Grieķija lūdz Eiropas piedošanu un paziņo par visu parādu atmaksāšanu (10)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Grieķija svētdien lūdza Eiropas un starptautiskās sabiedrības piedošanu par savu izšķērdīgo dzīvesveidu un paziņoja par tūlītēju visu parādu atmaksāšanas uzsākšanu.

«Mēs ārkārtīgi nožēlojam savu neapdomīgo izšķērdību vairāku gadu garumā, un es visas Grieķijas iedzīvotāju vārdā gribu atvainoties Eiropas Savienībai un starptautiskajai sabiedrībai. Mēs esam bijuši slikti, tomēr mēs esam stingri apņēmušies laboties,» asarām acīs īpašā preses konferencē Atēnās paziņoja Grieķijas premjerministrs Luks Papadems.

«Grieķija gadiem ir vēlējusies dzīvot labāk un bezrūpīgāk, un to savu bezrūpību mēs gribējām uzturēt ar aizņemtu naudu. Tā rīkoties bija aplami, un par to mums no visas sirds ir kauns,» norādīja premjers.

Paužot tūlītēju apliecinājumu, ka Grieķija tiešām ir apņēmusies laboties, Papadems paziņoja, ka Grieķija sāks nekavējoties atmaksāt visus savus parādus.

«Mēs darīsim visu nepieciešamo, savilksim jostas, strādāsim vairāk, pat pārdosim salas, lai tikai pēc iespējas ātrāk atdotu savus parādus,» paziņoja premjers.

2010.gada maijā Grieķija saņēma starptautisko aizdevēju palīdzības programmu 110 miljardu eiro apmērā.

Savukārt šogad tika apstiprināta jauna, 130 miljardus eiro vērta palīdzības programma, kā arī valsts panāca vienošanos par privāto kreditoru turēto Grieķijas parādsaistību norakstīšanu 107 miljardu eiro apmērā.

Tādējādi kopējās starptautiskās palīdzības apjoms Grieķijai aptuveni divu gadu laikā sasniedzis 347 miljardus eiro.

Cerot uz starptautisko kreditoru piedošanu un centienos uzlabot valsts tēlu Grieķijas valdība arī ir pieņēmusi lēmumu par «piedošanas obligāciju» emitēšanu.

«Piedošanas obligācijas» Grieķija piešķirs visiem saviem kreditoriem, un tās paredz, ka Grieķija kā atvainošanās maksu 20 gadu laikā kreditoriem samaksās 5% no viņu Grieķijai aizdoto līdzekļu apjoma.

«Mēs vairs nekad nedzīvosim pāri saviem līdzekļiem,» preses konferencē aplausu un sajūsmas saucienu pavadīts norādīja Papadems.

***Šī ir 1.aprīļa - joku dienas - ziņa.***

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu