Zaķis atpircis automašīnu no sava uzņēmuma (82)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Saeimas «Vienotības» frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis atpircis no sava uzņēmuma automašīnu, un, veicot šo darījumu, pievienotās vērtības nodoklis (PVN) esot ticis nomaksāts.

Nepieciešamas formalitātes ir nokārtotas

Zaķis sacīja, ka visas nepieciešamas formalitātes ir nokārtotas un automašīna jau pagājušās nedēļas piektdienā tikusi atpirkta. Zaķis apgalvoja, ka

mašīnu atpircis par tādu pašu cenu, par kādu to bijis iegādājies uzņēmums, bet konkrētu summu no galvas neatceroties.

Iespējams, ka Zaķis, atpērkot automašīnu no uzņēmuma, samaksājis aptuveni 34 000 latu, no tiem 6000 latu kā PVN.

Kā ziņots, pēc portāla «Pietiek.com» vēstītā, Zaķis gadu mijā ticis pie jaunas automašīnas «Volvo XC60», nenomaksājot valstij aptuveni 8800 eiro (6160 latu) PVN. Lai veiktu šo darījumu, Zaķis aizdevis savai firmai 34 571 latu. Šī nauda aizskaitīta uz firmas kontu, lai tā iegādātos Zaķa kāroto transportlīdzekli, atbrīvojot viņu no nepieciešamības personīgi nomaksāt PVN. Publicētajā deputāta e-pasta vēstuļu sarakstē ar «Mūsa Motors Rīga» saistībā ar šo lietu tikusi apspriesta nepieciešamība kādam starpniekuzņēmumam Lietuvā maksāt 1000 eiro (700 latu), lai varētu tikt īstenota nodokļa apiešanas shēma.

Pārkāpts ētikas kodekss

Pēc šī darījuma publiskošanas deputāts nolēmis atpirkt automašīnu no sava uzņēmuma, lai risinātu «morāli ētiskās dabas problēmu». Politiķis iepriekš atzina, ka automašīnas iegādes gadījumā nebija korekti izvēlēties scenāriju, «kurš pieņemams katram uzņēmējam».

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu izskatīšanas komisijas deputāti, vērtējot Zaķa automašīnas iegādes gadījumu, atzina, ka ir pārkāpts ētikas kodekss, un nolēma piemērot viņam Saeimas kārtības rullī paredzēto augstāko iespējamo soda mēru - izteikt viņam rakstveida brīdinājumu, paziņot par to Saeimas sēdē un publicēt komisijas lēmumu laikrakstā «Latvijas Vēstnesis».

Politiķa rīcību, iegādājoties automašīnu, nosodīja arī «Vienotības» Ētikas komisija. Tā arī atzina, ka Zaķa reakcijas uz notikušo bija novēlota, kā arī savā vārdā lūdz piedošanu par notikušo Latvijas sabiedrībai. Komisija bija nolēmusi izteikt nosodījumu un publisku brīdinājumu Zaķim, ievērojot izteikto nožēlu un atvainošanos sabiedrībai.

Zaķa iespējamos pārkāpumus vērtēja viņa frakcijas biedri, taču sodīt deputātu nevēlējās,

jo viņš esot apmierinājis frakcijas iepriekš izteiktās prasības, kā risināt gadījumu ar automašīnas iegādi, - viņš atvainojies, paudis nožēlu un solījis nomaksāt PVN, atpērkot automašīnu no sava uzņēmuma.

Zaķis savu rīcību nožēlojot

Arī Zaķis žurnālistiem klāstīja, ka savu rīcību nožēlo un uzskata, ka šajā gadījumā ir saskatāma zināma «ētiskas dabas problēma» un viņš pieļāvis kļūdu. Zaķis atzina, ka automašīnas iegādes gadījumā nebija korekti izvēlēties scenāriju, «kurš pieņemams katram uzņēmējam».

Komentāri (82)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu