Kuģis, uz kura dien latvietis, pie Somālijas aiztur 14 pirātus (38)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Savienības (ES) Jūras spēku štāba kuģa «Patino» apkalpe, kurā dien arī viens Latvijas karavīrs, pie Somālijas krastiem ir aizturējusi 14 pirātus, liecina militāro ziņu portālā «sargs.lv» publicētā informācija.

26.martā kuģis «Patino» identificējis Jemenā reģistrētu kuģi, par kuru bija aizdomas, ka tas ir iesaistīts pirātismā. Iepriekšējā dienā kāds tirdzniecības kuģis bija ziņojis, ka tam ir uzbrukušas divas laivas. Tā kā «Patino» bija tuvumā, tam tika dots uzdevums pārbaudīt notikuma vietu. Kad ieradās kuģa helikopters, tas pamanīja laivu ar pirātiem, kuri tobrīd izkāpa uz Jemenā reģistrētā kuģa.

Pēc tam kad apstiprinājās aizdomas, ka kuģis ar 16 cilvēkiem uz klāja kalpo par pirātu bāzes kuģi, «Patino» komanda to ieņēma. Tā rezultātā 14 pirāti padevās un tika aizturēti, bet divi kuģa apkalpes locekļi tika atbrīvoti.

Pēc sazināšanās ar Jemenas varas iestādēm kuģis un tā apkalpes locekļi tika nodoti Jemenas Krasta apsardzei. Savukārt aizdomās turamos pirātus, kuriem vairs nebija iespēju turpināt uzbrukumus, nācās atbrīvot, lai tie atgrieztos Somālijā.

Tajās pašās dienās cits ES Jūras spēku karakuģis «Aconit» par uzbrukuma mēģinājumu Honkongā reģistrētam tankkuģim aizturēja laivu ar desmit pirātiem. Incidents bija noticis 400 jūras jūdzes no Somālijas krastiem.

Kā ziņots, ES 23.martā pagarināja pirātisma apkarošanas misiju ATALANTA līdz 2014.gada decembrim, kā arī deva atļauju saviem karakuģiem uzbrukt Somālijas pirātu ekipējumam arī uz sauszemes.

Kopš 2011.gada 25.februāra šajā ES misijā piedalās arī Latvijas Nacionālo bruņoto spēku karavīri. Šobrīd viens Jūras spēku flotiles karavīrs dien uz operācijas spēku štāba kuģa «Patino», bet viens karavīrs darbojas operācijas štābā Nortvudā, Lielbritānijā.

Jau ziņots, ka Spānijas karaflotes kuģis «Patino» 12.janvārī Indijas okeānā veiksmīgi atvairīja pirātu uzbrukumu. Kuģis «Patino» janvārī sagūstīja sešus pirātus, bet viens no pirātiem cīņas laikā tika nogalināts.

Uzbrukums notika brīdī, kad «Patino» bija pabeidzis kuģa eskortu, kas ANO Pasaules pārtikas programmas uzdevumā nogādāja pārtikas palīdzību Somālijai.

Pirāti apšaudīja spāņu karakuģi, kas atbildēja ar vieglu pretuguni. Kad pirāti turpināja šaut, kuģis pašaizsardzības nolūkos atbildēja ar neitralizējošu uguni. Visbeidzot «Patino» uzbrukumu izdevās atvairīt un pirātu vajāšanā iesaistīt helikopteru, kura priekšā uzbrucēji padevās.

Uz «Patino» klāja tika nogādāti seši pirāti, no kuriem pieci ir ievainoti. Diviem no ievainotajiem uz kuģa tika sniegta medicīniskā palīdzība. Pēc aizturēto teiktā, šajā incidentā viens viņu biedrs gājis bojā un viņi to ir iemetuši jūrā.

Uz kuģa dienošais Latvijas bruņoto spēku karavīrs incidentā necieta.

Komentāri (38)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu