Piešķirs papildu piemaksu pie pensijas par bērniem (149)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ministru kabineta komiteja šodien atbalstīja Labklājības ministrijas (LM) sagatavoto ziņojumu, kas paredz papildu atbalsta piešķiršanu pie pensijas par izaudzinātajiem bērniem, šī brīža iemaksu pensiju apdrošināšanai par bērna kopšanu līdz pusotram gadam iemaksājot dubultā.

Skatot šo informatīvo ziņojumu, aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V) sacīja, ka Latvijā jau vairākus gadus virmo jautājums par to, kā finansiāli atbalstīt tās personas, kas ilgstoši ir audzinājušas bērnus, nav strādājušas algotu darbu, un, pienākot pensijas vecumam, ja dzīvesbiedrs nomirst, šī persona saņem ļoti mazu pensiju. Viņš informēja, ka daudzās Eiropas valstīs šo problēmu risina tā, ka persona saņem arī daļu sava mirušā dzīvesbiedra pensijas.

LM pārstāve Jana Muižniece skaidroja, ka risinājums varētu būt pensiju kapitāla veidošana par laulību periodu.

Savukārt Latvijas Darba devēju konfederācijas pārstāvis Pēteris Leiškalns ministriem norādīja, ka piedāvājums, kas ir iekļauts ziņojumā, neatbilst tam, ko gaida sabiedrība. Proti, ņemot vērā sabiedrības priekšlikumus, tā vēlas, ka atbalstīti tiek tie iedzīvotāji, kam tuvākajā laikā jādodas pensijā un kas ir izaudzinājuši vairākus bērnus.

«Tas, ko mēs redzam, ir principā attiecināms uz personām, kas pensionēsies, ātrākais, pēc 25 līdz 40 gadiem. Turklāt tā summa, par kuru pieaug pensija, ir 54 līdz 83 santīmi mēnesī,» sacīja Leiškalns.

Tāpat viņš iebilst pret kraso gradāciju saistībā ar iespēju doties pensijā piecus gadus pirms noteiktā termiņa, proti, tie vecāki, kas uzaudzinājuši piecus un vairāk bērnu, var pieprasīt pensiju piecus gadus pirms vispārējā pensijas vecuma sasniegšanas, savukārt tie, kas izaudzinājuši četrus bērnus, to nevar.

Kā ziņots, LM ir izstrādājusi Ministru kabineta noteikumu «Grozījumi 2001.gada 5.jūnija Ministru kabineta noteikumos Nr. 230 «Noteikumi par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām no valsts pamatbudžeta un valsts sociālās apdrošināšanas speciālajiem budžetiem»» projektu, nosakot, ka par personām, kuras kopj bērnu, kas nav sasniedzis pusotra gada vecumu, un kuras saņem bērna kopšanas pabalstu vai vecāku pabalstu, pensiju apdrošināšanai tiek veiktas obligātās iemaksas 20% apmērā no 100 latiem līdzšinējo 50 latu vietā.

LM ziņojumā teikts, ka ņemot vērā gan sociālekonomiskos rādītājus, gan demogrāfiskās krīzes sekas, pašreizējā situācijā svarīgi ir atbalstīt jaunos vecākus, kas audzina bērnus, tādējādi veicinot un stabilizējot demogrāfisko situāciju valstī, jo pensijas nodrošināšanas iespējamība nākotnē cieši saistīta ar dzimstību.

Tā kā valsts sniedz atbalstu personām, kuras kopj bērnu, kas nav sasniedzis pusotra gada vecumu, un kuras saņem bērna kopšanas pabalstu un personām, kuras kopj bērnu, kas nav sasniedzis gada vecumu, un kuras saņem vecāku pabalstu, veicot par tām sociālās apdrošināšanas iemaksas no valsts pamatbudžeta un no invaliditātes, maternitātes un slimības speciālā budžeta, izvērtējot budžeta iespējas, ir atbalstāms risinājums personām, kuras audzina bērnus, veikt minētās iemaksas no lielākas naudas summas jeb dubultā, norādīts LM ziņojumā.

LM norāda, ka, palielinot veiktās sociālās apdrošināšanas iemaksas, tiktu palielināts šo personu pensijas kapitāls, tā īpaši atbalstot personas, kuras kopj bērnu un šajā laikā nav nodarbinātas.

Patlaban aprēķini liecina, ka šāda risinājuma ieviešanai, sākot ar 2013.gadu, papildu ik gadu nepieciešams no valsts pamatbudžeta finansējums 1 476 000 latu apmērā.

Komentāri (149)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu