Polijas prokurori lūguši ASV palīdzību aviokatastrofas izmeklēšanā (7)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Polijas prokuratūra šonedēļ vērsusies pie Amerikas Savienotajām Valstīm, lūdzot palīdzēt prezidenta Leha Kačiņska lidmašīnas traģiskās katastrofas izmeklēšanā, ceturtdien vēsta laikraksts "Gazeta Wyborcza".

Polijas ģenerālprokuratūra gan atteikusies sniegt informāciju par šā palīdzības lūguma saturu, norādot, ka no ASV vēl nav saņemts apstiprinājums. Tomēr laikraksta rīcībā esošā informācija ļauj spriest, ka prokurori lūguši amerikāņus palīdzēt noskaidrot, vai pastāv tehniskas iespējas traucēt lidmašīnas navigācijas ierīču darbību un vai ASV izlūkdienesti nav fiksējuši lidmašīnā "Tu-154" esošo cilvēku sarunas pa mobilajiem tālruņiem, kā arī prezidenta Kačiņska satelīttālruni.

Polijas prokurori šīs aviokatastrofas sakarā jau piecas reizes lūguši tiesisko palīdzību Krievijai un saņēmuši no tās dokumentus uz aptuveni 1300 lappusēm, tai skaitā katastrofas upuru mirstīgo atlieku apskates protokolus un 20 liecinieku nopratināšanas protokolus, kā arī lidmašīnas "melno kastu" ierakstu kopijas.

Pēc Krievijas vicepremjera Sergeja Ivanova teiktā, Krievija nodevusi Polijas tiesībsargāšanas iestāžu amatpersonām visu, ko vien varējusi.

Kā ziņots, 10.aprīlī lidmašīnas avārijā pie Smoļenskas pilsētas Krievijas rietumos gāja bojā Polijas prezidents Lehs Kačiņskis, viņa dzīvesbiedre Marija un citas augstas amatpersonas. Polijas delegācija bija ceļā uz piemiņas pasākumu Katiņas slaktiņa memoriālā. Pavisam katastrofā dzīvību zaudēja 96 cilvēki.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu