Zatlers: Pēc Saeimas atlaišanas pieaugusi uzticība parlamentam (18)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Galvenais ieguvums no Saeimas atlaišanas pirms gada ir uzticēšanās parlamentam palielināšanās, šādu viedokli šorīt telekompānijā LNT pauda politiķis, bijušais prezidents un Saeimas atlaišanas iniciators Valdis Zatlers (RP).

«No mana viedokļa - viennozīmīgi bija vērts,» par Saeimas atlaišanu stāstīja Zatlers, uzsverot, ka tomēr būtiskāk ir, lai arī no pilsoņu viedokļa būtu saskatāmi ieguvumi, un tādi, pēc politiķa domām, esot acīmredzami - lai arī uzticēšanās Saeimai joprojām ir zema, tā gada laikā esot palielinājusies no aptuveni 10% līdz 25%.

Vērtējot politiķa Jāņa Kuzina un viņa pārstāvētās arodbiedrības iniciatīvu sākt pilsoņu parakstu vākšanu jaunai Saeimas atlaišanai, Zatlers pauda viedokli, ka pašlaik politiskā situācija neprasot šādu rīcību, taču iespēja vākt parakstus par parlamenta atlaišanu Latvijā ir nodrošināta un var sagaidīt, ka tā tiks izmantota gan tagad, gan turpmāk.

Ieguvums no Saeimas atlaišanas esot arī oligarhu ietekmes mazināšanās, kas savukārt esot devusi stabilu valdību, kas nostrādāšot līdz 11.Saeimas pilnvaru beigām, domā Zatlers.

Par lielāko 11.Saeimas kauna traipu Zatlers nodēvēja lēmumu neatteikties no deputātu administratīvās imunitātes, taču vairāk jaunā parlamenta darbā viņš saskata veiksmes stāstus, proti, ir tikuši pieņemti lēmumi, kas kavējušies desmit gadus, piemēram, par nulles deklarāciju ieviešanu. Politiķis domā, ka arī viņa vadītā Reformu partija (RP) ir paveikusi daudz no solītā, kā lielāko sasniegumu minot vienošanos par darbaspēka nodokļu samazināšanu.

Runājot par plašu rezonansi izraisījušo lēmumu vairākos valsts uzņēmumos atjaunot padomes, Zatlers stāstīja, ka padomes arī līdz šim neesot bijušas pilnībā likvidētas, bet tagad valsts uzņēmumu pārvaldību iecerēts sakārtot un reformēt līdz nākamā gada sākumam. Politiķis solīja, ka padomju politizācija būšot samazināta līdz nullei.

Šīsnedēļas notikumus «Pasažieru vilcienā», kura valdē pēkšņi nonāca vairāki ar politiku saistīti cilvēki, Zatlers nodēvēja par kaut ko tādu, kas palicis no vecajiem laikiem. Šis lēmumus neesot ticis pārrunāts nedz ar koalīcijas partneriem, nedz pat atbildīgās partijas iekšienē, tāpēc RP pirmdien, 28.maijā, par šo gājienu prasīs skaidrojumus koalīcijas sanāksmē. Zatlers gan atzīmēja, ka viņam pārmetumi ir vairāk par valdes iecelšanas veidu, nevis par cilvēkiem, kas tur nonāca.

Kā ziņots, 2011.gada 28.maija vakarā toreizējais Valsts prezidents Zatlers paziņoja, ka rosina Saeimas atlaišanu. Zatlers savu lēmumu skaidroja ar nepieciešamību mazināt oligarhu varu un cīnīties pret korupciju, savukārt viņa kritiķi pauda viedokli, ka tas bijis Zatlera izmisuma solis noturēties politikā pēc tam, kad viņš bija zaudējis cīņu par prezidenta krēslu.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu