Godmaņa valdība ievērojusi valsts intereses "Parex bankas" pārņemšanā (199)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamentā šodien pieņemts lēmums izbeigt kriminālprocesu par iespējamiem valsts amatpersonu pārkāpumiem "Parex bankas" pārņemšanas procesā.

Prokuratūras ārējo sakaru koordinētājs Andrejs Vasks informēja, ka šodien ir pabeigta izmeklēšana kriminālprocesā par valsts atbalsta sniegšanas AS "Parex bankai" un šīs bankas pārņemšanas valsts kontrolē likumību un pamatotību.

Lēmumi pieņemti savlaicīgi un maksimāli ātri

Izvērtējot izmeklēšanas laikā iegūtos pierādījumus, procesa virzītājs konstatējis, ka Latvijas valdība, rīkojoties savas kompetences ietvaros, lēmumus par valsts atbalsta sniegšanu "Parex bankai" un "Parex bankas" pārņemšanu pieņēmusi savlaicīgi un maksimāli iespējami ātri, ievērojot Latvijas valsts intereses un novēršot iespējamās smagākas sekas Latvijas valstij, finanšu sistēmai un tautsaimniecībai, kuras varētu iestāties, šādus lēmumus nepieņemot un pieļaujot "Parex bankas" bankrotu.

Ministru kabineta locekļu rīcība, pieņemot augstāk minētos lēmumus, nav radījusi būtisku kaitējumu valsts varai un pārvaldes kārtībai, kā arī ar likumu aizsargātām personas tiesībām un interesēm, uzskata prokuratūra.

Nav konstatēta amatpersonu mantkārīga rīcība

Izmeklēšanā nav konstatēti fakti, ka Ministru kabineta locekļi lēmumus par valsts atbalsta sniegšanu un "Parex bankas" pārņemšanu būtu pieņēmuši mantkārīgā nolūkā vai prettiesiski pieņēmuši materiālas vērtības, mantiskus vai citāda rakstu labumus.

Procesa virzītājs šodien pieņēmis lēmumu izbeigt kriminālprocesu Krimināllikuma (KL) 320.pantā - kukuļņemšana paredzētā nozieguma fakta trūkuma dēļ, kā arī KL 317.pantā - dienesta pilnvaru pārsniegšana, KL 318.pantā - dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana un KL 319.pantā - valsts amatpersonas bezdarbība paredzēto noziegumu sastāvu trūkuma dēļ toreizējās valdības - Ministru prezidenta - Ivara Godmaņa (LPP/LC), finanšu ministra Ata Slaktera (TP), ministru Vineta Veldres (TP), Māra Riekstiņa (TP), Aināra Baštika (LPP/LC), Kaspara Gerharda (TB/LNNK), Mareka Segliņa (TP), Tatjanas Koķes (ZZS), Edgara Zalāna (TP), Helēnas Demakovas (TP), Ivetas Purnes (ZZS), Ainara Šlesera (LPP/LC), Gundara Bērziņa (TP), Ivara Eglīša (TP), Raimonda Vējoņa (ZZS), Mārtiņa Rozes (ZZS), Signes Bāliņas, Oskara Kastēna (LPP/LC) un Normunda Broka (TB/LNNK) rīcībā.

Kriminālprocesā izmeklēšana veikta par valsts amatpersonu rīcības likumību, pamatotību, savlaicīgumu un atbilstību valsts interesēm, gatavojot un pieņemot lēmumus par valsts atbalsta sniegšanu "Parex bankai" un bankas pārņemšanas procesā no 2008.gada 3.novembra līdz 5.decembrim, kā arī budžeta līdzekļu izmantošanas likumību un lietderību, tos noguldot "Parex bankā", nolūkā nodrošināt valsts atbalstu "Parex bankai".

Jau ziņots, ka prokuratūra kriminālprocesu saistībā ar iespējamiem pārkāpumiem, ko pieļāvušas amatpersonas, gatavojot lēmumus par valsts atbalsta sniegšanu "Parex bankai" un bankas pārņemšanā, sāka pērn 16.oktobrī.

Kriminālprocess tika sākts pēc virknes fizisku un juridisku personu iesniegumos minēto ziņu resoriskās pārbaudes materiāliem, kā arī, ņemot vērā Valsts kontroles atzinumu.

Kriminālprocess sākotnēji tika sākts pēc KL nodaļas par noziedzīgiem nodarījumiem valsts institūciju dienestā.

Ņemot vērā lietas sarežģītību un apjomu, šī kriminālprocesa izmeklēšanai bija izveidota prokuroru grupa.

Jau ziņots, ka 2008.gada 8.novembrī valsts nolēma glābt "Parex banku" un par diviem latiem iegādājās bankas kontrolpaketi.

Patlaban 76,6% "Parex bankas" akciju īpašnieks ir Privatizācijas aģentūra, bet 19,7% - ERAB.

Komentāri (199)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu