Polijā gaidāma ārkārtas prezidenta vēlēšanu otrā kārta (3)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Polijā svētdien notikušajās ārkārtas prezidenta vēlēšanās neviens kandidāts nav ieguvis vairāk nekā 50 procentus balsu, un 4.jūlijā ir gaidāma vēlēšanu otrā kārta, kurā sacentīsies pašreizējais prezidenta pienākumu izpildītājs Seima spīkers Broņislavs Komorovskis un aprīlī aviokatastrofā bojāgājušā prezidenta Leha Kačiņska dvīņubrālis ekspremjers Jaroslavs Kačiņskis, liecina nobalsojušo vēlētāju aptaujas rezultāti.

Saskaņā ar šiem rezultātiem Komorovskis ieguvis visvairāk balsu - 41,2 procentus, bet Kačiņskis bija otrajā vietā ar 35,8 procentiem balsu. Vēlēšanu oficiālos rezultātus paredzēts paziņot pirmdien.

"Dzīvē tāpat kā futbolā un visos sporta veidos ir papildlaiks, kas ir visgrūtākais. Būsim modri un mobilizēsim mūsu spēku un visu mūsu enerģiju pēdējam posmam," sacīja Komorovskis, uzrunājot savus atbalstītājus Varšavā.

Kačiņskis aicina balsot par sevi dzimtenes dēļ

Arī Kačiņskis aicināja savus piekritējus gatavoties otrajai kārtai. "Uzvarai svarīgākais ir ticība un pārliecība, ka ir iespējams un nepieciešams uzvarēt. Mums jāuzvar mūsu dzimtenes, Polijas dēļ," sacīja Kačiņskis.

Trešajā vietā bija kreisi centriskās Sociāldemokrātiskās partijas kandidāts Gžegožs Naperalskis ar 14 procentiem balsu. Sabiedriskās domas aptaujas rāda, ka divas trešdaļas viņa atbalstītāju otrajā kārtā balsotu par Komorovski. Pārējie septiņi kandidāti katrs ieguvuši mazāk nekā trīs procentus balsu.

Kačiņska izredzes uzvarēt otrajā kārtā veicina tas, ka jūlijā daudzi poļi dodas atvaļinājumā.

Piedalās vien puse vēlētāju

Svētdien notikušajās vēlēšanās piedalījās apmēram 55 procenti balsstiesīgo iedzīvotāju.

Jaroslavs Kačiņskis, kurš vada lielāko opozīcijas partiju - konservatīvo "Likums un taisnīgums" - par kandidēšanu prezidenta vēlēšanās paziņoja pēc sava dvīņubrāla iepriekšējā prezidenta Leha Kačiņska bojāejas aviokatastrofā aprīlī. Sākotnēji bija paredzēts, ka "Likums un taisnīgums" atbalstīs Leha Kačiņska kandidēšanu uz otru amata termiņu.

Komorovskis pārstāv valdošo labēji centrisko partiju "Pilsoniskā savienība", kuras līderis ir premjers Donalds Tusks.

Polijas prezidenta amata termiņš ir pieci gadi.

Ārkārtas prezidenta vēlēšanas tiek rīkotas, jo aprīlī aviokatastrofā gāja bojā iepriekšējais prezidents Lehs Kačiņskis, kura amata termiņš būtu beidzies decembrī.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu