Sīva cīņa par akcīzes nodokli dabasgāzei; pirmo reizi Saeimas sēdi pasludina par nenotikušu (69)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Saeimas ārkārtas sēde, kurā šodien vajadzēja lemt par grozījumiem likumā "Par akcīzes nodokli", kvoruma trūkuma dēļ tika pasludināta par nenotikušu, un tas ir pirmais gadījums pēc neatkarības atjaunošanas, kad šāda iemesla dēļ tiek slēgta sēde.

Papildināts ar TP viedokli

Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš sacīja, ka kopš 1993.gada, kad sanāca 5. Saeima, šis ir pirmais gadījums, kad kvoruma trūkuma dēļ sēde tiek slēgta.

Grozījumi esot populistiski

Sēdi slēdza, jo darbam tajā nereģistrējās koalīcijas partiju deputāti, kuri uzskatīja, ka sagatavotie grozījumi ir populistiski un uzliek pārlieku lielu slogu valsts budžetam.

Akcīzes nodokļa atcelšana dabasgāzei no valsts budžeta šogad prasītu vairāk nekā trīs miljonus latu, bet nākamgad - deviņus miljonus latu, sacīja "Pilsoniskās savienības" frakcijas deputāte Ilma Čepāne.

Savukārt Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs, opozīcijas deputāts Vents Armands Krauklis (TP) informēja, ka deputāti atkārtoti lūgs sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi likuma grozījumu pieņemšanai. Krauklis norādīja, ka, visticamāk, sēdi varētu sasaukt jau nākamnedēļ, kad opozīcijai Saeimā varētu būt 50 balsis.

Kā ziņots, grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli" paredz atcelt akcīzes nodokļa par dabasgāzi maksājumu, ko pašreiz ir spiesti veikt siltumapgādes uzņēmumi, kas ražo 33% no valsts kopējā enerģijas patēriņa un nodrošina siltumapgādi iedzīvotājiem.

Kurināmā, īpaši dabasgāzes, izmaksas ir nozīmīga siltuma tarifa komponente, kas veido līdz pat 70% no siltuma tarifa. 2010.gadā dabasgāzes cenas pieaugums tiek prognozēts ap 30% apmērā. Akcīzes nodoklis (15,6 Ls/1000 kub.m) sadārdzina dabasgāzes cenu vēl par 6-8%.

Pamatojoties uz sarežģīto ekonomisko situāciju, iedzīvotāju zemo maksātspēju un dabasgāzes cenu pieaugumu, likumprojekts paredz izmaiņas - neattiecināt akcīzes nodokli uz dabasgāzi.

Deputāti likumā rosina noteikt, ka nodoklis dabasgāzei nebūtu piemērojams līdz 2014.gada 1.janvārim.

Saeima šodien atbalstīja likumprojekta izskatīšanas steidzamību un tā pieņemšanu 1.lasījumā.

Sākotnēji komisijas priekšsēdētājs Krauklis lūdza likumu pieņemt jau šodien galīgajā lasījumā, taču tas tika noraidīts.

Sasauc trīs ārkārtas sēdes

Saeimas opozīcijas partijas nolēmušas panākt, lai dabasgāzei netiktu piemērots akcīzes nodoklis, tādēļ šodien Saeimas ārkārtas sēdē vairākkārt tika pārbalsots jautājums par akcīzes nodokļa piemērošanas dabasgāzei atlikšanu līdz 2014.gadam.

Saeimas prezidijs šodien sasauca trīs ārkārtas sēdes, kuras darba kārtībā iekļauts jautājums par grozījumiem likumā "Par akcīzes nodokli", kas paredz atlikt nodokļa piemērošanu gāzei.

Otrajā Saeimas ārkārtas sēdē tika izsludināti vairāki pārtraukumi, lai pieņemtu minētos likuma grozījumus galīgajā lasījumā, taču, trīsreiz pārbalsojot, opozīcijai neizdevās gūt pārsvaru. Vienreiz balsojumu izšķīra viena balss, bet vēlāk vēlreiz tika lūgts jautājumu pārbalsot, savukārt tad divreiz nebija kvoruma. Kā novērojām, vairāki koalīcijas deputāti bija atstājuši zāli, lai tādējādi nebūtu kvoruma.

Arī trešajā Saeimas ārkārtas sēdē tika izsludināts 30 minūšu pārtraukums kvoruma trūkuma dēļ - lai arī plenārsēžu zālē atradās 85 deputāti, reģistrējušies bija tikai 45 tautas kalpi.

TP: Boikotējot Saeimas sēdi, koalīcija rīkojās gļēvi

Koalīcijas deputātu rīcība, izraujot balsošanas kartes tā vietā, lai diskutētu par likuma "Par akcīzes nodokli" grozījumiem, bija gļēva, šādu viedokli pauž Tautas partija (TP).

TP Saeimas frakcijas pārstāve Sarmīte Kolāte uzsver, ka TP neesot saprotama šāda deputātu prakse, kas liedzot diskusiju iespējamību par opozīcijas ierosinājumu atcelt dabasgāzes akcīzes nodokli, jo tā ieviešana rada papildu slogu mājsaimniecībām.

"Valdošās koalīcijas rīcība, šodien neļaujot Saeimai lemt par grozījumiem likumā "Par akcīzes nodokli", kārtējo reizi demonstrē nespēju pieņemt valstiski svarīgus lēmumus un apliecina "Vienotības" valdības pilnīgo atkarību no starptautiskajiem aizdevējiem," sašutumu pauž TP frakcijas priekšsēdētājs Māris Kučinskis.

Pēc Kolātes teiktā, ņemot vērā ekonomisko situāciju un iedzīvotāju zemo maksātspēju, Saeimas Tautsaimniecības komisijas sagatavotais likumprojekts paredzēja likumprojektā grozīt virkni normu, atbrīvojot no akcīzes nodokļa maksājumus par dabasgāzi. Šāds solis mazinātu sociālo spriedzi, kas gaidāmās apkures sezonas kontekstā ir īpaši būtiski, apgalvo TP.

Komentāri (69)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu