Norvēģijā piemin Oslo un Ūteijas salas slaktiņu (5)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pieminot pirms gada notikušo traģēdiju, kad labējā ekstrēmista Andersa Bēringa-Breivīka sarīkotajā slaktiņā Oslo un Ūteijas salā tika nogalināti 77 cilvēki, svētdien Norvēģijā notiek dievkalpojumi, ziedu nolikšanas ceremonijas, koncerts un citi pasākumi, kuros tiek godināta upuru piemiņa.

Pievienots Norvēģijas premjera teiktais trešajā rindkopā; pievienots video.

2011.gada 22.jūlijā slepkava Bērings-Breivīks sarīkoja sprādzienu Norvēģijas valdības ēku kvartālā Oslo centrā, nogalinot astoņus cilvēkus, bet tad devās uz Ūteijas salu, kur Darba partijas jauniešu organizācijas vasaras nometnē nošāva 69 cilvēkus - pārsvarā pusaudžus, no kuriem jaunākā nule kā bija nosvinējusi14.dzimšanas dienu.

Svētdien Oslo un tās apkārtnē notiek vairāki piemiņas pasākumi, no tiek nozīmīgākie - abās vietās, kur pirms gada tika pieredzēti traģiskie notikumi.

Norvēģijas premjerministrs Jenss Stoltenbergs, noliekot vainagu Bēringa-Breivīka sarīkotā sprādziena vietā galvaspilsētā Oslo, sacīja, ka ekstrēmistam nav izdevies mainīt Norvēģijas sabiedrību. «Bumba un lodes bija domātas, lai izmainītu Norvēģiju. Norvēģijas ļaudis atbildēja, pievēršoties mūsu vērtībām. Slepkava cieta neveiksmi, cilvēki uzvarēja,» teica Stoltenbergs.

Dievkalpojumi un pulcēšanās upuru piemiņai notiek visā valstī no pašiem tās dienvidiem līdz tālākajām ziemeļu teritorijām Špicbergenā.

Vairākos piemiņas pasākumos piedalās Norvēģijas premjerministrs Jenss Stoltenbergs, kurš uzreiz pēc traģēdijas solīja, ka Norvēģijas reakcija uz slaktiņu būs «vairāk demokrātijas, vairāk atvērtības un vairāk cilvēcības, bet nekad - vairāk naivuma».

Desmit nedēļas ilgusī Bēringa-Breivīka tiesas prāva noslēdzās pagājušajā mēnesī, bet spriedums šajā lietā vēl nav pasludināts.

Kaut arī nav šaubu, ka slaktiņu sarīkojis Bērings-Breivīks, pieciem Oslo tiesas tiesnešiem ir jāizlemj, vai uzskatīt viņu par pieskaitāmu un piespriest cietumsodu, kā to pieprasa aizstāvības puse, vai piekrist prokuratūras nostājai un nosūtīt viņu uz slēgta tipa psihiatrisko slimnīcu.

Sprieduma pasludināšana gaidāma 24.augustā.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu