Latvija neatbalstīs ģenētiski modificētas kukurūzas izplatīšanu (33)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Latvija neatbalsta Eiropas Savienības lēmumu laist tirgū pārtikas produktus, kas sastāv no ģenētiski modificētas kukurūzas, liecina Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātā nacionālā pozīcija, ko šodien apstiprinājusi valdība.

Kā norādīja ZM Eiropas Savienības lietu nodaļas pārstāve Zane Brasliņa, ZM nacionālā pozīcija attiecas uz Eiropas Savienības dokumentiem par lēmumiem atļaujas izdošanai vairākām ģenētiski modificētas kukurūzas līnijām. Latvijas nostāja šajā jautājumā ir negatīva.

Pamatojoties uz Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes (EPNI) pozitīvajiem secinājumiem, 2010.gada 9.februārī un 19.aprīlī Komisijas Pārtikas aprites un dzīvnieku veselības pastāvīgajai komitejai tika iesniegts Komisijas lēmuma projekts, ar ko atļauj laist ES tirgū produktus, kas satur, sastāv vai ir ražoti no ģenētiski modificētas kukurūzas BT11, kuras izplatīšana tirgū ir atļauta atbilstoši Eiropas Komisijas Lēmumam.

Kā akcentē Brasliņa, Latvija neatbalsta šos priekšlikumus, pamatojoties uz Saeimas Eiropas lietu komisijas lēmumu, kas paredz, ka Latvija, neskatoties uz EPNI sniegto pozitīvo riska novērtējuma atzinumu, neatbalsta nevienu lēmuma projektu, kas attiecas uz atļaujas došanu ģenētiski modificētu organismu izplatīšanai tirgū, ņemot vērā sabiedrības negatīvo nostāju, kā arī to, ka Pārtikas un veterinārā dienesta Pārtikas centrs neveic ģenētiski modificētu organismu riska novērtēšanu nacionālā līmenī.

Komentāri (33)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu