Pasažieru skaita kritumam Rīgas lidostā ir objektīvi iemesli (19)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai gan krasais pasažieru skaita kritums starptautiskajā lidostā «Rīga» ir vērtējams negatīvi, tam ir objektīvi iemesli, skaidroja Satiksmes ministrijas valsts sekretārs Anrijs Matīss. «Jebkurš pasažieru skaita samazinājums ir vērtējams negatīvi, taču ir jāsaprot, ka »airBaltic« biznesa plāns paredzēja, ka pasažieru skaits samazināsies,» sacīja Matīss.

Viņš piebilda, ka arī cits operators - «Ryanair» ir samazinājis reisu skaitu un daļu reisu pārcēlis uz Lietuvu.

«Šis pasažieru skaita pieaugums bija saistīts ar to, ka bija ļoti daudz galamērķu, kas bija ekonomiski nepamatoti, un izmaksas nesedzās. Kompānijai bija lielāki izdevumi un no šādiem galamērķiem nācās atteikties. Tāpat nācās samazināt reisu skaitu, palielinot ekonomisko piepildījumu, kas dod pozitīvu ekonomisko efektu,» viņš skaidroja.

Viņaprāt, reisu skaita un pasažieru skaita samazinājums šajā gadījumā ir objektīvs un lidostas vadība nav jāvaino. Patlaban ir svarīgi piesaistīt jaunas lidsabiedrības, kas arī tiekot darīts.

«Tomēr ir jāsaprot, ka mēs nevaram palaist tukšas lidmašīnas un pārvadāt dažus pasažierus, jo tas rada zaudējumus,» teica valsts sekretārs.

Viņš uzsvēra, ka lidostas vadība dara visu, ko var, un veiksmīgi strādā pie jaunu pārvadātāju piesaistes, kas nebūt nav no tiem vieglākajiem darbiem, ņemot vērā iedzīvotāju skaitu Latvijā un to, cik lidosta apkalpo. «Bet tas nenozīmē, ka tas tā turpināsies visu laiku. Pasažieru skaits noteikti pieaugs un turpmāko gadu laikā pārsniegs iepriekšējos rādītājus,» prognozēja Matīss.

Starptautiskā lidosta «Rīga» pirmajā pusgadā apkalpojusi 2,24 miljonus pasažieru, kas ir par 5,9% mazāk nekā pērn analoģiskā laika periodā. Jūnijā Rīgas lidosta apkalpojusi 473 260 pasažieru, kas ir par 11,1% mazāk nekā pērn jūnijā, savukārt lidojumu skaits samazinājies par 9,8%.

Kaimiņvalstu lidostas vēl nav sniegušas datus par pirmo pusgadu, taču pirmo piecu mēnešu rādītāji liecina, ka tajās apkalpoto pasažieru skaits palielinās.

Tallinas lidostā maijā uzņemti teju 215 700 pasažieri, kas ir par 19% vairāk nekā šajā pašā mēnesī pērn, savukārt gada pirmajos piecos mēnešos kopumā lidostā apkalpoti 831 000 pasažieru, kas ir par 22% vairāk nekā šajā laika posmā 2011.gadā.

Viļņas lidostā savukārt pirmajos piecos mēnešos apkalpoto pasažieru skaits pieaudzis par 40,25% - līdz 742 225. Maijā pieaugums bija 8,77% un apkalpoti tika 190 877 pasažieri. Rīgas lidostā darbojas 17 aviokompānijas un pasažieriem tiek piedāvātas iespējas doties uz 79 galamērķiem.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu