Policija brīdina suņu īpašniekus (237)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

Ne visi suņu saimnieki un turētāji rūpējas, lai viņu mīluļu pastaigas būtu drošas un pēc tām nepaliktu apkārtējiem nepatīkami mājdzīvnieku mēsli. Par to portāls TVNET pārliecinājās, šonedēļ dodoties reidā kopā ar Rīgas pašvaldības policijas (RPP) pārstāvjiem.

Reids notiek agrā darba dienas rītā, kad Daugavmalas promenādi Ķengaragā pārsvarā izmanto tikai vingrotāji, nūjotāji un citi aktīvā dzīvesveida piekritēji.

Laiku pa laikam parādās arī rīdzinieki, kuri pastaigā izved savus mīluļus.

Vairums suņu tiek vesti pie siksniņas. Tiem saimniekiem, kuru mīluļi brīvi pastaigājas gar Daugavmalu, RPP Latgales priekšpilsētas pārvaldes vecākā inspektore Alena Vaska un kārtībnieks Leonīds Mickāns atgādina par pavadas nepieciešamību. Savukārt Rīgas Austrumu izpilddirekcijas pārstāve Sarmīte Golmeistere uzdāvina informatīvu bukletu, kā arī speciālus maisiņus suņu kaku savākšanai.

Lai arī reida laikā suņu saimnieki netiek sodīti, Vaska stāsta, ka

saistībā ar suņiem var uzlikt sodu līdz pat 250 latiem.
Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

Daudzviet promenādē izlikti aicinājumi savākt savu suņu mēslus. Tāpat vairākās vietās pieejami speciāli bezmaksas maisiņi. Taču salīdzinoši maz ir atkritumu tvertņu, kur izlietotos maisiņus izmest.

Sava daļa atbildības par to jāuzņemas arī vietējiem iedzīvotājiem, kuri mēdz miskastes ieripināt Daugavā. Tāpēc pašvaldībai nākas domāt par neizkustināmām atkritumu tvertnēm.

Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

Lai arī vairums sastapto rīdzinieku apgalvo, ka ir informēti par pienākumu savākt savu mīluļu mēslus, tomēr tikai retajam šāds maisiņš ir līdzi.

Kāds vīrietis apgalvo, ka nenēsā līdzi maisiņu, jo

sava suņa kakas var savākt ar rokām.

Tomēr šādi izteicieni nepārliecina nevienu reida dalībnieku.

Vaska stāsta, ka šīs nedēļas reidā Pļavniekos daudz vairāk suņu īpašnieku bija «apbruņojušies» ar maisiņiem, kas paredzēti suņu kaku savākšanai. Tāpat lielākā daļa suņu vesti pavadā. Kopumā viņa novērojusi, ka «šobrīd cilvēki ir daudz zinošāki un apzinīgāki nekā pirms trīs gadiem.»

Suņu aprūpe, tostarp mēslu savākšana, lielā mērā atkarīga no īpašnieku attieksmes, audzināšanas un izglītības.

«Mēslu savākšana lielā mērā ir uz katra saimnieka sirdsapziņas. Katram sunim un viņa saimniekam policistu nevaram nolikt blakus.»

Taču ne visi rīdzinieki ir pilnībā informēti par noteikumiem, kas atteicas uz suņu turēšanu. Daudzi nezina, ka

Rīgā suņu pastaigas bez pavadas nav atļautas arī parkos.

To var darīt tikai speciālos noslēgtos laukumos. Diemžēl tādu Rīgā ir maz. Turklāt esošie ir piemēsloti. «Tā ir liela sāpe, ka suņiem nav kur izskrieties.»

Suņus nedrīkst vest uz bērnu rotaļu laukumiem, spēļu vietām, kā arī sporta laukumos.

Maisiņi iepakoti glīti un krāsaini. Tos var piestiprināt pie suņa siksniņas
Maisiņi iepakoti glīti un krāsaini. Tos var piestiprināt pie suņa siksniņas Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

Rīgā suņi jāvadā pie pavadas

Saskaņā ar dzīvnieku labturības prasībām pilsētās un ciemos ārpus norobežotās teritorijas sunim jābūt pavadā jebkurā diennakts laikā.

Noteikumi atļauj pilsētās un ciemos ārpus norobežotās teritorijas suņa atrašanos bez pavadas zaļajā zonā un mežā, ja vien vietējā pašvaldība nav noteikusi vietas, kur saskaņā ar vietējo pašvaldību saistošajiem noteikumiem tas tomēr ir aizliegts.

Rīgas dome saistošajos Sabiedriskās kārtības noteikumos šādu aizliegumu ir paredzējusi. Rīgas pilsētas apstādījumos laikā no plkst. 7 līdz 23 vest pastaigā suni bez pavadas ir aizliegts.

Iedzīvotāji regulāri ziņo policijai par suņu īpašniekiem, kuri dzīvniekus dienas laikā pastaigā ved bez pavadas, par savā vaļā palaistiem dzīvniekiem, kuri bērnu rotaļu laukumos biedē bērnus un garāmgājējus. Tāpat ir

regulāras sūdzības par suņu saimniekiem, kuri nesavāc mīluļu mēslus.

Reida noslēgumā Vaska atgādina par kādu daudziem piemirstu noteikumu punktu - atbildība par suņiem ir ne tikai īpašniekiem, bet arī turētājiem. Tas nozīmē, ka par skaļi rejošu vai gaudojošu suni jāatbild dzīvokļa iemītniecei, kaut arī suns reģistrēts uz viņas vīra vārda un vīrs aizbraucis jūrā.

Ieraugot policistus, suņus uzmana aktīvāk

Kopumā novērojams, ka policijas klātbūtnē suņu saimnieku rīcība ir citāda un likumpaklausība aktīvāka.

Policija secinājusi, ka Rīgas centrālajos parkos suņu izkārnījumi tiek vākti, bet citviet pilsētā situācija nav tik spoža.

Komentāri (237)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu