Garklāva: līgo pirms raganām jāsteidz lasīt pīlādžus! (20)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: no personiskā arhīva

Ziņu moderatore Kristīne Garklāva šogad Jāņa rīta rasu bridīs Drustu pļavās. Kā atzīst Kristīne, visskaistākais svētku tērps viņai ir omītes dāvātais tautastērps. Bet, kāpēc Garklāva no rītiem dodas lauzt pīlādžu zarus, lasi intervijā!

Kur līgosiet šogad? Vai mazā ienākšana ģimenē ir mainījusi tavus Jāņu plānus un svinēšanas tradīcijas?

«Saulgriežus sagaidīšu Drustu kalnā.Tā ir brīnišķīga un mītiska vieta, kurā var sajust dabas spēku un īsto saulgriežu sajūtu! Bet Līgo vakarā būšu Kurzemes pusē pie labiem draugiem, kuri dzīvo netālu no jūras - starp īstām Jāņu pļavām un jūru.

Mazais svinētājs un arī mūsu sunīts vienmēr ir kopā ar mums un svinību vietu tas būtiski neietekmē, jo dabā - vienmēr ir labi!



Lai Jāņi būtu izdevušies - kam noteikti ir jābūt?

«Visskaistākie svētki ir tad, ja izdodas sajust Saulgriežu notikumu: apkārt ir brīnišķīgi cilvēki, smaržo pļavas, dzied putni, tumsā spīdoši jāņtārpiņi. No rīta, saulei austot, basām kājam var skriet pa rasas pilnu pļavu...»

Tava mīļākā Jāņu tradīcija!

«Tradīcijas jau sākās no paša rīta. Pēc vecvecmāmiņu padomiem, parasti skrienu lasīt pīlādža zarus un dažādas zālītes. Tas viss jāpaspēj līdz divpadsmitiem, citādi raganas pīlādžu galotnes aplaužot. Kad biju maza, man tiešām šķita, ka tās galotnes kaut kur pazūd. Vakarā, protams, dziesmas dziedot, tiek vīti vainagi un lēkts pāri ugunskuram.»

Ēdienu smarža, kas viennozīmīgi vēsta par Līgo...

«Jāņos vislabāk garšo Jāņu siers un uz kļavu lapām pašu cepta maizīte. Tradicionāli tie ir arī mammas ceptie pīrādziņi. Jāņu sajūta rodas jau rīta pusē, kad visa māja smaržo pēc pīrādziņiem.»

Kāda ir tava Jāņu vakara garderobe?
«Visskaistākais līgo apģērbs ir manas vecmāmiņas dāvinātais tautastērps ar kuru viņa ir dziedājusi neskaitāmos Dziesmusvētkos. Un otra vecmāmiņa pati ir izšuvusi tautisku blūzīti, kura gadiem ejot jau ir apdilusi, bet ļoti, ļoti mīļa.Tāds tērps rada īpašu svētku sajūtu. Bet vienmēr līdzi ir arī pavisam ērtais apģērbs, kas ir gana silts un vajadzības gadījumā pasargā arī no lietus.»

Kā cīnies ar odiem?
«Cenšos sarunāt, ka nekodīs :)»

Mīļākā Jāņu tautasdziesma, ticējums vai līgo dziesma :)
Tradicionālās līgo tautasdziesmas ar skaļu «Līgo» izdziedāšanu :)

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu