Lielos rēķinus skaidro ar augstām apkures izmaksām; vēlas atstādināt Gateru (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pašvaldības SIA «Rīgas pilsētbūvnieks» šodien sagatavojis un nosūtījis Rīgas domes priekšsēdētājam Nilam Ušakovam (SC) skaidrojumu par sūdzībām, kas saņemtas no uzņēmuma apsaimniekoto namu iedzīvotājiem.

«Rīgas pilsētbūvnieka» sabiedrisko attiecību speciālists Ivo Kiršblats aģentūrai LETA sacīja, ka sūdzību skaita pieaugums februārī varētu būt skaidrojams ar augstajām apkures izmaksām un nekustamā īpašuma nodokļa rēķiniem.

«Februārī siltuma tarifs palielinājās par 16%, bet dabā izmaksas ir lielākas, atkarībā no siltuma patēriņa,» skaidroja Kiršblats, norādot, ka apkuri regulē nevis apsaimniekotājs, bet siltuma piegādātājs AS «Rīgas siltums», turklāt katrā mājā situācija var būt atšķirīga, ņemot vērā tās tehnisko stāvokli. Tāpat februārī rēķinos iekļauts arī nekustamā īpašuma nodoklis, līdz ar to atsevišķos gadījumos kopējā summa tiešām varētu būt pieaugusi pat par 50%, atzina uzņēmuma pārstāvis.

Kiršblats arī piebilda, ka šogad «Rīgas pilsētbūvnieka» apsaimniekotajās 55 mājās iedzīvotāju apkures parādi sasnieguši jau 300 000 latu.

Neapmierināti ir tieši jaunie

Ušakovam sagatavotajā paskaidrojumā esot norādīts, pēc kādiem Ministru kabineta un Rīgas domes saistošajiem noteikumiem tiek sastādīti rēķini, un visiem uzņēmuma klientiem kārtība esot vienāda. Sūdzības vairāk tiekot saņemtas no namiem, kas «Rīgas pilsētbūvnieka» apsaimniekošanā nonākušas nesen un ar jauno kārtību nav apmierinātas.

Kā ziņots, Ušakovs pieprasījis sniegt detalizētu informāciju par nosūtītajiem rēķiniem, atšifrēt pakalpojumu pozīcijas un norādīt pamatojumu konkrēto pozīciju aprēķināšanas kārtībai, kā arī normatīvus, kas to regulē.

Rīgas dome pēdējā laikā saņēmusi daudz sūdzību par «Rīgas pilsētbūvnieka» māju apsaimniekošanu - rēķini netiek sastādīti savlaicīgi un salīdzinājumā ar iepriekšējiem periodiem un citu namu apsaimniekotāju piestādītajiem rēķiniem vairākās pozīcijās maksa krasi sadārdzinājusies.

Mērs secinājums izklāstīs nākamnedēļ

Ušakova preses sekretāre Anna Kononova apstiprināja, ka paskaidrojums ir saņemts un domes priekšsēdētājs ar to iepazīsies, taču tā saturs pagaidām netiek izpausts - par saviem secinājumiem pašvaldības vadība varētu informēt tikai nākamās nedēļas beigās.

Tikmēr Rīgas domē opozīcijā esošās partijas «Vienotība» domnieki uzsvēra, ka par nesamērīgi augsto apsaimniekošanas maksu jaunuzceltajās mājās, kuru apsaimniekošana tika nodota «Rīgas pilsētbūvniekam», pauduši satraukumu jau pagājušā gadā, taču koalīcijas domnieki opozīcijas bažas izlikās nesaprotam un nedzirdam.

«Ja »Rīgas namu pārvaldnieks« vecās mājas var apsaimniekot par 35 līdz 40 santīmiem kvadrātmetrā, privātie apsaimniekotāji to spēj apsaimniekot par vēl zemāku apsaimniekošanas maksu, bet »Rīgas pilsētbūvnieks« par jauno māju apsaimniekošanu no sociāli mazaizsargātajiem iedzīvotājiem iekasē 45 santīmus par kvadrātmetru, tā ir maznodrošināto iedzīvotāju apzagšana,» uzsvēra deputāti. Tāpēc tagad domnieki uzskata, ka tikai vēlēšanu tuvums ļāvis Rīgas mēram apjaust, ka uzņēmums apzog maznodrošinātos.

Domnieki atgādināja, ka šī nav pirmā reize, kad «Rīgas pilsētbūvniekā» notiekošais izraisa diskusijas par uzņēmuma vadības darbu. Rīgas domes Audita un revīzijas pārvalde pērn konstatējusi, ka uzņēmumā deviņiem darbiniekiem izmaksātas nelikumīgas prēmijas 9000 latu apmērā, nav tikusi veikta dienesta transporta uzskaite un administratīvo darbinieku kontrole. Tāpēc Gateram par 20% tika samazināta alga un tika uzdots šīs nepilnības novērst.

«Mēs aicināsim atstādināt Gateru no amata,» šonedēļ paziņoja opozīcijas domnieki.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu