Par traģēdiju uz Vanšu tilta policija sākusi kriminālprocesu (13)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pēc traģēdijas uz Vanšu tilta, kad kāds vīrietis uzkāpa pa vantīm, nolēca no tilta smailes un nositās, policija sākusi kriminālprocesu, piektdien LNT pastāstīja Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins.

Garīgās veselības problēmas

Policija noskaidrojusi, ka bojāgājušais ir 1992.gadā dzimis jaunietis, kuram bijušas garīgās veselības problēmas. «Šobrīd mums ir arī pirmatnējā informācija par to, ka viņam pastāvēja garīgi traucējumi,» sacīja Grišins. Viņš gan sīkāk nekomentēja, kādi varētu būt bojāgājušā jaunieša rīcības motīvi.

Kā ziņots, šis ir pirmais gadījums pēdējos gados, kad kāpšana Vanšu tilta vantīs beidzas ar letālu iznākumu.

Vīrietis pēc nolēkšanas iekrita trolejbusa vados. Neoficiāli zināms, ka uzreiz pēc lēciena viņš vēl bijis dzīvs un tika nodots mediķiem, taču vīrieša dzīvību vairs nav bijis iespējams glābt un viņš nomiris ātrās palīdzības automašīnā.

Vīrietis augšup pa Vanšu tilta vantīm sāka kāpt vakar, 7.jūnijā, plkst. 15.55, plkst. 17.15 sasniedza tilta smaili un plkst. 17.20 nolēca no tās, novēroja aģentūra LETA.

Prasa procesu par amatpersonu atbildību

Savukārt zvērināts advokāts Juris Močuļskis vērsies Valsts policijā ar lūgumu sākt kriminālprocesu par amatpersonu atbildību par bezdarbību, kā dēļ iestājusies cilvēka nāve.

Iesniegumā policijai Močuļskis norāda, ka laikā, kad jaunietis rāpās Vanšu tiltā, policija bija bloķējusi satiksmi, taču nav skaidrs, kas tika darīts, lai nodrošinātos pret iespējami nelabvēlīgām sekām, ja cilvēks nokritīs vai izdomās nolekt no vantīm.

«Šobrīd nav zināms, vai nav notikusi cilvēka novešana līdz pašnāvībai, nav noskaidrots, kad un kādos apstākļos bija konstatēts vantīs kāpšanas fakts un kādi lēmumi šajā sakarā bija pieņemti, vai notikuma vietā bija organizēti pasākumi cilvēka uztveršanai iespējamā kritiena gadījumā, un vai bija pieaicināti speciālisti pārrunu veikšanai ar šo cilvēku, lai sniegtu viņam nepieciešamo palīdzību,» teikts advokāta iesniegumā.

Tāpēc advokāts uzskata, ka ir nepieciešams sākt kriminālprocesu, lai noskaidrotu, kuras amatpersonas bija atbildīgas par lēmumu pieņemšanu un vai šo amatpersonu bezdarbība satur Krimināllikuma 319. pantā paredzētā noziedzīga nodarījuma pazīmes.

Speciālisti cenšas palīdzēt

Uz notikuma vietu bija devušies gan policisti, gan mediķi, gan Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbinieki. Pār tiltu abos virzienos tika pilnībā slēgta satiksme, netika laisti arī velobraucēji un gājēji. Rīgas centrā un uz tiltiem veidojās ievērojami sastrēgumi.

Glābēji, ierodoties notikuma vietā, konstatēja, ka pārgalvis ir uzkāpis pa vantīm aptuveni 15 metrus augstu, taču viņš nepadevās un turpināja kāpt tālāk. VUGD darbinieki notikuma vietā uzstādīja autopacēlāju, taču ar tā palīdzību piekļūt kāpējam neizdevās.

Kāpējs sarunājas ar apkārtējiem

Uz tilta bija pulcējies liels skaits vērotāju. Kāpējs viņiem vēlēja Jēzus svētību un, slavēdams Dievu un Māti Mariju, turpināja rāpties augšup, nekādas prasības neizvirzīdams.

Plkst. 17.15 pārgalvis bija sasniedzis tilta virsotni. Tur viņu neviens nesagaidīja. Tikmēr notikuma vietā bija ieradusies arī policijas specvienība, taču pārrunas sākt neizdevās.

Ap plkst. 17.20 vīrietis, nostājies gandrīz pašā tilta smailē ar skatu pret labo Daugavas krastu, pārmeta krustu un nolēca lejā. Krītot viņš pārrāva trolejbusa vadus.

Pieprasa paskaidrojumus

Pēc traģiskajiem notikumiem uz Vanšu tilta Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) ir pieprasījis paskaidrojumus no Rīgas domes Satiksmes departamenta par to, kāpēc uz vantīm bija iespējams uzrāpties, kaut arī tām ir jābūt noklātām ar īpašo slīdošo sastāvu, informēja mēra preses sekretāre Anna Kononova.

«Par šādu nolaidību departamenta amatpersonām būs jāatbild, un, iespējams, arī jāatstāj amats,» uzsvēra Ušakovs. Satiksmes departamentam tiks uzdots meklēt papildu risinājumus, kā norobežot tilta vantis.

Nav atjaunots slidenais materiāls

Slidenais materiāls, ar kuru pārklātas Vanšu tilta vantis, šopavasar nav ticis atjaunots. Rīgas domes Satiksmes departamenta pārstāve Ilze Dišlere skaidroja, ka ceļu uzturētāji apskatījuši vantis gan pirms, gan pēc ziemas perioda, un konstatējuši, ka pārklājuma stāvoklis ir apmierinošs, tāpēc tas nav atjaunots. Pārklājuma atjaunošana izmaksā ap 1000 latu, taču šim nolūkam departamenta budžetā līdzekļi šogad nav paredzēti.

Nav pirmais kāpējs

Pēdējos desmit gados reģistrēti vismaz desmit mēģinājumi uzkāpt Vanšu tilta vantīs, bet šodienas traģiskais gadījums, kad jaunietis pa vantīm uzrāpās līdz tilta augšai un nolēca, ir pirmā reize ar letālu iznākumu, liecina aģentūras LETA arhīvs.

2002.gada vasarā kāds vīrietis mēģināja «iekarot» Vanšu tiltu pa vantīm, turklāt pat divreiz. 2003.gada novembrī kāds vīrietis mēģināja uzrāpties pa Vanšu tilta ārējo garāko vanti.

2004.gada aprīlī kādam pārgalvim pa Vanšu tilta vanti izdevās tikt līdz pašai augšai, pēc kā viņš pats nokāpa lejā.

2006.gadā trīs reizes notika mēģinājums uzrāpties pa tilta vantīm - janvārī kāds vīrietis uzrāpās Vanšu tilta vantīs aptuveni 30 līdz 40 metru augstumā, bet glābēju palīdzība nebija nepieciešama, jo vīrietis lejā nokāpa pats. Tā paša gada aprīlī tilta vantīs mēģināja uzkāpt kāds vīrietis alkohola reibumā, bet augustā vantīs mēģināja uzkāpt divi jauni vīrieši.

2007.gadā kāds 29 gadus vecs vīrietis centās uzkāpt Vanšu tilta vantīs. No tām viņu ar pacēlāja palīdzību nocēla operatīvie dienesti.

Pērn septembrī kāds vīrietis uzkāpa Vanšu tilta vantīs līdz pusei. Ierodoties policijai, viņš labprātīgi nokāpa no vantīm. Nogādāts policijas iecirknī, viņš nespēja policistiem motivēt savu rīcību. Pērn novembrī Vanšu tilta vantīs uzkāpa kārtējais pārdrošnieks. Pēc pārrunām ar policiju viņš labprātīgi nokāpa lejā.

Savukārt 1994.gada oktobrī, Vanšu tilta remontdarbu laikā, no tilta balsta uz tilta braucamās daļas nokrita un gāja bojā remontstrādnieks.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu