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Vasara ir laiks, kad jāpadomā par īpašu aksesuāru – gan izskata, gan ērtuma, labsajūtas un veselības dēļ. Tās, protams, ir saulesbrilles. Kā pareizi izvēlēties saulesbrilles, lai tās kalpotu ne tikai stilam, bet arī labai redzei, stāsta Barona optikas optometriste Zane Barona.

Bērniem – īpaši rūpīgi

Saulesbrilles nereti iegādājamies impulsīvi visdažādākajās tirdzniecības vietās, kad vien acis apžilbinājusi saule vai sakārojies pilnveidot tēlu. Pieaugušie par nopirktās preces kvalitāti ir atbildīgi paši, taču attiecībā pret bērniem grēkot nevajadzētu.

Līdz 10 gadu vecumam bērna acis vēl tikai attīstās, nav izveidojusies aizsardzība pret ultravioletajiem stariem. Īpaši tas attiecas uz maziem bērniem līdz 3 gadu vecumam. Tāpēc, ja plānots iegādāties saulesbrilles, tām jābūt kvalitatīvām – optikas tirgotavā pirktām, uzsver Zane. Citviet pirktajām saulesbrillēm, kam gan, visticamāk, būs UV staru filtrs, var būt izmantots mazāk kvalitatīvs plastikāts lēcām, kas bojā redzi. Nekvalitatīvs plastikāts rada miglainu, neskaidru, izmainītu attēlu. Lai to kompensētu, redzei ir pastiprināta slodze, ar laiku tas var radīt problēmas.

Bīstami ir gadījumi, ja saulesbrillēm vispār nav UV staru filtru.

Šādā gadījumā, lūkojoties caur aptumšoto lēcu, acs zīlīte paplašinās, un saules stari caur to daudz vairāk bojā tīkleni nekā tad, ja briļļu nav vispār un zīlīte automātiski sašaurinās.

Z. Barona uzsver, ka Latvijas vasarās, kad reti spīd spoža saule, maziem bērniem saulesbrilles nav obligātas. Aizsardzībai noder, piemēram, cepure ar platām malām. Ja plānots doties uz siltajām zemēm, nepieciešamas kvalitatīvas brilles ar trešo tumšuma pakāpi. Tās aizsargā ne tikai acis, bet arī īpaši jutīgo plakstiņu ādu. Pieredze liecina, ka cilvēkiem, kuri dzīvo siltajās zemēs, acs lēca nepārtraukti cenšas aizsargāt tīkleni no UV stariem, tādēļ ļoti bieži novērojama saslimšana ar kataraktu jau aptuveni 40 gadu vecumā, optometriste uzsver. Bērniem piedāvāto saulesbriļļu lēcas lielākoties ir no plastikāta, bet pieejamas arī polikarbonāta tas ir viskvalitatīvākais un izturīgākais materiāls, lai būtu mazāks risks tās saplēst vai saskrāpēt. Stikla lēcas bērnu brillēs neizmanto, jo ir pārāk liels risks sasitot savainoties. Savukārt plastikāta lēcas ir vieglāk saskrāpējamas. Rāmji un kājiņas bieži ir no elastīga materiāla, lai bērns tos nevarētu rotaļājoties salauzt.

Izvēles iespējas

Protams, viss, kas par nekvalitatīvo saulesbriļļu ietekmi uz redzi minēts bērnu sakarā, attiecas arī uz pieaugušajiem. Izvēle – katra paša ziņā. Aizsardzība no UV stariem nepieciešama katrām acīm, objektīvi tās vasarā ir ieteicamas, tomēr atsevišķi pret sauli mazāk jutīgi cilvēki briļļu vajadzību var nejust. Viss atkarīgs arī no dzīvesveida. Z. Barona uzsver, ka tās ieteicamas intensīvā saulē siltajās zemēs, ziemā, kad sniegs atstaro sauli, autovadītājiem un kalnos kāpējiem. Pēdējiem ieteicama ceturtā lēcu tumšuma pakāpe, citos gadījumos pietiek ar trešo.

Jāatceras gan, ka ar tumšajām kalnu brillēm nedrīkst braukt pie stūres.

Kā vienu no īpaši praktiskiem saulesbriļļu veidiem Z. Barona iesaka polarizētās saulesbrilles; tās noņem atspīdumus un rada skaidrāku attēlu. Īpaši tādas iesakāmas makšķerniekiem un autovadītājiem.

Parocīgas ir arī brilles ar pakāpenisku tonējumu (apakšpusē gaišākas, virspusē – tumšākas), kas iespējams, kad lēca ir liela. Arī šīs brilles noder autovadītājiem: skatoties uz izgaismoto paneli, tiek izmantota gaišākā daļa, savukārt uz priekšu un tālumā – tumšākā, stāsta Z. Barona.

Nereti cilvēki, īpaši tie, kam ikdienā nepieciešamas optiskās brilles, izvēlas t.s hameleonus jeb fotohromās lēcas, kas maina tumšuma pakāpi atkarībā no gaismas intensitātes. Taču šai izvēlei ir gan plusi, gan mīnusi. Pirmkārt, izvēloties šādas lēcas, tās jāliek optisko briļļu rāmjos, tātad nevar izvēlēties platas un liektas brilles, otrkārt, tās nemaina toni, iekāpjot mašīnā, tātad nav piemērotas braukšanai saulē, skaidro optometriste. Pieaugušajiem pieejamas arī t.s. sporta brilles ar pašrocīgi maināmajām lēcām; komplektā ietilpst arī fotohromais variants.

Visbiežāk sastopamas saulesbrilles ar brūnu un pelēku tonējumu. Brūnais palielina kontrastu, attēls šķiet skaidrāks. Šādas brilles bieži izvēlas vecāka gadagājuma cilvēki. Savukārt pelēkā krāsa nomierina, noņem spilgtumu. Bieži izmanto arī zaļganpelēku krāsojumu, jo zaļā krāsa nav tik «kodīga» kā citas. Zilā, sarkanā un citas krāsas ir īpatnējas, vēsas, daudziem tās šķiet nepatīkamas.

Pareiza kopšana

Lai saulesbrilles kalpotu godam, tās vajag pareizi glabāt un tīrīt. Divas biežāk pieļautās kļūdas glabāšanā: brilles tiek iesviestas somiņā bez briļļu maka, tādējādi tiek saskrāpētas lēcas; bieži

«saulenes» tiek atstātas mašīnas salonā uz paneļa, kur tās pakļautas lielam karstumam, rezultātā deformējas gan rāmji, gan plastikāta lēcas.

Tīrot saulesbrilles, ļoti svarīgi izmantot speciālu mikrošķiedras salveti, kas neskrāpē lēcas. Pat ja šķiet, ka džemperītis, ar kuru ērti noslaucīt brilles, ir mīksts, tas rada švīkas. Jāatceras arī, ka nav ieteicams pludmalē vai putekļos slaucīt sausas brilles smilšu graudi tās sašvīkās. Brilles vispirms jānoskalo. Var brilles mazgāt arī ar ūdeni, taču ne karstu. Protams, ļoti labi lēcas tīrīt ar tam speciāli paredzētu šķīdumu.

Svarīgi!

Kad saulesbrilles savu laiku nokalpojušas, tās jāmaina. Nedrīkst nēsāt brilles, kam lēcas centrālajā daļā ir bojājumi: daudz sīku švīku, dziļi skrāpējumi u.c. defekti!

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu